• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
tzetz009 - специалист
:) То е ясно, че там няма връзка.

:-D Ама забравих да кажа - носете си закуска като се качвате по тавани! Ако срещнете Торбалан демонстративно я изяжте пред него!!! Това ще Ви спаси!!! :-D

:partyman: :partyman: :partyman:
abcdefghijklmnopqrstuvwxz - майстор
Между фаза и нула колко е? Никъде не си писал.
Според мен кабела за заземяването е прекъснат. В две точки на един кабел 70V е много. Колко да му е съпротивлението 1 Ом, туй са 70А.
hidrazin - майстор
пон окт 17, 2022 1:09 amVirtex написа:
Имам въпрос на какво може да дължи следната ситуация и какво да се направи за установяване и премахване на проблема:
Чакай ся малко че тук се фърлиха на вкупом на амбразурата... :-D
1.Какво наложи да правиш каквито и да е измервания, демек какъв е проблема довел до необходимост от измервания?
2.Какъв уред използваш за тези измервания?
:partyman:
Прицъркало му е някъде, па може да му горят и меките връзки.
kozl - майстор
Аз па си мисла :? , че "шефа" ни провежда конкурс за ....
И реших да се включа.
Ама с променена илюстрация:

Прикачен файл:
IMG_20221018_121443.jpg

Аз щях да проверя и веригата от защитна клема на контакта до зазем.кол, но уви шефа е спестил :-D .
Също колко е тока м-у "земя и нула".
При изключени предпазители напрежение м-у "земя и нула" няма.
При вкл. всички - 70V и т.н.

Няма данни какво има като товар по кръговете на съответните предпазители, но хващам се за факта, че като протича ток през 2 от кръговете и се появява потенциална разлика м-у "земя и нула".
Е това може да е от съпротивление по нулевия проводник (лоша връзка), а може и да е от индукция от намотания кабел.
Обаче при предоставените данни метам монета ези/тура и избирам индукция.
Avas_co - майстор
Нещо такова го виждам и аз, подобно на kozl. Вероятно земята не е вързана някъде.
Не случайно предложих да прозвъни от кола до шукото.
Ама Virtex, май си е решил проблема и сега си трайка.
Hoвoceлckи - майстор
пон окт 17, 2022 7:24 amAvas_co написа:

Знаеш ли, кой, какви ги е вършил там?
Може пък земята да е станала работна 0 ...
Това не го бях забелязал, още по-малко - предположил. Но ми се струва логично. На тавана (най-вероятно) земното е свързано към работната нула на къщата, а земното на инсталацията е вързано към нулата от "енергото". Може да се провери много лесно с ампер клещи - измерва се тока при кола. Има и още, но не са за непрофесионалист.
Имаше питане колко е напрежението между фазата и нулата и ниското такова ли е провокирало питането тук. Но модът реши да се прояви като типичен нашенски юзър.
kozl - майстор
Не ве,
шефа чека да са напълни кошарата :-D
Или пък до ся нема победител в конкурса :?
tzetz009 - специалист
вт окт 18, 2022 7:13 pmHoвoceлckи написа:
...... На тавана (най-вероятно) земното е свързано към работната нула на къщата, а земното на инсталацията е вързано към нулата от "енергото".....
:? Викаш в тъмното е нормално да се сгреши? Ама чак пък толкова!?!?! Цветното кодиране за к'ъв х@й е измислено? Ако нямаш осветление ( челник примерно ) и не виждаш цветовете - по-добре не връзвай нищо!!!

Avas_co - майстор
вт окт 18, 2022 8:39 pmtzetz009 написа:
вт окт 18, 2022 7:13 pmHoвoceлckи написа:
...... На тавана (най-вероятно) земното е свързано към работната нула на къщата, а земното на инсталацията е вързано към нулата от "енергото".....
:? Викаш в тъмното е нормално да се сгреши? Ама чак пък толкова!?!?! Цветното кодиране за к'ъв х@й е измислено? Ако нямаш осветление ( челник примерно ) и не виждаш цветовете - по-добре не връзвай нищо!!!

Ми, то защото, навремето само челници са ползвали, че и цветното кодиране са ползвали, та ...
Колегата, по горе ме е цитирал.
Но, имам един апартамент, старо строителство.
Когато го придобивах, живеех на другия край, бях оставил отеца да се занимава, аз няколко пъти се явих.
Та, инсталация не се смени и е чудо, всичкото фаза е подвързано със синя жица.
Толкова по въпроса!
И не само, пипах едно ново табло управление, на някакъв изфирясъл варненец.
Е, само един филтриращ кондензатор изпуши ефектно, че за въпросния - всичкото, което е + на DC, се вързва със сина жица, минуса с бяла.
Последна промяна от Avas_co на вт окт 18, 2022 9:18 pm, променено общо 1 път.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

Тема "Проблем с ел. инсталация - напрежение между земя и нула" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: