Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
lookatmedancing - помощник
Здравейте на всички!

Имам този адаптер (видях че вътре пише Vanson BB318) от много години и винаги ми е вършел страхотна работа.
Един ден обаче спря да работи. Изключих го и усетих, че вътре нещо трака. След като го отворих първо се изумих по колко здрав (почти вечен) начин е проектиран адаптера и видях, че точно 2 части са се разпоили и сега тракат: Бушончето 1amp и IN53 диод (мисля че се казва).

Качил съм снимки, за да видите всичко нагледно.

За съжаление старите части се изгубиха някъде по трасето, но съм купил нови, като единствената разлика в новите части, е че са маааалко по-едрички и диода е IN54 (човека в магазина ми се кълнеше, че става и това и нямало разлика)

Та, основният проблем , е че не съм сигурен кое къде трябва да запоя... Гледах няколко клипа със схеми за 220v на 12v, но никъде нямаше за такъв адаптер като моя... той е със степени - тези двете кръгчета на снимката - това са врътки - едната е "+ - + -" а другата 3v, 4.5, 6, 7.5, 9, 12v
Това прави и объркването за мен - всичките тези "пътеки" и не мога да проследя мисловно тока какво прави....

Абе ако някой знае къде да запоя бушона и диода МОЛЯ ДА КАЖЕ :? Аз знам само кабелчето, което падна в последствие къде трябва да е... :oops:

Разчитам на вас умни, български братя и сестри :partyman:
Прикачен файл:
51B1AD36-1C99-4541-AA22-5A37CE40A89C.jpeg
kozl - майстор
Първо ти липсват 2 диода. Те са били до тези на снимката и с обратна посока (пръстена в другия край спрямо наличните).
Бушона е бил запоен на жиците, а разпоената жица предполагам че е първата спойка над буквата "V" от надписа Vanson WW318.

А чак пък вечен :lachtot:
По-точно - евтинджос :wink:
Lutchezar - майстор
А защо няма снимка от другата страна на платката?
:?
kozl - майстор
Щото има един светодиод, врътката към превключвателя към намотките на трафа и буксата за DC.
Lutchezar - майстор
Или 2 диода са от другата страна? Така ми се струва от телефона.
abcdefghijklmnopqrstuvwxz - майстор
Интересно решение, светодиода да се захранва от променливото напрежение.
На това отгоре е различно, според избраното. Да свети различно може би.
lyubohar - майстор
Двата липсващи диода са за грец изправянето.
Местата им са успоредно на двата налични.В каква посока не мога да кажа от разстояние.
Не виждам къде има светодиод?
"Всички тези пътеки"са изводи от трансформатора за различните променливи напрежения.
lookatmedancing - помощник
Вижте сега: между двете кръгли врътки(малко по- високо) има две спойки много близо една до друга - това е червена лампичка, която е запорна от другата страна на платката и дврте спойки са двете и крачета.

Пича с предположението за кабелчето там че е над буквата е прав.

Въпросът ми, още веднъж, е:

Къде да запоя новия бушон и къде да запоя новия диод?
Последна промяна от lookatmedancing на ср окт 19, 2022 10:48 am, променено общо 1 път.
Lutchezar - майстор
Няма схема грец с 3 диода. Та 2 диода ти липсват.
За да бъдем коректни, снимай и от другата страна.
Последна промяна от Lutchezar на вт окт 18, 2022 7:11 pm, променено общо 1 път.
abcdefghijklmnopqrstuvwxz - майстор
То няма, ама ти трябват 2.
Точно до другите 2 само че с чертичките обратно на запоените.
Колко човека трябва да потвърдим за да си сигурен? Още първият отговор ти е достатъчен за решение.
Бушона на единият от кабелите. На който си избереш.

Тема "ПОМОЩ! Адаптер 220v на 12v ремонт/запояване някой, който разбира!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: