• 1
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 69
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Virtex - майстор
чет окт 20, 2022 5:06 pmДетето написа:
Гледам от съседния двор пък към 17 часа от там започва да има сянка от едни храсти, но там ще прескачам оградата с мачете и няма да предплащам нищо :-D
Гледал ли си законово има ли какво да се направи в такива случай ?
brum - майстор
Ако е незаконна постройка да се оплачеш. Ама това, че дърво или някакъв парник ти хвърля сянка ми звучи несериозно.
Virtex - майстор
До колкото знам има някакви правила за 3м растояние от ограда. Както не може да се строи на 3м високо стройтелство, така би трябвало да има и за други аспекти.
radius - майстор
Виртекс, да не ти е заседнало и-краткото на клавиатурата? :) Какво законово очакваш да има, дай да живеем на поляни. Особено зимата като е ниско слънцето. Като има орех съседа тия 3 или 5 м законови какво ми помагат.
resistbody - майстор
Наредба № 7 от 22.12.2003 г. за правила и нормативи за устройство на отделните видове територии и устройствени зони.

Съгласно наредбата:

. ниски са дървета с височина до 2,5 м;

. средно високи дървета са с височина до 5,0 м;

. високи са дървета с височина над 5,0 м.

Разстоянията, на които трябва да отстоят от оградата на съседни имоти са посочени в чл.52 от Закона за собствеността (ЗС).

Съгласно чл.94, ал.2, изр. 2 от наредбата:

"С оглед санитарно-хигиенните условия и изискванията за огряване от слънцето се препоръчват следните най-малки разстояния на декоративните и овощните насаждения до границите на съседните имоти:

. за ниски дървета - на 1,0 м от границата;

. за средно високи дървета - на 1,5 м от границата;

. за високи дървета - на 3,0 м от границата”.

На мойте съседи от изток дръвчетата са на синора, но са местили ограда заради предишния собственик на моя имот.. реално е бил прав за границата на имота като идваха да заснемат имота.. мойте пък са пак на синора, че поменях ПУП-а да изправя двата имота (фамилна собственост и исках да са равни преди деленето).. новите които засях са на 3м от съседите, нищо че са ниски до средни...

По темата, аз си промеих покрива от 4-сакт на 2-скат Юг-Север да имам място за панели..
brum - майстор
пет окт 21, 2022 11:50 pmresistbody написа:
По темата, аз си промеих покрива от 4-сакт на 2-скат Юг-Север да имам място за панели..
Мъдро решение!
Детето - специалист
пет окт 21, 2022 10:15 pmVirtex написа:
чет окт 20, 2022 5:06 pmДетето написа:
Гледам от съседния двор пък към 17 часа от там започва да има сянка от едни храсти, но там ще прескачам оградата с мачете и няма да предплащам нищо :-D
Гледал ли си законово има ли какво да се направи в такива случай ?
Няма смисъл да се занимавам законово, защото е загуба на време. Много е дълго за писане за въпросният имот, но към днешна дата е собственост на някакъв англичанин който разбра, че е пил една студена вода с този имот. Не се е вясвал от както го купи. Периодично съседите влизаме и режем от храстите каквото ни пречи.
Сянката която ми идва от парника е неизбежно да се премахне, който има възрастен човек в къщи знае за какво говоря. Затова по добре един оптимайзер на панела.
Денят вече си стана доста по къс спрямо преди месец и малко. Инверота вече работи по 10 часа на ден, като рязко тръгва и рязко спира. Преди тръгваше от по рано и постепенно се увеличаваше, вечер бавно гаснеше. Добива обаче засега е добър и при мен успявам да достигам макс. на инвертора, дори и при 37* на панелите.
brum - майстор
По сметки за октомври трябваше да имам 280kWh добив. По данните от електромера съм извадил 262kWh, а съм далеч от усвояване на цялото количество енергия. Или месеца е бил много по-слънчев от нормалното, или сметките дават занижен резултат. По-скоро съм за първото.

Сметките са правени на този сайт - https://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/tools.html. Колко са верни ще знам като дойде лятото.
Детето - специалист
вт ное 01, 2022 7:08 ambrum написа:
По сметки за октомври трябваше да имам 280kWh добив. По данните от електромера съм извадил 262kWh, а съм далеч от усвояване на цялото количество енергия. Или месеца е бил много по-слънчев от нормалното, или сметките дават занижен резултат. По-скоро съм за първото.

Сметките са правени на този сайт - https://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/tools.html. Колко са верни ще знам като дойде лятото.
При мен го дава 857kWh а аз съм консумирал 517kWh. При всички положения излишък е имало и при мен.
Но прогнозните числа според мен са завишени. Според разни други симулации има годишен добив между 8 и 9MWh. Тук годишният добив е 10MWh+
radoslav_n - помощник
нед авг 21, 2022 9:49 ambrum написа:
За заземителноте колове съм съгласен. Тия дни ще е. Иначе катодни отводители и аз съм сложил преди и след инвертора.

90 вата SMA инвертора ги връща за ден. Електромера му изпраща данни през 1 секунда и отделно, че инвертора по-бавно реагира. Но на фона на 5 киловата подадени към къщата, тези 90 вата дето ще ги платя отгоре не им обръщам много внимание. Стига ЧЕЗ да не ме погнат преди да узаконя системата.

Huawei не ги харесах точно заради батериите. SMA и Growatt могат да работят със самоделни 48 волтови батерии. Затова се бях насочил към тях като марки - за да има опция за добавяне на батерия ако обстоятелствата го направят смислено.

А за ъгъла на панелите - пусках симулации с различни наклони още като замислях проекта. Прецених, че не е такава драма. В зимните месеци когато най-много трябва енергия с оптимален наклон ще извадя 30% повече мощност. За да успея да ги вдигна до толкова ставаше прекалено сложно и не си заслужаваше за тази разлика.
Здравей колега, по принцип SMA и FRONIUS връщат нищожно количество енергия в мрежата- при правилни настройки, не повече от 10-20 вата на месец. За ъгъла на панелите си прав- не си заслужава. Моите са на две стойки по 3 бр.* 550втч с ъгъл 15° на 201 и 210° и съм доволен. Максимума, който сме успяли да изхарчим за ден от панелите е 16 квтч за ден с инвертор Солакс.
Връщам по 10-20 втч на ден, след коригирано ограничение на 0, които се получават при включването на компа или микровълновата. Добито / използвано от мрежата е 58% /42%. Като се има впредвид, че нощното потребление след като е изключен инвертора не влиза в статистиката, а само в месечната сметка.
  • 1
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 69

Тема "3kW фотоволтаична инсталация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: