• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
prasse - специалист
Здравейте,

Моя бивша учителка ме потърси за помощ, относно проблем с падащ автоматичен предпазител на токов кръг захранващ кухнята в апартамента и. Посетих жилището, включих пробно предпазителя и той задържа. При огледа на кухнята се оказа наводнена стена от горните съседи. Същата стена грееше в определена зона над и зад един от кухненските шкафове, предполагам че зад шкафа има разпределителна кутийка, тъй като по-надолу има контакт. Загряваше задното дъно на самия шкаф!
За гарантиране на безопасността, веднага изключих предпазителя. На този етап не е съм свалял кухненските шкафове, защото е тясно и трудно за работа и затова не мога да отворя разпределителната кутия за преглед състоянието на връзките.
След известно време се разбра, че съседите отгоре са си отстранили проблема и вече няма теч. Петното на стената изсъхна, вече измина един месец от аварията. Сега като включа, греене няма.
Въпросът ми е дали би било възможно нещата да се оправят след изсъхването от само себе си или ще се наложи къртене и цялостен ремонт на ел. инсталацията в кухнята? Съществува ли опасност от пожар или електрически удар?
Инсталацията е старо соц-изпълнение, двупроводна. Отворих два контакта на същата стена, кабелите бяха 4 кв.мм. в добро състояние - не бяха почернели. Разпределителни кутийки засега не съм отварял, тъй като за целта трябва да разглобя цялата кухня.
Моля за съвет!
miliad - майстор
Ако можеш да локализираш точно мястото на разпределителната кутия, директно пробий гърба на шкафа . После лепиш върху него някаква капачка или парче фазер.
Демонтаж на шкаф понякога може да ти отвори много непредвидена работа.
Друг е въпроса , че мокра стена зад кухнески шкаф довежда често до мухъл.
tzetz009 - специалист
нед окт 23, 2022 1:13 pmprasse написа:
Здравейте,

........Въпросът ми е дали би било възможно нещата да се оправят след изсъхването от само себе си или ще се наложи къртене и цялостен ремонт на ел. инсталацията в кухнята?......

Моля за съвет!
:? Ъ-хъ, точно така, всичко се оправя от само себе си!

Господине, "регнали" сте се 2012 година ( голямата царевица :-D ).
Днес Ви е първото мнение! Добре дошъл!
Десет години и половина попивате информация като черна дупка от Форума и едно мерси не сте казали!
За толкова години Вие на колко хора е можело да помогнете?
Аз за какво да Ви помагам?!?

:partyman: :partyman: :partyman:
joro_kem - специалист
страхотен коментар! смел, отривист и на място! не знам каква връзка има с царевицата от 2012, но определено допринася за съдържанието на този иначе полезен форум. в посока, която аз не харесвам, разбира се! наздраве, цец 009!
Хахааааа!!!

Тарикатски лафове, които ни поставят най високо в ниския, до долният сегмент на средният слой на обществото.
Последна промяна от Трифон П.Трифонов на нед окт 23, 2022 8:45 pm, променено общо 1 път.
prasse - специалист
нед окт 23, 2022 3:27 pmtzetz009 написа:
нед окт 23, 2022 1:13 pmprasse написа:
Здравейте,

........Въпросът ми е дали би било възможно нещата да се оправят след изсъхването от само себе си или ще се наложи къртене и цялостен ремонт на ел. инсталацията в кухнята?......

Моля за съвет!
:? Ъ-хъ, точно така, всичко се оправя от само себе си!

Господине, "регнали" сте се 2012 година ( голямата царевица :-D ).
Днес Ви е първото мнение! Добре дошъл!
Десет години и половина попивате информация като черна дупка от Форума и едно мерси не сте казали!
За толкова години Вие на колко хора е можело да помогнете?
Аз за какво да Ви помагам?!?

В немалко случаи е възможно да има причини за това, в лошите случаи - здравословни. Щом има значение единствено кога съм се "регнал" и "попивал" информация, моля не помагай! [-X
tzetz009 - специалист
нед окт 23, 2022 8:14 pmjoro_kem написа:
....... в посока, която аз не харесвам, разбира се! наздраве, цец 009!
Наздраве @joro_kem :drinkers: ! Не разбирам какво не ти харесва на посоката! Толерирането на "юзъри" с повече от един "никнейм" не ми се получава. Незнам точно как, ама ги "чувам с рентгеновия слух" :lol: !

Аз нямам и няма и да имам повече от един "никнейм", с помощта на които да "гърмя патрони"!!!

prasse - специалист
Хе, хе... Баси фъна! Рентген на никнейми :-D
Пиенето не прощава!
prasse - специалист
нед окт 23, 2022 3:13 pmmiliad написа:
Ако можеш да локализираш точно мястото на разпределителната кутия, директно пробий гърба на шкафа . После лепиш върху него някаква капачка или парче фазер.
Демонтаж на шкаф понякога може да ти отвори много непредвидена работа.
Друг е въпроса , че мокра стена зад кухнески шкаф довежда често до мухъл.
Благодаря ти! Локализирам кутията точно зад горния ръб на шкафа, като само 1/3 е над ръба на шкафа, едва се подава, така че май и с рязане няма да успея. Засега не грее нищо, ама "страх лозе пази".
Убаво, че таа вечер патрона му е халосен.
Цеци, сам верваш ли си, некой да чака толко години, па да пръдне патрона си баш тъй?
Да изчакаме кафето!

Проблем с жиците, при липса на влага, не вярвам да отима- нали е изсъхнало?!
Единствено да не е мухлясало нещо и несгодите свързани с това да не са проблем.

Буря, с проливен дъжд, вятър срещу тераса.
Водата подмина контакт с педя, при което падна АП.
Е, нещо да се е случило след отводняване и подсушаване?! Вече пет години се страхувам.
  • 1
  • 2

Тема "Наводнена стена в апартамент - причина за отказ на скритата електрическа инсталация и електрически удар!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: