• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hidrazin - майстор
нед окт 23, 2022 1:13 pmprasse написа:
Съществува ли опасност от пожар или електрически удар?
ПЪРВО: След първи проблем вероятността за втори се увеличава. Многократно.
ВТОРО: Малоумие е да се разчита че всичко се е "оправило" от самосебеси.
ТРЕТО: Това си е язва/бомба със закъснител.
ЧЕТВЪРТО: Двупроводна инсталация и вода - забрави. Много умряха от това.
ПЕТО: Що пък баш теб е потърсила бившата учителка? Да нямате някаква "връзка" щото иначе не виждам причина.
:partyman:
prasse - специалист
Стената е суха. Предполагам, че жиците в кутията са усукани и не знам дали това би могло да бъде причина, след намокрянето да предизвика запалване на инсталацията при по-голяма консумация от готварската печка и котлоните :? По принцип, привърженик съм на WAGO-клемите за връзки в кутиите (серия 221), при тях има постоянно пружинно усилие към проводниците, ама в случая може да са позеленели/почернели скрутките и да църка.
Пък и колко ли енергия е навъртял електромера до момента в който е паднал бушона? :? :? :?
Май няма да мине без сваляне на шкафове...
prasse - специалист
hidrazin, Благодаря!
Ясни изглеждат нещата...
tzetz009 - специалист
нед окт 23, 2022 10:29 pmТрифон П.Трифонов написа:
Убаво, че таа вечер патрона му е халосен.
Цеци, сам верваш ли си, некой да чака толко години, па да пръдне патрона си баш тъй?
Да изчакаме кафето!

Проблем с жиците, при липса на влага, не вярвам да отима- нали е изсъхнало?!
Единствено да не е мухлясало нещо и несгодите свързани с това да не са проблем.......
:? Изсъхнало и обгорено! Информативно фото за теб от наводнена панелка от град Русе, жк Здравец, блок "Явор", първи етаж, апартамент ХХХХХ ! Разклонителна кутия под апартаментно табло. По думите на собственичката и синовете и оттам са хвърчали светкавици и гръмотевици. Обгорените връзки не се виждат добре. Към днешна дата е оправено.
Прикачен файл:
IMG_20220913_171133.jpg
Последна промяна от tzetz009 на нед окт 23, 2022 11:33 pm, променено общо 1 път.
hidrazin - майстор
нед окт 23, 2022 10:53 pmprasse написа:
hidrazin, Благодаря!
Ясни изглеждат нещата...
Браво! =D> =D> =D>
Рядко срещано по нашите ширини (форум) (щото тролове много, да не ги изброявам...)
Компрометирана връзка е бомба със закъснител - особено в конкретния случай.
При влага и особено след споделеното греене чак на шкафа, нещата никак не са добре.
Там, отзад всичко ще е "метализирало" + проводими окиси.
Буквално си е престъпление да не го ревизираш (намериш/оправиш...)
Успех!
:partyman:
нед окт 23, 2022 11:23 pmtzetz009 написа:
Мерки се взимат съобразно обстоятелствата.
Твоят пример е едно, моят друго, при него може да е пето, седмо...
Още не е погледнал в РК. Ясно, че е текла вода, както и ток, но дали се е стигнало до тлеене, горене....?!
Все пак, както се заключи и по горе, наложително е да се прегледа обстойно.

Спомням си за щепсъл, видимо изряден, при вкарване в контакта предизвикваше яко късо и сваляне на АП. Беше от старите, готините.
Беше направил връзка външно по бакелита. Установено с мултицет, за мое изумление. Калорифер, включван и изклюван единствено чрез щепсъла.

пп. Цецо, това на снимката, по скоро ми прилича на външен монтаж- сякаш виждам камък на пода, с цокъл ок.10см.
Дори в апартамент да е, доста некадърно, според мен, боднеш РК на стена от нивото на пода.
Последна промяна от Трифон П.Трифонов на пон окт 24, 2022 10:57 am, променено общо 1 път.
goran67 - специалист
Спомням си за щепсъл, видимо изряден, при вкарване в контакта предизвикваше яко късо и сваляне на АП. Беше от старите, готините.
Беше направил връзка външно по бакелита. Установено с мултицет, за мое изумление. Калорифер, включван и изклюван единствено чрез щепсъла.
Това не е рядкост при бакелита. Овъглява се при претоварване от високата температура и става проводник.
пон окт 24, 2022 9:57 amgoran67 написа:
Това не е рядкост при бакелита. Овъглява се при претоварване от високата температура и става проводник.
Горан, гледах го с лупа. Рано или късно, проводниците при клемите окисляват и започва да грее. Тук нямаше чак такова претоварване, а по скоро искренето, при вкарване на щепсъла и издърпването му, беше направило пътечки от метал по повърхността на бакелита.
goran67 - специалист
Горан, гледах го с лупа. Рано или късно, проводниците при клемите окисляват и започва да грее. Тук нямаше чак такова претоварване, а по скоро искренето, при вкарване на щепсъла и издърпването му, беше направило пътечки от метал по повърхността на бакелита.
Страхотно! Това ми напомня, че първо трябва да се действа с ключа, после с щепсела. ;)
  • 1
  • 2

Тема "Наводнена стена в апартамент - причина за отказ на скритата електрическа инсталация и електрически удар!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: