• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 10
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
bigdragon - майстор
Регистър на кладенците за задоволяване на собствените потребности на гражданите, за територията на Басейнова дирекция Черноморски район (актуален към 30.09.2022 г.)
- съдържа регистрационен номер, област, община, населено място, местност, номер на имот, данни за водовземно съоръжение;
Съдържа 56 618 регистрации...

ПП И моят е в регистъра. Трудно го намерих, но е там.
kr1100 - майстор
пон окт 10, 2022 7:17 amkrasi92 написа:
Е първия път като ги регистрирахме не важи ли вече
Важи. Офф баща ми /бог да го прости/ регистрира кладенеца още през 2007 г въпреки ,че ня бях съгласен. Миналата година подадох документи за кладенец в друг имот и като вземах документ накарах да проверят за първия кладенец - регистриран е.
krasi92 - майстор
Супер. Трябва да проверим в дунавският регион как са нещата
dedal - специалист
Аз съм във филма. Подадох молба за вписване на стар сондаж и ми отказаха с думите, че не се явявам ползвател и не съм юридическо лице.
После заведох дело, защото очевидно съм ползвател, собственик и няма как да съм юридическо лице за едно фамилна къща, а и в закона никъде не пише да съм фирма.
Вчера беше делото и чакам решение.
пон дек 20, 2021 12:12 pmJohnSmith написа:
Започвам с цитат от една друга тема:
чет окт 15, 2020 11:51 amkotarankat написа:
Колеги, малко извън темата е, но как ще коментирате тази извадка от закона. До 27.11.2020 бил крайния срок за вписване на сондажите:

Преходни и Заключителни разпоредби
КЪМ ЗАКОНА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА ОПАЗВАНЕ НА ОКОЛНАТА СРЕДА

(ОБН. - ДВ, БР. 98 ОТ 2018 Г., В СИЛА ОТ 27.11.2018 Г.)

§ 41. (1) Собствениците на водовземни съоръжения за подземни води, изградени до 28 януари 2000 г., и на водовземни съоръжения, изградени до 23 декември 2016 г., за които не са издадени разрешения за строеж и които не са вписани в регистър по чл. 118г, ал. 3 от Закона за водите, в срок до две години от влизането в сила на този закон подават в съответната басейнова дирекция заявление за вписване.
(2) Към заявлението по ал. 1 се прилагат:
1. документацията по чл. 118г, ал. 5, т. 3 от Закона за водите;
2. информация за оборудването на съоръжението за експлоатация;
3. декларация за годината на изграждане на съоръжението;
4. декларация за намеренията на собственика за ползване или консервиране на съоръжението;
5. копие от документ за платена такса съгласно тарифата по чл. 72 от Закона за опазване на околната среда.
(3) Вписването се извършва, ако водовземното съоръжение:
1. разкрива само едно водно тяло;
2. е с конструкция, която не позволява смесване на води от няколко водни тела или проникване на води от повърхността във водното тяло през задтръбното пространство на съоръжението, и
3. е годно за експлоатация.
(4) В срок до два месеца от подаването на заявлението директорът на басейнова дирекция проверява документите по ал. 2 и ако са изпълнени изискванията на ал. 3, вписва съоръжението в съответния регистър по чл. 118г, ал. 3 от Закона за водите.
(5) Когато не са изпълнени изискванията на ал. 3, директорът на басейнова дирекция отказва вписване в съответния регистър по чл. 118г, ал. 3 от Закона за водите и предписва ликвидиране на съоръжението.
(6) Разрешаването на водовземане от вписани съоръжения по ал. 1 се извършва при условията и по реда на Закона за водите.
(7) Собствениците на кладенци за задоволяване на собствени потребности на гражданите, разположени в границите на населените места и селищните образувания, за които до влизането в сила на този закон не са подадени заявления за вписване в регистъра по чл. 118г, ал. 3, т. 5 от Закона за водите, в срок до две години от влизането му в сила подават в съответната басейнова дирекция заявление за вписване в регистъра, което съдържа информацията за регистриране на изграден кладенец, определена в наредбата по чл. 135, ал. 1, т. 2 от Закона за водите.
До колкото знам, срокът е удължен до 20.11.2022г.
Как практически се случват нещата?
Освен документите идват ли на оглед от басейнова дирекция и за какво могат да се заядат
при съществуващ сондаж или желание за изграждане на такъв?
JohnSmith - специалист
Днес ходихме с половинката до басейнова дирекция да регистрираме герана в нейното село.
Той си е от време оно.
Служителката беше много любезна, помогна с указания за попълването.

Описахме положението приблизително какво е, не изискваха съвсем точни данни,
дадоха й входящ номер с указанието да го пази и че никакви други стъпки не са необходими.
Това е - входящият номер е документът, който е необходим за доказване, че съръжението е
един вид в режим на регистрация.

Направи ми впечатление, че всеки, който влизаше беше по същия въпрос там.
Явно процесът тече с пълна пара.
resistbody - майстор
чет окт 27, 2022 6:00 pmJohnSmith написа:
Днес ходихме с половинката до басейнова дирекция да регистрираме герана в нейното село.
Той си е от време оно.

дадоха й входящ номер с указанието да го пази и че никакви други стъпки не са необходими.
Това е - входящият номер е документът, който е необходим за доказване, че съръжението е

И аз викам да регистрирам моя, че е врзан с водомер на ВиК, и те да не ме изпортят...
Някой знае ли дали става по пощата с писмо или трябва да се ходи на място в басейнова... че не са на мое име имотите..
dedal - специалист
чет окт 27, 2022 9:14 pmresistbody написа:
чет окт 27, 2022 6:00 pmJohnSmith написа:
Той си е от време оно.

И аз викам да регистрирам моя, че е врзан с водомер на ВиК, и те да не ме изпортят...
Някой знае ли дали става по пощата с писмо или трябва да се ходи на място в басейнова... че не са на мое име имотите..
Моя случай е точно подобен. Аз лично не съм собственик, жената е собственик. Подадох по маил и е лесно.
Е ма ми отказаха та сега се съдим. Ще кажа като излезе решението.
resistbody - майстор
чет окт 27, 2022 9:20 pmdedal написа:
Моя случай е точно подобен. Аз лично не съм собственик, жената е собственик. Подадох по маил и е лесно.
Какво ти отказаха, да узакоянт сондажа или да приемат по мейл...
Имам 3 сондажа, като само единия е на мое име, другия имот е на дядо ми, третия на баща ми... Не ме бърка да отида, но ако трябва и пълномощни да вадя... дълга и широка..
krasi92 - майстор
Кмета на съответното населено място също може да ти съдейства и да изпрати документите по служебен път.
dedal - специалист
чет окт 27, 2022 9:30 pmresistbody написа:
чет окт 27, 2022 9:20 pmdedal написа:
Какво ти отказаха, да узакоянт сондажа или да приемат по мейл...
Имам 3 сондажа, като само единия е на мое име, другия имот е на дядо ми, третия на баща ми... Не ме бърка да отида, но ако трябва и пълномощни да вадя... дълга и широка..
Да впишат сондажа в регистъра. А и сагата не е толкова лесна, трябва да докажеш, че земята е твоя по наредба 1 (то закона таова нещо не пише, ама да е весело от басейнова не четат закона па министъра с каквато скорост се сменят може и да не го е виждал на живо)

Иначе ми приеха по маил без проблем. Дадоха ми входящ номер. И ми отказаха после вписване. Имаш срок за обжалване 7 дена, та се почна една сага с адвокати. Вчера минах дело и нямам още решение. Ама те така, да си разнообразим живота, а и адвокатите хляб искат.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 10

Тема "Регистрация и узаконяване на сондаж за битови нужди" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: