Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
kireto1 - специалист
Здравейте на всички
Искам да попитам дали ще може да се монтира климатика при положение че разтоянието
от тръбите до тавана е 23.см. :?: За сега съм пуснал само тръбния път а по нататък климатика.
pipbel - майстор
Да бе, тоя въпрос силно ме интригува и мене.

Трябва да оформя в стените канали за тръбите климатиците за да не изпъкват грозно после и да се чудя как да ги крия като се монтират.
Има ли някакви стандарти ?

ЕДИ, къде си бе ?
EDI - майстор
Тука съм.За всеки модел климатик има минимално отстояние между тавана и горната част на вътрешното /между 5 и 10 см./Препоръчвам ти обаче, да предвидиш поне 20 см , за по-добър топлообмен и да не се лъже датчика на вътрешното от по-топлия въздух близо до тавана.Не ти препоръчвам да криеш тръбите в стените, въпреки, че така е по-естетично.Макар и изключително рядко, винаги може да се случи нужда от смяна на тръбен път или да се запуши дренажа.Ако не можеш да монтираш тръбния път отзад, по-добре използвай после тръбни канали за да прикриеш тръбите.Ако си избрал модела климатик, може да се пресметне къде ще е горе-долу тръбния път, но според мен не крий тръбите в стените.Когато избереш машината и дойдат да я монтират, ще ти сметнат разстоянията.
kireto1 - специалист
Колега EDI могат ли тръбите на вътрешното тяло да излизат от горния ъгъл,а не от долния както
е стандартно.Защото ако могат няма да се наложи да ги местя по надоло,а ако не могат ще
стигне ли разтоянието да се монтира тялото???
velsi - Почетен майстор
Това с кабелния канал е изключителна грозотия, учудвам се, че някой го препоръчва. Предпочитам да изкъртя стената, ако се наложи, отколкото да гледам това нещо.
kireto1 - специалист
velsi написа:
Това с кабелния канал е изключителна грозотия, учудвам се, че някой го препоръчва. Предпочитам да изкъртя стената, ако се наложи, отколкото да гледам това нещо.
Абсолютно си прав ,затова аз копах в стената и ги сложих на 40 см Но тавана беше много крив и се
наложи да го сваля с около 20 см и се получи това

Прикачен файл

171717.jpg
171717.jpg (44.55 KиБ) Видяна 10201 пъти
Илиян Илиев™ - майстор
kireto1 написа:
Колега EDI могат ли тръбите на вътрешното тяло да излизат от горния ъгъл,а не от долния както
е стандартно.Защото ако могат няма да се наложи да ги местя по надоло,а ако не могат ще
стигне ли разтоянието да се монтира тялото???
Ми май не може. Има една тръбичка за изкарване на конденза и тя трябва да тръгва с наклон на вън. Поне така ми обясни майстора, който ми монтира климатика.
pipbel - майстор
Да, наистина са грозни тия тръбни канали. Седят като циреи по стените и направо се виждаш в приключение как да ги скриеш/замаскираш.
винаги може да се случи нужда от смяна на тръбен път или да се запуши дренажа
С оглед на горното мисля си че добро решение е да се направи по - дълбокичък канал в стените и да се вгради ПВЦ тръба фи 50-60 (като тия за мръсния канал), в която да си влиза снопа от външното към вътрешното тяло.
Ако стане някаква авария - винаги може да се изтегли лесно.
EDI - майстор
Ако се направи дълбок канал за свободно движение на тръбите, няма проблем.
ВЕЛСИ, има специални тръбни канали за климатици, не са тези, които се продават по магазините.
Не може да излиза нагоре пътя, защото на дренажа му трябва минимален наклон за оттичане.Може да се монтира на 6 позиции, но винаги с наклон надолу.
kireto1, може да имаш проблеми с машината, тъй като ширината на вътрешните тела е различна и като гледам разстоянието ти до тавана ше е малко, дори може да не побере машината/не знам каква си си купил/.Обикновено ширината е около 290 мм, отвора за тръбния път е на около 50-60 мм нагоре от долния ръб, така, че тялото ще опира до картона.Може да ти откажат и монтаж, защото трябва да има най-малко 5 см разстояние или 10 в зависимост от машината.Освен това датчика ще е в най-топлата зона/до тавана/ и ще дава грешна информация.Грубо казано, ще трябва да настройваш на температура 2-3 градуса по-висока, отколкото ще е в действителност.
pipbel - майстор
EDI, а минимални стандартни отстояния отдолу ?

Единия климатик понеже ми се пада да е над горния ред на кухненските шкафчета....разполагам с 50 см над тях само.

Тема "Климатик - 23 см. от тавана до тръбите" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: