• 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 50
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
nelina_london - специалист
На почти всеки АКТ се изискват подписи от Техническия ръководител на обекта .Авторският надзор (проектанския екип) се подписва ,когато си дойде неговата част .Конструкторът се подписва на всяко полагане на армировка .И трябва да идва на място ,за да я приеме ,преди да бъде бетонирана ,като се заплаща за посещението .Докато ние строяхме ,надзорът не бе задължителен ,но ние имахме такъв .Ще се опитам срещу някои от актовете да напиша чии подписи се изискват ,според нашите документи.

АКТ 2 - Технически ръководител ,надзор ,геолог ,конструктор ,геодезист
АКТ 3 - Технически ръководител ,строител ,длъжностно лице от общината ,извършило проверката .
Оттам нататък до АКТ 14 всичко се подписва от Технически ръководител и конструктор .Някои са и без подпис ,само като констативни приложения .
Чак при последният акт преди УВЕ се прави един Технически Паспорт на сградата ,в която се подписват всички проектанти . Може и въпросният Технически Паспорт да се попълва през различните етапи на строеж ,но нашите документи се движеща с голямо закъснение ,затова не мога да съм категорична .
Не съм викала останалите проектанти на място (Пловдив-София),изпращала съм им снимки за одобрение .
Относно екзекутивите не съм наясно как преминават общината .Имах два -поввдигане на прозореца на кухнята с 20 см и преместване врата на баня с 50 см .Архитектът ми ги издаде по мое искане ,но не съм ги внесла в общината ,защото никой не забелязва подобни промени и нямат никакво отношение към конструкцията .
BLUEPUPIL - майстор
За тънките стени.
Ако са обрамчени отстрани (мах. 3м разстояние) и отгоре от ст. бетон, съотношението височина/ширина, не повече от 25. Например безгредова плоча светло Н=280, зид 12.5; 280/12.5=22.4- Ok.
За свободно стоящи стенички Ви препоръчвам да не слизате под 15см ширина, което ще рече, че съотношението е добре да е под 20; 280/15=18.6- Ok.

За вкопаването в стените.
Ако ще вкопавате, няма по-добро решение от плътната тухла.
Ако архитекта и ВиК-то Ви карат да вкопавате тръби в стените, значи...............
Прави се едно малко мокро помещение (по) към средата на къщата. В него се монтира бойлера и се докарват водопровода и канализацията с полиетиленови дебелостенни тръби минаващи под плочата/армираната замазка в „кожух“ от стоманени или heavy duty гофрирани тръби, без чупки така, че да могат да се изтеглят и подменят. Около въпросното помещение се ситуират кухненската мивка, тоалетната, душ кабината, пералнята и пр.

Ако ще окачвате тежки „работи“
на тънката стеничка- недейте! Направете паралелна стоманена рамка, анкерирана в пода и тавана и закачайте смело на нея.
skostadinov - специалист
пет ное 04, 2022 1:32 pmnelina_london написа:
На почти всеки АКТ се изискват подписи от Техническия ръководител на обекта .Авторският надзор (проектанския екип) се подписва ,когато си дойде неговата част .Конструкторът се подписва на всяко полагане на армировка .И трябва да идва на място ,за да я приеме ,преди да бъде бетонирана ,като се заплаща за посещението .Докато ние строяхме ,надзорът не бе задължителен ,но ние имахме такъв .Ще се опитам срещу някои от актовете да напиша чии подписи се изискват ,според нашите документи.

АКТ 2 - Технически ръководител ,надзор ,геолог ,конструктор ,геодезист
АКТ 3 - Технически ръководител ,строител ,длъжностно лице от общината ,извършило проверката .
Оттам нататък до АКТ 14 всичко се подписва от Технически ръководител и конструктор .Някои са и без подпис ,само като констативни приложения .
Чак при последният акт преди УВЕ се прави един Технически Паспорт на сградата ,в която се подписват всички проектанти . Може и въпросният Технически Паспорт да се попълва през различните етапи на строеж ,но нашите документи се движеща с голямо закъснение ,затова не мога да съм категорична .
Не съм викала останалите проектанти на място (Пловдив-София),изпращала съм им снимки за одобрение .
Относно екзекутивите не съм наясно как преминават общината .Имах два -поввдигане на прозореца на кухнята с 20 см и преместване врата на баня с 50 см .Архитектът ми ги издаде по мое искане ,но не съм ги внесла в общината ,защото никой не забелязва подобни промени и нямат никакво отношение към конструкцията .
Благодаря за информацията. Ще ми е полезна.

съб ное 05, 2022 11:07 amBLUEPUPIL написа:
За тънките стени.
Ако са обрамчени отстрани (мах. 3м разстояние) и отгоре от ст. бетон, съотношението височина/ширина, не повече от 25. Например безгредова плоча светло Н=280, зид 12.5; 280/12.5=22.4- Ok.
За свободно стоящи стенички Ви препоръчвам да не слизате под 15см ширина, което ще рече, че съотношението е добре да е под 20; 280/15=18.6- Ok.

За вкопаването в стените.
Ако ще вкопавате, няма по-добро решение от плътната тухла.
Ако архитекта и ВиК-то Ви карат да вкопавате тръби в стените, значи...............
Прави се едно малко мокро помещение (по) към средата на къщата. В него се монтира бойлера и се докарват водопровода и канализацията с полиетиленови дебелостенни тръби минаващи под плочата/армираната замазка в „кожух“ от стоманени или heavy duty гофрирани тръби, без чупки така, че да могат да се изтеглят и подменят. Около въпросното помещение се ситуират кухненската мивка, тоалетната, душ кабината, пералнята и пр.

Ако ще окачвате тежки „работи“
на тънката стеничка- недейте! Направете паралелна стоманена рамка, анкерирана в пода и тавана и закачайте смело на нея.
Благодаря за поясненията. Това ме накара да се замисля за някои неща. Аз вкопаване не мисля, че ще има при мен. Почти навсякъде ще има предстенни обшивки от гипсокартон където минават комуникациите или пък се падат на външни стени, които са си нормално дебели. Определено обаче, ще е добре да помисля за някои места на които по дизайн ще има окачване на шкафове, конзолни бюра и т.н. и по-специално там където се падат на тънка интериорна стена. Ще си отбележа да сложим стоманена рамка където се налага.
Хич не ми се иска да си жертвам допълнително от нетната квадратура на стаите за сметка на по-дебели стени. Особено при факта, че това ще наложи да се преправят доста чертежи на мебели и прочие.
Но ако трябва да избирате м/у 12ка Porotherm с евентуално някакви стоманени рамки където ще има по-тежки неща и Ytong 15см, какво бихте избрали вие? Други варианти има ли без да се отива на 25см тухла?
skostadinov - специалист
Няколко въпроса към вещите лице и тези, които са минавали по този път.
  1. Има ли процеси/етапи при строежа на къща с РЗП над 100м2, които можеш да вършиш с фирма (под изпълнител) по твой избор (различна от тази която извършва грубия строеж) или пък сам?
  2. Инсталациите и довършителните работи пак ли трябва да се извършват от лицензирана фирма и това пак ли трябва да е съгласувано с фирмата изпълнител на грубия строеж?
  3. Всъщност какви са общо приетите договорни отношения? Аз съм леко объркан защото хем се договаряш с фирма само за изпълнение на груб строеж, което включва до колкото знам земинте работи, конструкцията, покрив и евентуално зидария, но в същото време накрая при акт 15 или след това при УВЕ пак имаш нужда от подписите на техн. ръководител от строителната фирма. Или се бъркам жестоко?
  4. Разумно ли е когато се гонят строителните фирми да искаш оферта в която труда и материалите са сметнати отделно или пък да искаш оферта само за труда? Виждам, че повечето фирми дават обобщена оферта в която труд и материали всичко е сметнато в едно. Така обаче ми се струва невъзможно да разбереш дали фирмата взима скъпо защото са много добри професионалисти и ценят труда си или взима скъпо защото материалите са скъпи. Или нито едно от дввете, но просто искат да те изклатят както си трябва.
  5. Ако е възможно да се договориш с фирма само за труда, разрешено ли е, и добра идея ли е като цяло ти или твоя инвеститорски контрол да се грижи за доставката на материалите?
Доста въпроси си станаха и се извинявам за което. Ако някой може да ме насочи към добро ръководство относно строителния процес и какви са общо приетите практики, което да е лесно смилаемо за човек без познания по темата, би било чудесно.
resistbody - майстор
1. Мисля фирма се търси само за конструкцията до акт 14.. т.е. не е нужно тази фирма да ти прави ТИ и мазилки/замазки, електро, ВиК, Боя.. и особено дограмата.. може и да си намериш фирма параван и да действаш с каквито си искаш бараби.. НЕ ти го препорчвам ако не си построил поне 1-2 къщи.. на мен това ми е 3-ти строеж.. не че повечето фирми не са параван и само наемат малки групи за отделните строежи.. и взимат едни %%% за тях..
2. Някъде на някой му бяха искали за Електро да се подпише техник с еди ква си категория.. при нас май не искат такива неща.. и да искат имам човек..
3. Никва идея..
4. Имат големи отстъпки и така те дерът още повече... може да поискаш 2 оферти и да бягаш по строителните борси да договаряш материали... не знам колко ти се занимава с тая работа..
5. Да, но като купуваш материалите трябва да искаш сертификати... принципно във всеки палет тухли си има по един лист.. за бетона от бетоновъзела, желязото от арматурния двор... изолацията от завода/търговеца и така.. пак си е занимавка.. лично имам материали който см докарвал чак от София до провинцията заради по-добра цена..
Dessie - специалист
@skostadinov - няма единствен отговор на повечето от въпросите, но все пак:
1. Строителството ( бетониране, армиране, лофраж) го прави фирмата, която трябва да ома технически ръководител. Трябва ти и строителен надзор. На актовете и протоколите до покрив се подписват всичките. Можеш да си наемеш отделен изпълнител за изкопа примерно, но дали на строителя, геолога и конструктора дали ще им хареса изпълнението е друга тема на разговор :-) така или иначе логистиката и синхронизирането на 3-4 човека е ужасна, съобразяваш и прогнозата за времето, кой кога е свободен… честно, не бих си го причинила, освен ако багера не е личен :-)
Тук бих се съгласила с @resistbody, че ако не си някакъв супер знаещ и с нерви като корабни въжета, не си струва заниманието. Факт е, че повечето строителни фирми действат параванно, но поне когато дойдат проверки и инспекции те се занимават и не е твоя отговорността за ЗБУТ, инспекция по труда, НАП и прочее.
2. За инсталациите - доколкото съм запозната поне за електрото трябва да се мине през някаква лицензна история, за друго не знам
3. Далеч съм още и не съм запозната :-)
4. От ден първи съм заявила на строителя, че искам цена за труд и цена за материали. Цените за материалите се менят всеки понеделник и една обща оферта не е валидна за мен, т.к. не мога да предвиждам завишени разходи. Ако през строителя мога да докопам по-добра цена от колкото през личните си контакти, ползвам строителя, ако си договоря през личен контакт - ползвам личен контакт. Уговорено е предварително и няма сърдити :-)
5. Разумно е ако нямаш друга работа за вършене :-) тъжната истина е, че строителните фирми са си дружки със складове, бетонови възли, арматурни дворове и са си затворен цикъл. Времето за доставка на едно и също количество бетон за строителя и лично за мен варираше с повече от 5 дни. Просто строителя поръчва 160 м3 за 5 обекта, а аз ги тормозя с 10… ми не им се занимава с дребни неща. От един известен арматурен двор директно ми се изсмяха, че съм искала отстъпка за 13т желязо :-) с тухлите се опитах да говоря директно със завода в Бургас - отговора беше “ пуснете си запитване на мейла”, ами пуснах преди две седмици, отговор няма :-)
Освен горепосочените неща, трябва да имаш впредвид, че често се явяват липси, грешни калкулации по КС, дефектни материали и ако ти си човека, който се занимава, ти ще трябва да реагираш на момента с оправянето на дефекта или превръщането му в ефект :-)
nelina_london - специалист
По точка 1 . бих казала ,че няма проблем да извършиш дори сам всичко след АКТ 14 ,освен ел.инсталацията .Трябва да бъде направена от правоспособен ел.техник .Към документите се прилага и дипломата /квалификацията му .След това (точка 3) се прави доклад от външна фирма по безопасност ,смятай отново 250-300лв за изправност на мрежата и въпросния доклад се прилага към документацията .
Трябва да има отделни графи за материали и труд ,за по-точна преценка .Аз не бих се хванала да доставям материалите и не заради цената .По-скоро координираността на действията е важна ,но това ще ви се изясни на по-късен етап ,когато все нещо бави от начертания план график .
resistbody - майстор
пон ное 07, 2022 10:44 pmDessie написа:
с тухлите се опитах да говоря директно със завода в Бургас - отговора беше “ пуснете си запитване на мейла”, ами пуснах преди две седмици, отговор няма :-)
Освен горепосочените неща, трябва да имаш впредвид, че често се явяват липси, грешни калкулации по КС, дефектни материали и ако ти си човека, който се занимава, ти ще трябва да реагираш на момента с оправянето на дефекта или превръщането му в ефект :-)
Тухли не дават на краен клиент никъде, аз се пробвах с Мирково... платих ги на посредник, но си го докарах със "собствен"(роднински) транспорт.. Изолация дават навсякъде от завода направо... Дограма също може да вземеш от завода и разликата е огромна.. даже ти си дават крепежите и пяната... после монтажа се оправяш и ако счупиш пакета също(аз счупих за щастие най-малкия)

НО пак казвам, не е за хора който не им е такава работата или близка... аз даже нямам КСС на проекта, единствено за изолацията ми е сметната външната квадратура :D а и арамтурата, ама реално не излезнаха килограмите..
skostadinov - специалист
Благодаря ви за информацията! Определено ще ми е доста полезно.
Със сигурност не бих предпочел аз да се занимавам да набавям и доставям материалите особено (бетон, арматура и т.н.) освен ако няма фрапантна разлика. Определено обаче ще пробвам да търся оферти в които са калкулирани отделно труда и материалите. Някак ми се струва по правилно и професионално

А иначе за инсталациите и довършителни работи ще го мисля. Ако има вариант определено за някои неща бих предпочел да ги направим с баща ми и още някой чирак. Баща ми дълги години се занимава със строителство, но основно в Италия и са му далечни документалните и административни дейности.
За някои неща като ВиК, ЕЛ и т.н. имам хора с фирми, които са ми много близки и на които бих могъл напълно да се доверя. Но ще видим какво ще излезе накрая.
Поне вече се примирих с времето, че няма да стане всичко по план и в сроковете, които очаквах :)
resistbody - майстор
вт ное 08, 2022 12:19 amskostadinov написа:
Поне вече се примирих с времето, че няма да стане всичко по план и в сроковете, които очаквах :)
Това ти го казах още в началото на темата... утре ще направя 1 година от кота 3м., а още нямам покрив...
Най-бързо се излиза от земята.. а ми викаха да излезеш от земята и е лесно :D... Има и едни приказки за покриването, ама и тях ще ги видим.. като започнахме дадох срок на жена ми 2.5 години.. има нянакъв шанс да се справим..
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 50

Тема "Мисия Нов Дом - от А до Я" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: