Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
preslav - майстор
съб ное 05, 2022 11:43 pmpetko5 написа:
съб ное 05, 2022 11:31 pmpetromaniq66 написа:
То, ако бяха малко патрона щеше да прекъсне. Лоша връзка и заблуда , че е решен проблема със неизвестната профилактика. И 63А да е пак ще загрява.
Според Вас, къде да търся проблема ?
moimoimoi нали ти писа къде да търсиш проблема - кое не разбираш?
brum - майстор
25A предпазител не прекъсва на 25A. Сигурни ще изкара с часове на 30-40 ампера и ще грее. Имат една крива по претоварване която казва колко време ще работи с даден ток.

Сложи 32A предпазител на вместо този от 25A. Ако не грее - висока ви е консумацията. Ако пак грее - лоши връзки или гнездо.

Или ако имаш амперклещи премери тока.
krasi92 - майстор
Провери и връзките на нулата не само на фазата. Замяната на винтовияпредпазител с автоматичен не е голяма драма. Премери какво е напрежението преди електромера и при шесте винтови в къщата.
kozl - майстор
съб ное 05, 2022 10:09 pmpetko5 написа:
Здравейте колеги,
Имам проблем свързан със загряване на винтов предпазител 25 А.
В захранващо табло на къща, като захранващия проводник е 4 кв-мостов, има главен винтов предпазител 32А, слад това захранването минава през електромер и след това през чисто нов винтов предпазител 25А.
Отделно в къщата има табло с шест (6) на брой винтови предпазители.
Проблема е точно в този винов предпазител... от 25 А, който е на входа.
При включване в мрежата на две печки-духалки от по 2KW, , този предпазител започва да загрява...
Малко предистория:
Въпросния предпазител (25А), преди беше 16А, който загравяше до неузнаваемост...
Основата на стария предпазител беше ръждясала, а проводника от 4кв, включително фаза и нули, беше много нагорял.
Смених старата основа с чисто нова, изрязах и изоларах проводника до здраво, след това, отворих вътрешното табло и донатегнах всички винтови връзки, но уви..., основния предпазител отново загрява...
Интересно е че нито един предпазител от вътрешното табло не загрява...
Дайте съвет, от какво моме да загрява въпросиня предпазител от 25А на входа на къщата...
Нищо не си писал за проводника от електромера до предпазителя - сменен ли е?
И какво точно означава почистване на проводника "до здраво"?
Кабелът след "горещия" винтов предпазител е мостов 2×4 мм2, а от предпазителя до електромера какъв е?

Въпрос към всички свързани с темата:
Как се третира нагорял проводник, за да се получи добра връзка с нова клема?

Тинки отдавна не се е проявявал у форумо но той предлагаше калайдисване на проводници и спойка на връзките, което и аз практикувам когато имам възможност.
preslav - майстор
нед ное 06, 2022 9:04 amkozl написа:
Въпрос към всички свързани с темата:
Как се третира нагорял проводник, за да се получи добра връзка с нова клема?
Тинки отдавна не се е проявявал у форумо но той предлагаше калайдисване на проводници и спойка на връзките, което и аз практикувам когато имам възможност.
Сваляне на окисите с ножче - не знам защо можещите елктротехници не препоръчват калайдисването.
Аз нямах избор защото половината проводници в кухнята на панелката бяха многожични.
Lutchezar - майстор
С една термокамера ще се видят всички лоши връзки, те ще си светят през стените.
petromaniq66 - специалист
Вместо пари за нищо АП! Камера, амперклещи....? С термокамерата и призраците в къщата ще се видят, ама файда никаква - козата си сака..
Avas_co - майстор
нед ное 06, 2022 2:25 pmpetromaniq66 написа:
Вместо пари за нищо АП! Камера, амперклещи....? С термокамерата и призраците в къщата ще се видят, ама файда никаква - козата си сака..
И аз съм за АП. Не разбирам, ще се захванеш да сменяш винтови бушони?
Ми, те АП-тата, нищо не струват. Правил съм го доста пъти. Няма как да стане, като ново табло с нова инсталация, но пак е много по-добре.
Тоя филм с греещ бушон съм го гледал, оправи се със смяна на капачката, не много време след това се разреши окончателно, с ново табло и АП-чи.
ESPACE - майстор
Завиваш бушона, пускаш духалките. След 4-5 мин го развиваш и пипаш патрона да разбереш от коя страна грее. Там ти е и лошата връзка. От кофти контакт грее.
FM STEREO - специалист
съб ное 05, 2022 11:41 pmpetko5 написа:

Писах, че преди електромера е 32 А, ако и след електромера монтирам същия предпазите от 32 А, ще има ли ефект ?
Имам нови основи за винтови предпазители на 32 А, както и винтови предпазители, утре мога да монтирам един, за да видя какъв ще е ефекта...
На 4мм2 кабел повече от 25А не трябва да се слага! На 6мм2 32А, 10мм2 40А, 16мм2 50А.

Монтирай една малка дин шина и сложи един автоматичен 20А, ако изключва може да го повдигнеш на 25А.
4мм2 е малко за захранващ на цялта къща и вероятно товарът ти е почти до 25А и за това имаш греене, най добре е да се сложи 10мм2 или 16мм2 със подходящият за него предпазител!

Тема "Проблем, свързан със загряване на винтов предпазител 25 А" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: