Най - вълнуващия въпрос зимно време.
jaspet - специалист
чет окт 20, 2022 8:55 pmТрифон П.Трифонов написа:
Ако нямаш кран с изпускател, който не се препоръчва, но е необходим, ще се наложи.
Не е сложно- достатъчно е да се изпусне съвсем малко, колкото да падне налягането да статичното за системата, което би могъл да отчетеш- пренебрежимо малко е- височината от най ниската до най високата точка в метри, на инсталацията, делено на 10.

Отоплителният верно започна, но още не е студено. Някои още припалват. При други не се е налагало.
Благодаря, ще пробвам тия дни. Ако се окаже че е това реално какво се е случвало при всяко допълване, пълнил съм разширителния съд ли? Той нали все някога би се напълнил до горе с вода, дори и без никакво въздушно налягане, хм, звучи ми опасно?
Изтича от някъде, щом периодично допълваш.
Неправилно налягане (и обем, който при теб сякаш е добър) в РС, води до друг проблем, който не е задължителен, а се отчита по манометър- ниско налягане на студена инсталация и високо при загряла. В крайни варианти сработва прадпазният, за който Козлин ми направи забележка.
При теб няма да е това.
Козлин, установявам го съвсем на аба, предвид обемът на РС и РЗП.

Не е опасно. На съдове се правят водни проби, понеже е безопасно.
andy_forresite - майстор
Когато обемът на РС се напълни с вода се познава по това, че разликата в налягането между студена и топла система е много голяма. При нормално функциониращ РС с тези консуматори при теб и с този 24-литров обем налягането според мен не трябва да се покачва с повече от 0.3 - 0.4 bar. Отвори кранчетата на всички линии на колекторите, отвори до край всички термоглави, ползвай обезвъздушителите на радиаторите докато пълниш. Пълни системата много бавно. Трябва да се запълни цялата ти система. Остави налягането в съда 1.2 атмосфери и напълни до 1.4. Не го пали поне 24 часа и виж дали спада.
Нека при 1.2 в РС, системата да е на 1.6-7!
Ако държи на възможността да си ползва пълначката- РС на 1.0, система на 1.4-5.
kyxap - специалист
Няма никаква мистерия, щом пада, значи някъде тече, друг е въпроса ти дали го виждаш. Мистерии има във филмите, това тук е физика, в нея има закони.
нед окт 23, 2022 9:20 pmkyxap написа:
Няма никаква мистерия, щом пада, значи някъде тече, друг е въпроса ти дали го виждаш. Мистерии има във филмите, това тук е физика, в нея има закони.
viewtopic.php?f=10&t=69116&start=10#p1115655
Потвърждавам и подкрепям отново.
jaspet - специалист
нед окт 23, 2022 9:20 pmkyxap написа:
Естествено че няма мистерии, но заглавието е по-интересно така ;) Иначе не си прав, оказа се че не е теч, а на РС му пада налягането. Вероятно е прецакана мембраната и връща въздуха във водата, от там го изкарва през автоматичните обезвъздушители. Разбрах го като източих системата частично и го проверих и нямаше абсолютно никакъв въздух, напомпах го и сега пак полека-лека изчезва налягането. Не ми се струва да е от винтила, защото тествах чрез най-простия метод и не се надува балончето :) Вероятно трябва нов съд ли, не знам. Ще го сменя след сезона, не е толкова драма да го припомпвам от време на време.
Ха, в такъв случай, защо си допълва с вода, която в един момент ще напълни съдинката и...?
Или си допълва по малко?
jaspet - специалист
пон ное 07, 2022 5:28 pmТрифон П.Трифонов написа:
Ха, в такъв случай, защо си допълва с вода, която в един момент ще напълни съдинката и...?
Или си допълва по малко?
Пълнило си е съдника с по много малко, да. Източих почти толкова колкото е размера му, за да достигна статично ниво на водата в системата, за да няма налягане. Но мисля, че не го беше напълнило все още на 100% , може би е оставало около 1-2 литра до пълно запълване, защото все още нямах ефекта на свръх налягане при работещ котел и 0 налягане при студен.
Следващият препоръчвам да е разглобяем.

Тема "Мистериозно падане на налягане в затворена система" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: