• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
KDB
Здравейте,
Планирам изграждането на малка къщичка или по-скоро стая, около 20-30 квадрата.
Идеята е да бъде затрупана изцяло (без входната врата) със земя, тип землянка (или, може би, хобитска къща).
Най-важният въпрос, обаче, ме мъчи - конструкцията. От бетон ли да е, контейнер ли.. Тук има доста креативни хора, та ще съм благодарен, ако получа някоя друга идея, като най-важните фактори в случая са ми цена и устойчивост.
GGK - специалист
Традиционната землянка у нас (по-точното ѝ име е уземна къща) е изглеждала така:
Прикачен файл:
img0002-uzemna-kashta.jpg
img0002-uzemna-kashta.jpg (95.49 KиБ) Видяна 2850 пъти
Вкопана е на около 1 - 1,5 м под повърхността, а билото на покрива е на около метър и нещо над земята. Конкретно на тази снимка е къща в Добруджа в края на XIX век. Както виждаме, хората са били в процес на замогване, защото половината покрив вече е с керемиди. Както и да е, стига толкова история.

Това, за което питате, се прави често, най-вече в Щатите, и му казват бункер :). Съответно, в Ютюб има бая клипчета за това как да си направим бункер с подръчни средства. Преди 10 - 12 години беше пълно с клипчета с използването на 20 или 40-футови контейнери. Ставаше бързо и лесно - копае се голяма дупка, контейнера вътре, някакво стълбище за вход, всичко се зарива с не много пръст. След няколко години препърите почнаха да се усещат, че контейнерите изгниват бая бързо под земята и минаха на използването на специално и предварително направени стоманени конструкции. Темата е дълга.

Мога да предложа ей това англе, което си прави бункер в задния двор. Конкретно това клипче показва как се държи конструкцията пет години след направата ѝ, но в канала му има и няколко клипа от това как го строи:

torbalan - Дървен философ
Аз скоро правих шахта за сондажна помпа. Изцяло вкопаа в земята.
Направих дупка малко по-голяма от шахтата, иззидах с бетонени блокчета, и после затрупах около тях.

По моите сметки това беше най-евтния и най-практичния вариант.
KDB
Благодаря за отговорите.
В случая, моята къщурка ще се различава от бункер, с това, че ще е затрупана, а не вкопана в дупка. Едва ли има някакво голямо значение де, но все пак си мисля, че няма да е толкова изложена на влага и напрежение по този начин. Та конструкцията би позволила да се кривне от тази на типичния бункер.
Забравих да спомена и че е важно да се мине без смяна на статут на парцела, демек уж не трябва да е с фундамент.
Изображение
Снимка с примерна визия на това, което ми е в главата.
Lutchezar - майстор
Пишеш в гугъл Underground House и се раздваш на богат избор на чужди идеи и проекти.
Andri01 - майстор
А осветлението? Само изкуствено :sad: .
GGK - специалист
чет ное 10, 2022 2:31 amKDB написа:
Забравих да спомена и че е важно да се мине без смяна на статут на парцела, демек уж не трябва да е с фундамент.
Може да се строи законно и на земеделска земя, със съответните ограничения, разбира се. Но във вашия случай, те не ви притесняват. Справка в Наредба 19.

Колкото до хобитската дупка, ето на този канал човекът прави точно такава и я прави в момента. Като го гледам е активен и в коментарите:

https://www.youtube.com/channel/UC_uzH_ ... FcQ/videos
KDB
А има ли запознати с така наречените "оставащи кофражи" (ICF)? Дали би ми свършило работа и дали реално си заслужава? 🤔
mrsch66 - специалист
Имаш ли представа колко пари ще заровиш в хидроизолация за този проект защото без нея правиш кладенец с този размер.
KDB
пет ное 11, 2022 7:25 ammrsch66 написа:
Имаш ли представа колко пари ще заровиш в хидроизолация за този проект защото без нея правиш кладенец с този размер.
Ако нямах никаква представа, щях да съм започнал да го правя. Все пак затова съм все още на етап събиране на идеи. 🙃
  • 1
  • 2

Тема "Землянка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: