Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
ivanovi - напреднал
Мисля че има колони но ми се струва че в основите няма арматура.Направени са от бетон и камъни(бутобетон маи така се казва).Възможно ли е заради това да е поддала? :?
ivanovi - напреднал
Само в двата ъгъла ли да се направят пети или през цялата стена?За да е по здраво не е ли редно през цяло?Ако няма арматура в пода на стаите какво трябва да се направи?Пода е напукан.Пукнатините по стените с какво да ги обработя?Покрива е ламарина,не тече но е ръждасала отгоре а от долу е само греди.
rockwall - майстор
пукнатините в стената са най-големия ти проблем
докато не разбереш от какво са по-добре не си давай парите за друго.

в един двор имах барака с такива пукнатини в тухлените стени (панел за покрив) и скоро стената падна сама - без да е виждала зор

на мен не ми пука за бараката а и вече не влизаме дори там, за да не ни падне на главите, но твоето е къща ....

моята барака има само едно бъдеще - среща с канго или булдозер
дано твоята къща да има друго !!

трябва да сте наясно с конструкцията на къщата - не може толкова стара къща да се цепи, а ти да пълниш цепнатините с теракол, за да не се виждат - имаш по-голям проблем - като срутване, докато спите

ако не е здрава по-добре я съборете, отколкото да стане беля
Gandalf - специалист
Не казваш за какво ще ползваш къщата.
Ако е за постоянно живеене по-добре я събори и си направи нещо ново. Тази къща да приведеш във въд удобен за живеене ще дадеш толкова пари, че ......
Това с подсилване но основите е вариант с леко неясен край, а и щом казваш, че е фундирана само на 60-70см, с едни още 40-50см пак може да не стигнеш до здрава почва и само да си си хвърлил парите.
Дай някоя снимка на тази пукнатина.
Стефан - майстор
Колко лесно се дават съвети на чужд гръб. :? :lol: Даже и да са правилни, човека сам ще реши какво да прави. Като я гледам, тази къща е строена по времето, когато строителните материали бяха голям дефицит. А и разнообразието на материали за стените, и ламаринения покрив на мен ми говорат, че и парите са били дефицит.

Според мен тая къща няма здрави основи и колони. Основите са на не повече от 70-80 см дълбочина. Липсата на бетонна плоча около къщата, и евентуално високи подпочвени води са вероятните причини за напукванията. Решение за укрепване има, но трябва да се направи от специалисти.
ivanovi - напреднал
В неделя ще ходим на къщата и ще снимаме пукнатините и основите и ще ги споделим с вас за съвет
Стефан - майстор
Направи колкото може повече и различни снимки, за да си готов за всякакви въпроси. Мен лично ме интересуват на първо време основите - от какъв материал са правени, дълбочина, дебелина, има ли желязо вътре и колко, подпочвени води..... Като укрепим основите, следващите стъпки ще са според хронологията на строеж. Затова казах - повече снимки. Надявам се, че ще има много и различни предложения. Ще се спори, ще се изказват аргументи, и т.н.
Имай финансова готовност, защото без бетон и желязо няма да минеш. И то доста.
ivanovi - напреднал
Ето снимки от по близко това са пропуканите стени

Прикачен файл

Picture 004 n.jpg
Picture 004 n.jpg (73.05 KиБ) Видяна 4626 пъти
ivanovi - напреднал
И и още.. :?

Прикачен файл

Picture 007 но.jpg
Picture 007 но.jpg (92.8 KиБ) Видяна 4625 пъти
ivanovi - напреднал
И тук........