Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Krasi_S - специалист
Answers: 1
Абсолютно съм съгласен с теб, че от химията зависи номинала на батерията и сътветно има значение са какво напрежение я зареждаш. Тук спор няма.

Но не съм съгласен, че точно ТАЗИ батерия е приключила защото е заредена до по-ниско напрежение. Или иначе казано, че не е била заредена на 100%. Ако беше така, масово щяха да си заминават всички батерии на телефоните :?:
През ръцете са ми минали хиляди батерии и това, което мога да кажа че ги скапва е, не зареждането с по-ниско напрежение, а презаряда. Това загрява химията вътре и тя деградира много бързо. На много у-ва сме си експериментирали през годините да им свалим леко крайното напрежение. Тези 5% недозареждане почти не се усещат в работата им, обаче резултата е, че все още си работят с оригиналните батерии. А на всички останали сме ги сменяли поне по веднъж.
Та в случая, ако батериите му бяха наобратно, да сложи по-ниския номинал на зарядното с по-високо напрежение, тогава щеше да е проблем. Причината батерията да е свършила го споменах вече - "новата" батерия е вече използвана батерия, с намалял капацитет. Макар, че не сме точни, като казваме, че е свършила. Тя може да си е ОК, ама за у-вото за което си е предвидена. Разликата между батерия на 3.6V и 3.7V е в плътността им за единица обем. Т.е. тази на 3.6V е с по-висока плътност. Което значи и по-голям отдаван ток. Та, на винтоверта не случайно са сложили такава батерия. И това дава обяснение защо сега с новата батерия има по-малка мощност.
:partyman:
Avas_co - майстор
kozl, както си установил, не че не става, ама не е същото.
Трябва ти батерия 20С и нагоре, тази която си сложил, не е подходяща за верт.
Другото, Krasi_S го е казал.
Няма драма, че клетката не се зарежда на 100%. Даже напротив.
Повечето съвременни лаптопи имат възможност софтуерно, да им указваш до колко % да си зареждат батерията. Точно с идеята, да я пазиш.
Този, от който пиша сега съм го ограничил на 60%. Не, че си я пазя за нова. Батерията, в крайна сметка е консуматив.
Последна промяна от Avas_co на пет ное 11, 2022 8:24 pm, променено общо 1 път.
tzetz009 - специалист
пет ное 11, 2022 4:50 pmKrasi_S написа:
.....Относно заряда. Скоро се разискваше въпроса с различните номинали на литиевите батерии. И май пак беше Kozl провокатора :lol:. За батерията на таблета му.
..... И масовите зарядни ги правят така - за 3.6V е до 4.1V, за 3.7V е до 4.2V, за 3.8V е 4.3V. ...
:? 'Ми не беше той, а аз внесох смут в темата, но @hidrazin съвсем учтиво ми донаби клинците.
( Самото напрежение при отваряне на телефон, отлепяне и смяна на батерията е толкова голямо, че на човек изобщо не му е до гледане на надписите [-( . Нямах и време да си"играя" с измервания, че телефона ми трябваше за утре :) )

:partyman: :partyman: :partyman:
hidrazin - майстор
пет ное 11, 2022 7:53 pmtzetz009 написа:
'Ми не беше той, а аз внесох смут в темата, но @hidrazin съвсем учтиво ми донаби клинците.
Споко бре. Тури му пепел. :-D
:partyman:
floydogi - специалист
Той автора може да си е оправил пакета вече, ама да напиша, та да остане за поколенията: При съмнения за контролна платка със защита от смяна на елементи, се прави допълнителен пакет, който се връзва паралелно на старите, докато трае процедурата (запояване, заваряване, всеки сам си преценя :wink: ). Защитата не е брояч, а следи напрежението. При спад под определен праг се прекъсва и до там.
Krasi_S - специалист
Answers: 1
пет ное 11, 2022 7:53 pmtzetz009 написа:
:? 'Ми не беше той, а аз внесох смут в темата, но @hidrazin съвсем учтиво ми донаби клинците.
( Самото напрежение при отваряне на телефон, отлепяне и смяна на батерията е толкова голямо, че на човек изобщо не му е до гледане на надписите [-(.
:-D :-D :-D
kozl - майстор
Бях си затрил пакета от батерия 20V (зелените елементи 18650) Парксайд с повредената платка и като търсих друго и намерих го.

Изображение

Та отново подмених батерията на винтоврътчето с една от зелените на снимката и сега винтоврътчето прещраква и на останалите степени.

Да козата си сака пръч :-D
нед яну 15, 2023 12:10 pmkozl написа:
Радвам се, че си го намери!

Тема "Въпрос за батерии 18650" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: