Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
kozl - майстор
пон ное 14, 2022 5:14 amLazarGanev написа:
В 3м вертикал ф110 (до отклонението на магазините) има 30л "резервоар", който се оттича бавно, но все пак се оттича, тъй че като пуснат от горните етажи едни 6-7л материал, той ще се поеме от този "резервоар" и би трябвало да се усети проблем в етажа на магазините, а не на етажа над тях.
Ако има запушване в етажа на магазините то трябва да е над ниво тяхно отклонение иначе няма да има резервоар до горния етаж, всичко ще излезе от сифоните в магазина.
Обаче може в магазина да са направили нещо подобно за конденза на климатик или пък за пералнята:

Изображение

Или за нещо друго но в подобен стил:

Изображение
road_runner - специалист
нед ное 13, 2022 8:57 pmLazarGanev написа:
Мисля, че проблемът е в твоето отклонение
Може и да има логика, вчера изсипах през сифона на пераляната около 300-400 мл гел някакъв стронг за отпушване.
Пералянта спря да издава тоя бълбукаш звук при източване на водата. Пръските през сифоните леко намаляха. Но пак ги има.
Пробвах с такава ръчна вакуум помпа, ми то няма никакво усилие през тоалетната.

Да го мъча ли с препарат и през тоалетната?
Оттичането и мисля, че вече е почти нормално, последния 1 см от водата спада за около 5 секунди.
road_runner - специалист
пон ное 14, 2022 5:14 amLazarGanev написа:
Ако има запушване в етажа на магазините то трябва да е над ниво тяхно отклонение иначе няма да има резервоар до горния етаж, всичко ще излезе от сифоните в магазина.
Може би не съм обяснил правилно - втори над магазини имам предвид , че между мен и магазина има един апартамент .
Там е трудно да разбера дали имат проблем, наематели са 25-30 годишни.

Звъннах на някаква фирма 400-450 лв за видеодиагностика и отшушване ми казаха. Ебаси.
krasi92 - майстор
Малко са вдигнали цените напоследък. Маркуча с дюзата за почистване на канали на керхер е 200 кинта и една водоструика под наем. Бъркаш през маншона на тоалетната чиния и за час си готов. Ако наемателите от долния етаж имат детенце с памперси е ясна рабората.
Lutchezar - майстор
Нищо не пречи да се попитат съседите отдолу дали имат проблеми с канала, да им се обясни че от тях нагоре има проблем, че има запушване, което или е при тях или в магазина, или в мазето.
road_runner - специалист
пон ное 14, 2022 6:54 pmkrasi92 написа:
Малко са вдигнали цените напоследък. Маркуча с дюзата за почистване на канали на керхер е 200 кинта и една водоструика под наем. Бъркаш през маншона на тоалетната чиния и за час си готов. Ако наемателите от долния етаж имат детенце с памперси е ясна рабората.

Лесно ли се свалят тоалетни чинии окачени? Ако е само на винтовете добре, ама гледам има силикон по края отгоре бял, да не е и лепена и да ми паднат плочките като почна да я дърпам?

И при положение, че маркучите са по над 7 метра, няма ли да стане да се влезне през сифона на тоалетната, той е на 1 метър от канализацията.
road_runner - специалист
пон ное 14, 2022 7:21 pmLutchezar написа:
Нищо не пречи да се попитат съседите отдолу дали имат проблеми с канала, да им се обясни че от тях нагоре има проблем, че има запушване, което или е при тях или в магазина, или в мазето.
Оказа се, че имат и те - връщало и при тях от време на време, ама ми го каза техния хазаин, та не можах да питам от кога
, какво връща , колко и т.н
Но това, че при тях го има, не е ли без особено значение, защото има 3 метра тръба до тях - т.е там би трябвало да се поберат огромно количество литри, не ми се смята точно колко са.

В нета попаднах на интересна възможна причина - запушена клапа за вентилация на канализацията, т.е колкото си по-ниско, толкова е по-голямо налягането, а нагоре става леко като вакуум. Това как се проверява
Lutchezar - майстор
Търсиш на покрива. Или в подпокривно пространство. Евентуално може да е и вътре в съседите на последния етаж.
krasi92 - майстор
Извади гофрето на умивалника от стената и ето ти въздух за да пробваш дали е клапата на покрива. Щом и от долу има проблема е в коляното под магазина. Викаи някой индианец и му дай стотина кинта да го смени..Ти се пази по далечко от там :lol:
kozl - майстор
пон ное 14, 2022 10:08 pmroad_runner написа:
Оказа се, че имат и те - връщало и при тях от време на време, ама ми го каза техния хазаин, та не можах да питам от кога
, какво връща , колко и т.н
Но това, че при тях го има, не е ли без особено значение, защото има 3 метра тръба до тях - т.е там би трябвало да се поберат огромно количество литри, не ми се смята точно колко са.

В нета попаднах на интересна възможна причина - запушена клапа за вентилация на канализацията, т.е колкото си по-ниско, толкова е по-голямо налягането, а нагоре става леко като вакуум. Това как се проверява
Пративовакумни клапи на канал се използват само там където е трудно извеждането на канализационната тръба над покрива. Както Чапи вече писа:
нед ное 13, 2022 1:45 amchapara написа:
Не, елиминиран отдушник на канализацията. Той може и на покрива да е, ако някой е решил да ползва дупката за други цели и да се създава вакуум.
Аз мога да дам пример как в мезонет прекъснаха изходящата тръба на канализационния клон в последния етаж и надянаха противовакумна клапа, но не мога да дам информация какво се случва в експлоатацията. Но поне в гаранционния срок никой не е предявил претенции.
Обаче road_runner ти се луташ м-у две вероятности с различни постановки - запушен канал и вакум в канала.
Да приемем, че няма вентилация на канализационния клон. Предполага се, че вертикалната тръба е Ф110, което е масово прилагано в сградите с етажност до 10 етажа. При употреба на смесител с малко вода, то тази вода не може да запълни диаметъра на тръбата и вакума не е от значение. Та вакумният ефект се появява от изпускане на вода от тоалетна казанче, от бързо изливане на кофа в т.чиния. Т.е. от ударна доза на достатъчно количество, което да запълни тръбата и да се движи като бутало. Зад "буталото" ще има вакум, а пред него повишено налягане. Е този вакум най-случващо се, преотдолява водния затвор в сифоните и от там навлиза въздух. А ако сифоните са сухи с клапа, то стават като противовакумни клапи - пускат въздух в канала, но само в него и затварят клапата в посока на въздуха извън канала, за да не смърди в банята. Та то и противовакумната клапа работи по същия начин с въздуха.

Похлупи сифона с лек найлон и наблюдавай движението на найлона при изпускане на вода над твоя етаж и какво става като ти си пуснеш водата в т.чиния :?
А каква е тръбата на канализационния клон - PVC, каменин, чугун?
У нас по-някой път се случва да се създаде вакум в канализационния клон и сифона в банята започва да гъргори, защото дърпа въздух от там преотдолявайки плиткия воден затвор. И те така сифона остава без воден затвор. Но не съм видял при гъргоренето пръски да излизат от капачката.

Ако канализацията е чугунена е възможно вътрешния диаметър да е намалял поради обрастване и ефекта на буталото да се е учестил.Т.е. при по-малкия диаметър, респективно по-малко к-во вода ще прави "бутало". Такъв ефект има на кухненската канализация в апартамента на моите родители. Канал чугун с вътрешен диаметър Ф50 за кухните. Тръбата обраства от изсипаните мазнини в канала и съм виждал как гъргори сифона на мивката, а там водния затвор към 10-см височина, за сравнение при подовите сифони 1-2-3 см.
И какво се получаваше като някой реши да ръчка с некоя тел през отклонението на сифона и запушването готово. Съборените обраствания се заклинват некъде по-надолу и ако има късмет тва да е след отклонението на долния етаж, то мивката на долния комшия става резервоар за мръсотии. И ако долния съсед нема дълга тел да бръкне у канало и да преФърли топката в по-долния съсед - тича с неква кофа от кухнята до кенефа и претака гнясния резервоар, за да не прелее и да почне да пълни апартаменто. Смрад и гняс - това е запушен канал. Още по-долните комшии не страдат, докато пострадалия не открие неква по-дълга тел към над 3 метра да сръчка гняста до под слеващата долна мивка. Така е в ЕС по комшийската верига :-D Ако има свестен домоуправител, он ще плати на отпушвачи по-значителна сума, която последно бе 450 лв. за простъргване на целио канален клон от 9 етажа от последния етаж до хоризонталната канализация в сутерена. По време на простъргването се оказа, че има несъзнателни комшии, които пущаха вода во мивките си, въпреки предупредителната забрана и огнясиха съседките на втория и първия етаж :x .

Тема "От сифоните връща пръски вода при пускане на тоалетни отгоре" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: