• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
krasi92 - майстор
Това което си върви с електричката е 16 амперово с щепсел шуко. Обикновен контакт стига. Ако залагаш нещо за в бъдеще е гофре през което да издърпаш кабела. Трифазна партида и кабел 5х10 захранват бързите станции в момента. След три години знае ли човек. Може и с юсб кабел да ги зареждат. А и марсианци може да доида до тогава и да ни се такова таковата дето им пращаме скрап в къщата. Само готре 50мм за сега.
Jacomo - специалист
За електричка пет (3 фази, 1 нула и 1 земя) жилен 6мм2 от електромера до таблото би трявбало да е достатъчно за близкото бъдеще. Така ще се поддържа трифазно 22 kW или монофазно 7.4kW (32A) (което е максималното за монофазно зареждане на повечето зарядни и електрички). Това е достатъчно да се зареди среден клас електричка от 0 до 100% с монофазен ток за до 8 часа на нощна тарифа. За по-бързо се ползва трифазно, ако позволява ЕРП. Иначе цената на ЧЕЗ за увеличение на монофазна партида е еднаква до 15kW и се плащат 2 такси - проучване и привързване като за едната от двете се плащаше само разликата между текущата и новата мощност.

Ето едно доста информативно видео с табличка с примери:

hidrazin - майстор
пон ное 21, 2022 11:01 pmkrasi92 написа:
Трифазна партида и кабел 5х10 захранват бързите станции в момента.
Чак пък бързи... :?
Бързите са от 50kW(средна мощност) нагоре - 120, 150 ...
ТОЗИ конектор го разработват за заряд с до 900kW ... :-D
:partyman:
krasi92 - майстор
Чак толкова бързи не. Май до 40 киловата бяха.
storming - специалист
Зададох доста въпроси на строителя да каже как е проект (моно/трифазно, проводници, присъединителна мощност, ампераж на предпазителя в главното табло), а отговора беше само "няма предвидена мощност за зарядни станции на автомобили", надуши ме явно :)
Сега го чакам да каже все пак каква мощност е предвидена по проект и дали може да положи минимум 3*6мм кабел.
hidrazin - майстор
вт ное 22, 2022 3:48 pmstorming написа:
Зададох доста въпроси на строителя да каже как е проект (моно/трифазно, проводници, присъединителна мощност, ампераж на предпазителя в главното табло), а отговора беше само "няма предвидена мощност за зарядни станции на автомобили", надуши ме явно :)
Сега го чакам да каже все пак каква мощност е предвидена по проект и дали може да положи минимум 3*6мм кабел.
Ново строителство? Ауууууу...
Няма да се учудя ако партидата за самия апартамент е 6 киловата - смятай колко ще е за гаража.
Често се практикува (в новото строителство - кооперации) апартаментът и гаражът да са на една партида.
Иначе да, гаражите ги продават отделно и са с отделни партиди. Очаквай 3 киловата...
ky-kyy - майстор
Убу де, за къв Xyй му е тогава, да си чупи ръцете с 6 квадрата кабел :?
hidrazin - майстор
вт ное 22, 2022 6:06 pmky-kyy написа:
1-во - няма да си чупи неговите ръце
2-ро - може да си плати за по-голяма партида и ще има подготвен/замазан/прекаран... готов и чакащ кабел
Avas_co - майстор
Няма как гаража и апартамента да са на една партида. Не че няма как, ами няма смисъл от тая хватка.
Масово, направо навсякъде, не се предвижда да има захранване за зарядна станция. Нещо минимално, за една крушка и за гаражната врата.
Преди време, един познат/клиент взе да ми обяснява, как до ... години, всичко щяло да електричка, и колко щели да тежат колите.
При него колата слиза в гаражите с платформа, та го успокоих, че колите ще намерим, как да ги свалим долу, но те, с какво ще ги зареждат е друг въпрос.
Трябва да питам приятелче, как я е отиграл схемата. Че си има в подземието трифазен ток, и от там си зарежда електрическата каляска. Пък и не беше зле, май 40А бушон му бяха сложили.
storming - специалист
вт ное 22, 2022 6:15 pmhidrazin написа:
вт ное 22, 2022 6:06 pmky-kyy написа:
1-во - няма да си чупи неговите ръце
2-ро - може да си плати за по-голяма партида и ще има подготвен/замазан/прекаран... готов и чакащ кабел
Точно това (2) ми е идеята, но да видим ще склони ли строителя.
И 1 kW мощност да пусне, аз да имам готовността, за моя сметка да я вдигна, да сменя 2 бушона и така. Изобщо не знам дали и кога ще стигне до там, но предпочитам ако може да инсталира нещо по-здраво да го направи сега.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Изграждане на ел инсталация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: