Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Топло е, гори на ниски мощности, няма интензивно движение (изгаряне) на пелети, за да е ефективно самопочистването.
Решение:
- ползване на часовите графици при топло време- гори интензивно, затопля, гаси.
- завишаване на Р1 и изключване/намаляване времето за поддържане.
- почиства огняра.
Недостатъци:
- иска заигравка с настройките.
- ежедневна, пепелява работа.

Носталгията по пелетозанимавката ми се възпламенява периодично.
Няма такъв кеф да си ръчкаш печката.
Пелетите са скъпи, та бързо ми минава.
frizera - напреднал
По скоро проблема е от горивото. Вероятно пелетките са едни такива въз късички и като добавим от какво са направени, добавим качеството на суровината за тях ( освен люспа повечко стебла и листна маса ) и пепеляка в чувала получаваме отговора на дилемата. Дребните пелети ( късите ) се скупчват на изхода след шнека и не могат да се избутват достатъчно напред по време на горенето. Започва да се губи осветеността въпреки, че реално има пламък и горелката преминава в фаза гасене.......
чет ное 24, 2022 8:41 pmfrizera написа:
По скоро проблема е от горивото. Вероятно пелетките са едни такива въз късички и като добавим от какво са направени, добавим качеството на суровината за тях ( освен люспа повечко стебла и листна маса ) и пепеляка в чувала получаваме отговора на дилемата. Дребните пелети ( късите ) се скупчват на изхода след шнека и не могат да се избутват достатъчно напред по време на горенето. Започва да се губи осветеността въпреки, че реално има пламък и горелката преминава в фаза гасене.......
Това е другият проблем на бавното горене, при Грейко, в топли времена- Р1- поддържане- Р1...
Има време, ще се научиш, особено като застудее.
Оффф, явно котел и горелка са ти преоразмерени и на теб. Както и да е.
Р1-Р2 за Януари месец......нормално.
Точно от това избягах с Буфер в системата, още на етап Проект.
Опитал съм абсолютно всичко, включително котел на челна стойка, а буфера в поза "свещ".
frizera - напреднал
чет ное 24, 2022 9:05 pmТрифон П.Трифонов написа:
]
Това е другият проблем на бавното горене, при Грейко, в топли времена- Р1- поддържане- Р1...
Има време, ще се научиш, особено като застудее.
Оффф, явно котел и горелка са ти преоразмерени и на теб. Както и да е.
Р1-Р2 за Януари месец......нормално.
Точно от това избягах с Буфер в системата, още на етап Проект.
Опитал съм абсолютно всичко, включително котел на челна стойка, а буфера в поза "свещ".
Не, не е така. Подчертавам че проблема е горивото! 13 тона пелети Швайгхофер ( официално засечено от 09.12.2018 ) до момента и не съм имал никакви драми до мига в който подпалих слънчак за първи път този сезон.
И да, евтин слънчак взех, но ето как в пълна сила поговорката се оказан вярна! А трябваше просто да присадя един електрически нагревател/котел в паралел и да не се занимавам с глупости, но уви. Вече е късно. Денги нету, 4 тона чакат да бъдат изгорени, ама ще е трудно. Търся си огняр на денонощна смяна...... :drinkers:
чет ное 24, 2022 9:46 pmfrizera написа:
...Търся си огняр на денонощна смяна...... :drinkers:
Ми да беше си останал на скъпите!
Тая горелка е създадена да гори слънчоглед, къде другите не могат.
Това я прави различна.
Има разлика и у огнярите- някои им иде отръки, други си плащат.
Същото като с ножовете у дома.
frizera - напреднал
Ми да беше си останал на скъпите!
Тая горелка е създадена да гори слънчоглед, къде другите не могат.
Това я прави различна.
Има разлика и у огнярите- някои им иде отръки, други си плащат.
Същото като с ножовете у дома.
[/quote]

Проблема не е в горелката, но явно за теб това е станало ясно от всичко написано до тук от мен. Ако исках да платя 1300лв/тон щях да го направя и нямаше да споделям наблюденията си тук в опит да се генерира някаква информация от търсещите, но както и да е.
Май няма смисъл да продължавам.
Ами, щом не искаш....
Назад, човека сподели проблем, търсещ решение. Пелетите вече са платени и подредени.
Ти му каза да смени пелетите ли?
frizera - напреднал
чет ное 24, 2022 10:14 pmТрифон П.Трифонов написа:
Ами, щом не искаш....
Назад, човека сподели проблем, търсещ решение. Пелетите вече са платени и подредени.
А ти му даде адекватно решение на питането, така ли?!
И моите са платени и подредени, но не хленча че нещо не е наред, а то повярвай ми изобщо не е наред, но се оправям някак. Пак ще напиша, че споделих наблюденията си! Ако има друг колега с подобни заключения и сподели мнение може да се стигне до нещо конструктивно в крайна сметка. Но както обикновено става в нашенските форуми градация няма.
чет ное 24, 2022 10:26 pmfrizera написа:
чет ное 24, 2022 10:14 pmТрифон П.Трифонов написа:
Ами, щом не искаш....
А ти му даде адекватно решение на питането, така ли?!
И моите са платени и подредени, но не хленча че нещо не е наред, а то повярвай ми изобщо не е наред, но се оправям някак. Пак ще напиша, че споделих наблюденията си! Ако има друг колега с подобни заключения и сподели мнение може да се стигне до нещо конструктивно в крайна сметка. Но както обикновено става в нашенските форуми градация няма.
Ооо, това е яко!!

Естествено, че съм му дал единственото адекватно, ако щеш вярвай!
viewtopic.php?f=10&t=44543&start=15150#p1118864
ДНК на пелета (слънчогледов) определям още на пръв поглед.
Ако и това ти е съмнително, наистина няма смисъл да коментираме вече решеният проблем.
frizera - напреднал
Всяко твърдение може да бъде поставено под въпрос.
Нека изчакаме колегата shopa1981 в крайна сметка да сподели резултат от проведените опити. :drinkers: петък вечер е......

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: