• 1
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 69
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
fbr - майстор
нед дек 04, 2022 9:14 amESPACE написа:

Тези бакалски сметки са правени от някой с розови очила.
То това е ясно, даже по-лошо, бъркат мегават с миливат. Проблем е, че такива са на власт от София, та до Брюксел.
Gadnyara - специалист
Даа, нещата стават още по-неприятни за енергийната система, когато всички спрем да отопляваме, а добвът от слънце нарасне и стигне излишък. И ВЕЦ увеличават дела си. Тогава как действат от Оператора?
Предполагам, "любезно молят" държавните ЕЦ, работещи с горива да намалят производството си, или търсят начин за по-голям износ. Едва ли отказват Зелената енергия.
..........
Още по-интересно ми е как балансират в Германия, Дания и наоколо, при техния процент ВЕИ.
Всъщност, мисля, че имаха срив през '21г, но не помня детайли.
fbr - майстор
Всички изнасящи електропроводи на големи производители на електроенергия имат защити, които изключват електропровода, ако честотата се повиши над 50,3 Hz. Естествено, до автоматично изключване не се стига, ако не се изтърве регулирането. поради авария или човешка грешка.
hidrazin - майстор
нед дек 04, 2022 7:55 amfbr написа:
Така си е, но я виж как ги смятат работите правоверните зеленосделковци.
Да почерпим от извора :lol:

Прикачен файл:
Vassil Kojouharov.jpg

Моите уважения към Васил Кожухаров но да не си пъха гагата там дето не му е работата.
Ето така с тъпия фейс се промиват мозъци (доколкото ги има) и в главите на хората се насаждат лъжи.
(за който не знае - Васил Кожухаров е озвучителят на голяма част от пиратските видеокасети от 80-те години. Също и на "Видео АДИ и други...)
То бива излагация ама чак пък такава?
нед дек 04, 2022 9:14 amESPACE написа:
Имам няколко доуточняващи въпроса.
1. Колко часа работи ТЕЦ в денонощието и колко ФЕЦ?
2. Кога се достига този 1kW от 10кв.м?
Елементарно. Долната картинка отговаря в голяма степен на въпросите ти.
Централка с инсталирана мощност 25 kW
На 1-ви декември е произвела 4,59 kWh
На 2-rи декември е произвела 12,58 kWh
На 3-ти декември е произвела 16,6 kWh
За днес се очертава да е като на 1-ви декември. :-D
Този 1 kW от 10m² се достига само за няколко часа през годината - обикновено март-април месец когато духа силен вятър, много е студено и слънцето се е "оцъклило" яко.
За още няколко часа се достига и при много специфични условия - студено, вятър и ... разкъсана облачност.

Прикачен файл:
Декември.jpg
Декември.jpg (111.27 KиБ) Видяна 630 пъти

:partyman:
ESPACE - майстор
Наистина не се е добило много. Но все пак това сигурно е било едно от най-слънчевите места в България през последните два дни. :) Аз слънце не съм виждал от седмица. Нямам идея в облачно време колко % от номинала се генерира. И в сайта на оператора се вижда какво дават ФЕЦ, в момента 67MW, при инсталирани сигурно над 1500MW към днешна дата. И сега сме обед
hidrazin - майстор
нед дек 04, 2022 12:54 pmESPACE написа:
какво дават ФЕЦ, в момента 67MW, при инсталирани сигурно над 1500MW към днешна дата. И сега сме обед
така е, от няколко дена е все мъгла и ръми.
В нормално време само при мен се правят 60% от тези 67MW ...
Имай едно на ум че за централи под 200 kW не се изисква предаване на данни в реално време.
Демек тях ги няма в сайта на ЕСО
:partyman:
fbr - майстор
нед дек 04, 2022 12:54 pmESPACE написа:
Нямам идея в облачно време колко % от номинала се генерира. И в сайта на оператора се вижда какво дават ФЕЦ, в момента 67MW, при инсталирани сигурно над 1500MW към днешна дата. И сега сме обед
И сега си представи, че трябва да захранваш болници с операционни, високи блокове с асансьори и каквито се сетиш непрекъсваеми производства, като хванеш от хранителната до химическата промишленост. Отделните домакинства даже не ги споменавам.
brum - майстор
Не мисля, че някой дето управлява си прави илюзия, че можем да минем само с ФЕЦове. За зелен преход личното ми мнение е, че са нужни АЕЦи, ВЕЦове и въглища на последно място. И няколко ПАВЕЦ-а да акумулират излишъка от ФЕЦовете дневно време.

Природният газ не го разглеждам като източник, че с тая история с Русия нещата там са несигурни.

Ама тая тема не е за политика. Уж. Или поне така си мислех като я пусках :) .

Дали не е време да си отворим един раздел за ФЕЦове? Имам усещането, че интереса нараства. Към кой трябва да се обърна за такова нещо?
Детето - специалист
нед дек 04, 2022 11:44 amhidrazin написа:

Елементарно. Долната картинка отговаря в голяма степен на въпросите ти.
Централка с инсталирана мощност 25 kW
На 1-ви декември е произвела 4,59 kWh
На 2-rи декември е произвела 12,58 kWh
На 3-ти декември е произвела 16,6 kWh
За днес се очертава да е като на 1-ви декември. :-D
Този 1 kW от 10m² се достига само за няколко часа през годината - обикновено март-април месец когато духа силен вятър, много е студено и слънцето се е "оцъклило" яко.
За още няколко часа се достига и при много специфични условия - студено, вятър и ... разкъсана облачност.
Централка с инсталирана мощност 8KW
На 1-ви декември е произвела 2.35 kWh
На 2-rи декември е произвела 6.15 kWh
На 3-ти декември е произвела 3.38 kWh
На 4-ти декември е призвела 5.27 kWh
Демек всичко си опира до времето, защото сутринта само на Витоша беше слънчево, навсякъде другаде беше мъгла.
Аз ли бъркам нещо или вие, но 1KW от 10m2 ми се струва малко. Как достигате до това число.

А зелената сделка не е толкова да бъдем зелени, колкото да бъдем зависими. Защото тези централи ни правят независми, но някои хора не разглеждат всички възможности и винаги такива възможности отиват към теория на конспирацията и ти казват, че си луд.
Разните депозитни системи и т.н са същото нещо, теория на конспирацията.
Сега очаквам бензина да започнат да го продават в километри, защото газта много интересно започна да се продава в мегавати.
Последна промяна от Детето на нед дек 04, 2022 5:32 pm, променено общо 2 пъти.
fbr - майстор
нед дек 04, 2022 4:46 pmДетето написа:
защото газта много интересно започна да се продава в мегавати.
Амии, като се играе с "представителната калоричност" става така, радиото пее "цената пада" а всъщност на кубик се вдига. Политика.
  • 1
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 69

Тема "3kW фотоволтаична инсталация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: