Най - вълнуващия въпрос зимно време.
nelina_london - специалист
С нощната излезе 31 лв и стотинки ,но при сегашните температури .А,днес времето си е повече от хубаво за декември.
Иначе ме провокирахте да проверя .На Енерго Про тарифите (Варна)са с почти 1 стотинка по-високи ,като им прибавя ДДС .
Може да сцепиме стотинката за спорта, но на фона на тая цена, грешката е......в рамките на приемливото(!!!).
sa6opi4a - напреднал
Благодаря на всички взели участие. :)
PIP - майстор
Аз имам котел на газ и котел на ток. Разхода, както вече писаха и други зависи от топлозагубите и след това от ефективността на самия котел. Котела съм го ограничил на 12квт и преди седмица в студеното време (-2/+3) засичах разхода по електромера. За 24 часа наввъртя 62квт дневна и 34квт нощна, сметнати по 25ст/14ст е 20лв. Това е разхода на котела плюс битовото потребление. За следващите 24ч спрях котела на ток и пуснах газовия котел и разхода по спомени беше около 6-7кубика по приложението за котела, а тока 6.50лв (18квтч дневна и 14квтч нощна). Да се има предвид, че котела на ток се включва и през ноща, докато тоя на газ през ноща не е пускан. Разхода е за етаж и половина общо 150м2.
preslav - майстор
съб дек 10, 2022 8:00 pmsa6opi4a написа:
Аз ще проверя на 3-та степен, за 1 час колко Kw навърта. И ако няма разлика, ще го държа на 3-та. Така и по-малко ще се мъчи нагревателя.
Той Шоп ти каза какво ще се "мъчи" ако "юркаш" котлето на макс. А всички останали ти казаха едно и също - и на първа и на трета степен сумарната ти консумация ще е една и съща, при условие, че на първа успяваш да се стоплиш (същото важи и за втора степен). Май не само аритметиката куца?
krasi92 - майстор
С ел. котлето си икономисал само мърсотията. Разликата между отоплението на ток и въглища е мижитурна. Ако си купил дърва под 150 лева ще има разлика в полза на дървата. По разумно е ако имаш трифазна партида за битови нужди да позваш котела на трета степен..
sa6opi4a - напреднал
preslav
Въобще не си прав, на теб ти куцат разни работи. Засечено на електромер за час. 5-6.2 kw на 2-ра степен. 6.5-7kw на 3-та. Това е засичано няколко пъти в 3 различни дни, като всеки ден беше с различна температура. Което ще означава, че 2-ра степен ще ми е по-икономична в сегашното време. Навън стигаше до 0. Първа степен не съм я и мислил, тя стопля до 30-32 градуса и не може повече. Ненужна степен за мен.
пон дек 12, 2022 2:14 pmsa6opi4a написа:
preslav
Въобще не си прав, на теб ти куцат разни работи. Засечено на електромер за час. 5-6.2 kw на 2-ра степен. 6.5-7kw на 3-та. Това е засичано няколко пъти в 3 различни дни, като всеки ден беше с различна температура. Което ще означава, че 2-ра степен ще ми е по-икономична в сегашното време. Навън стигаше до 0. Първа степен не съм я и мислил, тя стопля до 30-32 градуса и не може повече. Ненужна степен за мен.
Ти не си прав. Тези измервания нищо не означават, особено измерване за 1 или 2 часа.
Няма да обяснявам, щото няма как да влезе толкова много, за толкова кратко.

Топли си се както намериш за добре и доколкото е възможно- еФтино!
Благодари на когото сметнеш за необходимо, това е достатъчно!
Весели и топли Празници!
nelina_london - специалист
Не се ориентирам по какво се ръководи този котел .По температурата на водата или по термостат ?
miroki - майстор
Щом е 22 ст. средно дневната за това топло време излиза 112лв месечно. Което пак е добре.
За зимата писах и преди, ще се разбере после.
Ясно е, че няма как да е по-евтино от климатици. Освен, ако температурите не се задържат на минус 20.
Просто такова поскъпване на дърва и въглища не е имало и не е оправдано. Дървата продължават да си растат в нашата гора и няма никаква връзка с инфлацията и световното поскъпване, освен леко горивото и краденето от нас.
А това, че нашите управници го допускат.... Е за екзекуция. Поне политическа.

Тема "Колко ще ми излезе на ел.котел?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: