Аз точно това имах предвид оня ден, че има вероятност, да е объркано нещо в сметките, ама се оказа че е невъзможно. Причината за ниския урожай, се дължи единствено на злобата на завистниците 

нед дек 04, 2022 9:14 pmhidrazin написа:Това което пише там се отнася за постижения в лаборатория с "идеални условия". Като ги изкараш навън, друго се случва. В най-добрия възможен случай досега, съм постигал от панел 92% ефективностнед дек 04, 2022 8:14 pmbrum написа: Квадратни метра на кое? На площ земя ли? Защото за хората дето не се занимават с големи ФЕЦ-ове квадратните метри са за площ панелиМи чети бре. Последите постове тръгнаха в малко по-друга посока покрай ТОЗИ пост..
Именно в него се споменават ония 10 квадрата.
Разбира се че става дума за земна площ.
То не се иска много акъл някой да отвори спецификацията на произволен, съвременен, масов панел.
Там пише ефективност около 21%
Като се знае че STC параметрите се дават при слънце 1000 W/m² лесно се пресмята че за 1kW панели са достатъчни 5m²
Но на тези параметри не трябва да се разчита че ще се постигат редовно.
Реалното което трябва да с очаква през повечето време със слънце е минус 24-25% от инсталираната мощност.
Съвсем груби сметки но достатъчно точни за домашна употреба.
![]()
нед дек 11, 2022 9:39 amradoslav_n написа: Като ги изкараш навън, друго се случва. В най-добрия възможен случай досега, съм постигал от панел 92% ефективностОще бая има да гониш...
нед дек 11, 2022 9:47 amhidrazin написа:Когато местоположението на централата ти е като моето, нямаш какво повече да гониш. А и относно мнението ти за работа на панелите в STC режим, знаеш предполагам, какво значи това и до какво води. Не мисля, че това е добър съвет за всеки, който е отделил от залъка си за да постави такава централа удома с цел спестяване във времето.нед дек 11, 2022 9:39 amradoslav_n написа: Като ги изкараш навън, друго се случва. В най-добрия възможен случай досега, съм постигал от панел 92% ефективностОще бая има да гониш...
![]()
нед дек 11, 2022 10:35 amradoslav_n написа: 4. Когато монтирате такова удоволствие за собствени нужди УДОМА, е логично да сте пресметнали предварително, колко ще вложите в него и за колко време ще се избие, при положение че цената на битовата енергия се повишава средно с 5- 7 % на година. Добре са си направили сметката тези, които са взели в предвид и бъдещото излизане на битовите потребители на свободния пазар.Тази сметка как я направи? Поне на мен ми се струва, че има прекалено много неизвестни.
нед дек 11, 2022 10:35 amradoslav_n написа: ...Макар двете ми централки да не се вместват в темата, благодаря!![]()
нед дек 11, 2022 10:46 amradoslav_n написа:Това какво общо има с максималната ефективност която може да добиеш от даден панел?нед дек 11, 2022 9:47 amhidrazin написа:Когато местоположението на централата ти е като моето, нямаш какво повече да гониш.нед дек 11, 2022 9:39 amradoslav_n написа: Като ги изкараш навън, друго се случва. В най-добрия възможен случай досега, съм постигал от панел 92% ефективностОще бая има да гониш...
нед дек 11, 2022 10:59 amТрифон П.Трифонов написа: Бръме, купил си батерии. Това няма "избиване".Трифоне, не прави чужди сметки без да са те питали. Не е ясно дали нощният ток няма да стане 20ст, а дневният 70ст (колкото е на свободният пазар сега). Щото тогава ще се избие за 1-2 години. Ама не лежа на тая кълка. Недей и ти лежа на кълката, че можеш да направиш моята сметка без да имаш грам идея какво седи зад нея.
нед дек 11, 2022 11:38 ambrum написа:Прав си тук. Кеф цена няманед дек 11, 2022 10:59 amТрифон П.Трифонов написа: Бръме, купил си батерии. Това няма "избиване".Трифоне, не прави чужди сметки без да са те питали. Не е ясно дали нощният ток няма да стане 20ст, а дневният 70ст (колкото е на свободният пазар сега). Щото тогава ще се избие за 1-2 години. Ама не лежа на тая кълка. Недей и ти лежа на кълката, че можеш да направиш моята сметка без да имаш грам идея какво седи зад нея.
Батерията дава и комфорт. Комфорт е да можеш да консумираш натрупаната енергия когато ти е нужна, а не да пускаш сега пералня, после сушилня и накрая съдомиялната. Комфорт е да готвиш когато ти е удобно, а не да търчиш като сторъкият Шива за да оползотвориш енергията на слънцето. Комфорт е да не ти спира тока като падне мрежата (както при плановият ремонт дето се точи със седмици и имахме 6-7 дни без ток). На комфорта сметката не можеш да я направиш. Нито на чесането на крастата със събирането на тази батерия.
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: