• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте, пиша тук, защото се отчаях от ефекта след ремонта и моля за бъда извинена предварително за некомпетентността, която ще проявя. Направихме от-до цяла къща, сложихме осветленията, но след монатажа им се оказва, че е доста тъмно, не е това, което очаквахме :sad: . Навсякъде сме с абажури, няма ЛЕД луни(купили сме най-силните крушки). Сега искаме да сложим лунички в някои стаи, но просто нямам идея как ще се получи това безболезнено. Може ли да удължим кабела и да го прекараме под гипсокартона(има и вата) и така да пробием на няколко места тавана и да прекараме осветлението? Мислех и за скрито осветление с профили(профили от XPS?) - как става това? Просто толкова се отчаях от резултата, че няма накъде. Все трябва да има някакъв начин да прекараме поне някоя луничка. Благодаря на отзовалите се!
Lutchezar - майстор
Ако още не сте боядисали е нормално да е по-тъмно. Бялото и светлите цветове допринасят за погсветлото помещение. Препоръчвам да си инсталирате на телефона някое приложение за лукс метър. Работи през камерата. Така ще придобиете някаква представа къде колко е по-тъмно, естествено приложението на телефона не е калибрирано, но ще дава съпоставими резултати за осветеност.

Естествено че може да се прекарва Ел инсталация над гипсокартона но трябва да оставите място за охлаждане ако осветителнитетела греят и са вградени в картона.
krasi92 - майстор
Може да се добавят доста лунички или по добре лед пана за вграждане но ще се включва и изключва всичко заедно. Трябвало е проектанта да си свърши работата.
brum - майстор
Би ли споделил проекта за осветлението? И какви осветителни тела (с какви крушки) са използвани?

Иначе предишният коментар е правилен. При правилен проект няма да имаш проблеми.

Отделно, че си има норми за осветеност на помещенията. Примерно при мен съм заложил 3W/m2 LED за да докарам горе-долу двойно повече светлина от нужното за хола. И съответно всичко е с димери на 50% което дава два плюса - първо крушките живеят много по-дълго заради намалената мощност и второ - като се наложи да светнеш силно е въпрос на завъртане на копче.
yanko78 - специалист
Аз съм вградил ЛЕД профил в гипсо картона и ми е основно осветление, добавил съм модул за димиране и управление от телефона. Вътре лентата е 7.2 вата и прави ден. През повечето време е намалена, че доста силно свети. Ако ви допада визията, винаги може да вградите около/съвместно с луничките и да повишите по този начин светлината. Вече 5 години нямам проблеми.
Изображение
Изображение
Lutchezar - майстор
Втори път четох първото мнение.
Ремонтът е завършен.
Навсякъде абажури.
Никъде няма LED.
Мисля че дамата е избрала осветителните тела по дизайн. Всеки абажур има ограничение по мощност. Та с леки отклонения по дизайна ще трябва да се сложат само LED крушки, евентуално филамент.
nilro - специалист
Ако не противоречи на дизайна
може и с релсово осветление.

Прикачен файл

4973A754-D9E3-4D62-BDD5-50983F0A6A3B.jpeg
4973A754-D9E3-4D62-BDD5-50983F0A6A3B.jpeg (23.74 KиБ) Видяна 864 пъти
radius - майстор
Ами те ако са с някои насочени на 60 градуса крушки, ще е тъмно и може само минаването на филамент да им реши проблема. Освен ако абажурите не са от рециклирани бирени бутилки :lol:
Благодаря за предложенията, но имаме релсово осветление и някак си ми се струва тъмно.. Друго си е да си има тук-там някоя луничка. Сложили сме крушки 6000К общо 12бр. Вече сме завършили всичко- боядисано, обзаведено...
pipilica - майстор
За пробата наслагай 4000 келвина и ще видиш голяма разлика.
  • 1
  • 2

Тема "Допълнително осветление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: