• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Баш Майсторо - специалист
Обикновено къщите с гредоред са изпълнени така, гредореда стъпва на външните стени, но не са цели греди а по средата лягат на централна, перпендикулярна на гредореда носеща стена. Такива стени не се бутат щото на тях от горе продължават стените на втория етаж и подпират и покрива, но трябва задължително да погледне човек, който разбира всяка ситуация е различна. Ако стените на първия етаж са успоредни на гредореда обикновено са преградни и не пречи да се махат, ако горе на втория етаж няма стена над тях, НО трябва да се провери от човек който е на ясно.
PIP - майстор
Еестествено че може. Изпълнението зависи от конкретната ситуация, но обикновено се подпира където трябва докато се сложи носеща столица с или без колони, които да я носят. Тове е едно от предимствата на дървените конструкции. Аз съм участвал и в махане и промяна на външна стена на първия етаж на двуетажна къща.
kr1100 - майстор
:2thumbs:
нед дек 18, 2022 1:05 amchapara написа:
Доста си млад вероятно.
За историята аз живея в сграда, София, която е строена 1926г. иплочите са и бетонни. По време на бомбандировките е падала бомба и освен счупени прозорци няма и до ден днешен пукнатина. Бетона се появява в средата на18 век, в България навлиза порвите години на 19ти. А началните стъпки са по време на Римската империя.
:2thumbs:
Аз пък в къща половината строена някъде преди 1915 г , ама е със жп релси и пруски свод на 1 етаж, горе бетон. Другата половина пристроявана 1935/6 - с бетонни плочи. Според думите на дядо ми лека му пръст цемента е бил от Холандия и то в бъчви - колко е истина е? Това ми е казал.
Няма напукване на стени след земестресенията .
  • 1
  • 2

Тема "Събаряне на стена на къща гредоред" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: