• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
6osi6 - майстор
От днес, разликата с предишната статистика е час повече работа на помпата, от 9'30 до 16ч.

Изображение
Външна температура -2°C преди 9:00.
Помпата се включва в 9:30 при 28°С на колектора и температури в средната и долната част на бойлера 19°С и 12°С.
Към 13:30 до 15:00 - външна темп. 4°С, 61°С на колектора, 50°С в средната и 42°С в долната част на бойлера.
Последна промяна от 6osi6 на ср дек 21, 2022 7:30 pm, променено общо 1 път.
Браво, значи нямаш проблеми!
Днес имам 11клвтч. приход. малка част за 80л бойлер, останалото за отопление.
6osi6 - майстор
При мен са 9кв/ч с поток на 4,2 л.
6osi6 - майстор
Излиза, че монтаж на 58° е по-подходящ, ако подгрятата вода се ползва и за подпомагане на отоплението.
По таблицата за слънцегреене и наклона на монтаж, 11 кв/ч дневно за декември отнесено към август, за август ще получиш 29,37 кв/ч дневно - средно за час 1,2 кв/ч., което за това време на годината идва малко в повече.
При мен за август дневно се получават 20,43 кв/ч - средно за час 0,850 кв.
Нещо не смяташ като хората. Не ти упреквам математиката. Сякаш не ползваш правилни числа, на правилните места.
Днес си попрегледах по обстойно. Всъщност, вчера и днес, имам точно по 12 клвтч. Това едва ли е точно. За мен е по важна тенденцията.
Два висмана, по 2.3м2, наклон ......ок 50 сякаш, Юг- много лек Юго- Изток.
При този наклон, през лятото добиват по малко, отколкото биха могли, но знам, че не могат да вземат по 1000вата/м2, както и че максималният им добив е не повече от 3 часа, макар да работят по 10 примерно.
Лятото не ползвам отопление, само БГВ, но не мога да я изпия всичката, та имам огромен излишък.
6osi6 - майстор
До какви градуси на панелите качваш по-обед?
Тук срядата стигнаха до 62, следващия ден до 64?
Не съм поглеждал. Гледам да ги държа максимално студени.
Да помислим- задал съм максимални в малкия бойлер 40 градуса. Понеже серпентината е малка, то там прави по голяма разлика- да речем като максимум за това време на годината- 54-55 градуса в панелите, в края на заданието.
След това прехвърля на Буфера, където серпентината е значително по мощна и ги държи хладни- днес видях 32 градуса, при Т в долният край на Буфера 22. Там обаче и модулацията на помпата помага да е по висока Т в панелите. Задал съм регулация сле dT10. Под това дебитът намалява, съответно делтата се поддържа в близо до 10.
Бойлер- 80л.
Буфер- 500л.
Появи ли се малко топлинка, веднага по радиаторите.
При мен добивът започва малко по рано- 8.43ч днес. Леко на Изток са от идеалният Юг, но пък спират да работят по рано.
Стремя се всяка сутрин да имам условия за ранно стартиране- студен бойлер.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Соларна система проблеми" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: