• 1
  • 47
  • 48
  • 49
  • 50
  • 51
  • 97
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
resistbody - майстор
ср май 04, 2022 5:21 pmkivanov написа:

+ 500лв. енергиен сертификат
За какво е тоя сертификат ? Ако ми извадят за пасивна/нискоенергийна ще ми намалят ли данъка примерно ?? Изисква ли се за Акт16 ?
skostadinov - специалист
пон дек 19, 2022 8:47 pmresistbody написа:

За какво е тоя сертификат ? Ако ми извадят за пасивна/нискоенергийна ще ми намалят ли данъка примерно ?? Изисква ли се за Акт16 ?
За изискването, изисква се до колкото знам аз поне. Дали ще ти намалят данъка не вярвам. По принцип ако имаш сертификат за пасивна къща мисля, че имаше нещо за 50% данък, но не си спомням къде какво съм чел. Може и да бъркам. В бъдеще със сигурност ще има по-строги изисквания за енерго ефективност и със сигурност ще има облекчения за ефективните както при къщите, така и при автомобилите и т.н.
nelina_london - специалист
Е , нали и тук се прави енергиен паспорт ,в който записват енергийния клас на сградата ?Не става дума за пасивност .
Зависи и в кой район на Англия е !В Лондон , на съседната улица ,построиха нова редова къща и запълни разстоянието между две други . Изискването за да издадат РС ,бе да има определен брой ФВ на покрива .Там се държи много на ЕЕ .
А,човекът не е правил само ремонт . Построил е и 100м2 пристройка за сумата ,която спомена .Тук ,бюрокрацията ,от която бях отвикнала ,ме удари като с мокър парцал , особено в Кадастъра ..Там сроковете ,публикувани в сайта им не били задължителни....:)
Да не спамим темата на Краси !Следя с интерес .
D_U_D_E_ - напреднал
Здравете,
С kivanov горе-долу сме на еднакви етапи. Аз съм а етап покрив, но времето е малко кофти последните дни (доста валя във Варна). Ако може да върна малко темата назад, защото и аз се чудя дали първо да направим мазилките и замазките или първо дограмата, ако се оправи малко времето и направят покрива де.
И един въпрос към kivanov за дограмата. С коя фирма сте говорили за Reynaers MasterPatio за плъзганията. И аз имам оферта за такова, изглежда добре, но не намирам никакви отзиви нея.
kivanov - специалист
пон дек 19, 2022 8:47 pmresistbody написа:

Нямам никаква идея какво е и за какво се ползва, но ще разуча. Само знам, че ще трябва го платя :)
пон дек 19, 2022 9:25 pmskostadinov написа:
За изискването, изисква се до колкото знам аз поне. Дали ще ти намалят данъка не вярвам. По принцип ако имаш сертификат за пасивна къща мисля, че имаше нещо за 50% данък, но не си спомням къде какво съм чел. Може и да бъркам. В бъдеще със сигурност ще има по-строги изисквания за енерго ефективност и със сигурност ще има облекчения за ефективните както при къщите, така и при автомобилите и т.н.
И аз мисля, че в някой светъл момент ще почнат да ги гледат тия работи :)
пон дек 19, 2022 10:01 pmnelina_london написа:
Е , нали и тук се прави енергиен паспорт ,в който записват енергийния клас на сградата ?Не става дума за пасивност .
Зависи и в кой район на Англия е !В Лондон , на съседната улица ,построиха нова редова къща и запълни разстоянието между две други . Изискването за да издадат РС ,бе да има определен брой ФВ на покрива .Там се държи много на ЕЕ .
А,човекът не е правил само ремонт . Построил е и 100м2 пристройка за сумата ,която спомена .Тук ,бюрокрацията ,от която бях отвикнала ,ме удари като с мокър парцал , особено в Кадастъра ..Там сроковете ,публикувани в сайта им не били задължителни....:)
Да не спамим темата на Краси !Следя с интерес .
Аз може би съм късметлия с парцела и проектантите и не се чувствам изплашен от бюрокрацията. Това обаче, не означава, че хората от общината/ЕРМ Запад(ЧЕЗ)/Софийска Вода/и т.н. не са замръзнали в 1990 в отношението си към работата и хората :)
ср дек 21, 2022 1:16 pmD_U_D_E_ написа:
Здравете,
С kivanov горе-долу сме на еднакви етапи. Аз съм а етап покрив, но времето е малко кофти последните дни (доста валя във Варна). Ако може да върна малко темата назад, защото и аз се чудя дали първо да направим мазилките и замазките или първо дограмата, ако се оправи малко времето и направят покрива де.
И един въпрос към kivanov за дограмата. С коя фирма сте говорили за Reynaers MasterPatio за плъзганията. И аз имам оферта за такова, изглежда добре, но не намирам никакви отзиви нея.
Аз ще правя каквото времето и ситуацията позволяват. На този етап го виждам като фасадата да е преди мазилката. Фирмата за дограма е БилдКМ. MasterPatio е плъзгането на Masterline 8. И аз не намерих отзиви, но като му гледам цената няма как да е лошо :D
Последна промяна от kivanov на чет дек 22, 2022 12:17 am, променено общо 3 пъти.
kivanov - специалист
Малко снимки :)
Работиха доста стабилно по кофража.
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Започнах да пълня и басейна с вода на аванта от небето ;)
Изображение

Нещата започнаха да придобиват форма
Изображение

Изображение

Това там в ъгъла ще е спалнята :)
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

На 04.12.2022 бяха готови с кофража, а аз с логистиката за барбекюто :)

За съжаление желязото се забави и дойде чак на 12.12.2022. Успяха да го вържат и на 19.12.2022 наляхме плочата с добавка против замръзване (има си по-вярно име тая химия), а утре (22.12.2022) наливат бордовете на покрива и това е за тази година(освен, че ще почистят малко). Утре поръчвам знамената ;) и ще кача снимки.
skostadinov - специалист
Браво Краси! Успяхте да приключите с беотните по къщата преди края на годината. Хайде и новата година да ти е на ксъмет и всичко да се случва бързо и качествено.
Dessie - специалист
Оооо, браво, браво! Колко са ти високи бордовете на покривната плоча?
radius - майстор
Брутални бетонови шайби, корава къща ще стане.
kivanov - специалист
чет дек 22, 2022 1:54 amskostadinov написа:
Браво Краси! Успяхте да приключите с беотните по къщата преди края на годината. Хайде и новата година да ти е на ксъмет и всичко да се случва бързо и качествено.
Ами старая се да освободя ресурс на бетоновите възли и арматурните дворове за да има за теб :)
чет дек 22, 2022 6:14 amDessie написа:
Оооо, браво, браво! Колко са ти високи бордовете на покривната плоча?
35см от плочата. При мен това е свързано с фасадите и нищо друго. :)
чет дек 22, 2022 9:47 amradius написа:
Брутални бетонови шайби, корава къща ще стане.
Тука има някаква ирония :) Кое им е бруталното? Не са ли стандартни работи? :)
  • 1
  • 47
  • 48
  • 49
  • 50
  • 51
  • 97

Тема "Парцел -> Къща -> Дом" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: