Най - вълнуващия въпрос зимно време.
muhala - майстор
Аз два пъти прегрях зверски колата си. Единия път беше нагоре по Витиня. Колата просто загуби мощност постепенно. Като погледнах таблото уреда за температура на охладителната течност беше на макс. Изгасих и я изчаках около час да поизтине. Налях каквото имах в колата и продължих. Явно е губела течност и изведнъж прегря. Оказа се, че количеството впръскан дизел зависи от много неща, но и от температурата на мотора. Над 100 градуса рязко намалява. Това е нещото, което спаси колата.
После я закарах и се оказа, че главата е леко крива, но това е защото веднъж налях студена минерална вода на прегрял мотор.
Та искам да ти кажа, че е малко вероятно да е заминал мотора, но не невъзможно.
Освен всичко това веднъж пръснах картера и съм карал около минута без масло. Колата в момента е на 303 000км и работи като часовник.
Закарай я с репатрак или с дърпане на сервиз.
ESPACE - майстор
пет дек 23, 2022 5:24 pmmuhala написа:
Колата просто загуби мощност постепенно. Като погледнах таблото уреда за температура на охладителната течност беше на макс. Оказа се, че количеството впръскан дизел зависи от много неща, но и от температурата на мотора. Над 100 градуса рязко намалява. Това е нещото, което спаси колата.
Нищо не намалява, затяга мотора от прегряването и затова губи мощност.
пет дек 23, 2022 3:48 pmvenci.ivanov22 написа:
Аз да кажа
Вчера я запалих вече цял ден слънце я грея и се размръзна ... Проверявам охладителна течност има ,масло има ,казанчето няма следа от масло..
Паля няма тракане,оставям да загрее всичко е наред :D

Нали ти казах да не се шашкаш :)
muhala - майстор
пет дек 23, 2022 5:46 pmESPACE написа:
Колата просто загуби мощност постепенно. Като погледнах таблото уреда за температура на охладителната течност беше на макс. Оказа се, че количеството впръскан дизел зависи от много неща, но и от температурата на мотора. Над 100 градуса рязко намалява. Това е нещото, което спаси колата.
Не съм съгласен с теб. Има TDQ/T карта, която лимитира total diesel quantity спрямо температурата на мотора. Това освен, че реже горивото при прегррял мотор, не пуска много гориво и на студен мотор.
Други подобни лимитъри са TDQ спрямо оборотите, така неречения торк лимитър и т.н.
Мотора е common rail
ESPACE - майстор
Може да не си съгласен но истината е че като почнат да прегряват всички започват да затягат и губят мощност.
chapara - майстор
Колата прегрявала ли е въобще :? Ти го каза!
venci.ivanov22 - специалист
пет дек 23, 2022 5:46 pmESPACE написа:
пет дек 23, 2022 3:48 pmvenci.ivanov22 написа:
Аз да кажа
Вчера я запалих вече цял ден слънце я грея и се размръзна ... Проверявам охладителна течност има ,масло има ,казанчето няма следа от масло..
Паля няма тракане,оставям да загрее всичко е наред :D

Нали ти казах да не се шашкаш :)
Да каза евала
Ама кат затрака нещо си викам си е.а майката
Благодаря зА съветите пичовете
Велики сте
goran67 - специалист
Привет! Много пъти съм си прегрявал колата и наистина запира, губи мощност като стигне червения сектор. Не е комон рейл, нормален ТД.
Когато колата прегрее, по-добре да се остави на тихи обороти, за да върти водата. Ако се угаси, се получава локално прегряване на главата. Така са ме учили едно време.
Друг е въпроса, че веднъж като я прегрях, си я оставих на тихи обороти, ама беше безмислено, защото бях скъсал пистовия ремък, който задвижва водната помпа.
Честито Рождество в аванс и успешна година за всички!
Ал_ - специалист
Извод от темата - напук на немарливи собственици, всяко уважаващо себе си ренде живее, за да бръмчи, и бръмчи, за да живее :-D
Преди 13 години го зарязах на вторични.
Мотора е в гаража- някой да го пръсне на съставните му части, със завързани очи ще го събера и ще запали.
Много е вероятно, да притежавам единственият в България такъв, на който главата не е стъргана.
ky-kyy - майстор
съб дек 24, 2022 3:43 pmТрифон П.Трифонов написа:

Мотора е в гаража- някой да го пръсне на съставните му части, със завързани очи ще го събера и ще запали.
Ехеееее.....Майстор, да го eбa..... :?

Тема "Помощ замръзна антифриза" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: