Най - вълнуващия въпрос зимно време.
fishman72 - помощник
Взехме си стара печка Перникъ от 1930г.Страхотна е като визия и много се връзва с интериора ни.Проблема е че не съм ползвал такава.Досега бях с чудо с голяма кофа и бях хванал цаката за отопление с нея.Тази е с доста малка камера и с тухли по стените.Дайте съвет как да я заредя за по-дълго горене.Става въпрос за вила и като дойда в събота е ледник.Ползвам дърва,нямам въглища.Ще съм благодарен за съвет!
Прикачен файл:
IMG-acd01a7ee425ae87510f92d786c988f7-V.jpg
kartechar - специалист
Без въглища зор работа да гори дълго [-X ...
silent - майстор
Много е красива. Аз също имах подобна и я разкарах за почти без пари именно защото няма как да е по-ефективна както се изразяваш. Решението.... Слагаш легло до печката назначаваш тъщата за огняр и я вземаш с вас всеки път като ходите на вилата. :-D
Все пак, след като имаш опит с Чудото, опитай и тук така!
Зареждаш до горе, най отгоре разпалки, палиш и затваряш капака- "горно горене", както му казват.
Доста по дълго гори отколкото постоянно да меткаш дръвца.
Играта с клапата и вратичката ще усвоиш сам. То си зависи и от тягата на комина.
Утепала се е за такава експлоатация тая готина антика.

пп. Махни пръста от спусъка де!
fishman72 - помощник
съб дек 31, 2022 11:00 amТрифон П.Трифонов написа:
Зареждаш до горе, най отгоре разпалки, палиш и затваряш капака- "горно горене", както му казват.
Играта с клапата и вратичката ще усвоиш сам. То си зависи и от тягата на комина.

Благодаря!Ще пробвам!Имам 2 дни за проби😀
съб дек 31, 2022 11:18 amfishman72 написа:
съб дек 31, 2022 11:00 amТрифон П.Трифонов написа:

Благодаря!Ще пробвам!Имам 2 дни за проби😀
Весели проби пожелавам!
zz_stefanov - майстор
OFF
Много е готина. С какво си я боядисал?

Горното горене е висш пилотаж, който си спомням от казармата. На 'друга' печка сега не съм сигурен дали ще мога да го направя веднага. Осен че трябва да ограничиш въздуха отдолу, трябва да се заиграеш и с отворите по горната вратичка. Успееш ли да я разпалиш отгоре ще е точно това което търсиш. :)
gogyto - специалист
Такава съм палил само с горно горене в казармата, изкарваше цял ден но и с въглища в нея...
silent - майстор
Май повечето сте виждали подобна печа само в гугъл...печката е с несъизмеримо по-малка камера от чудото...удуши ли се за да и се вдигне автономноста или ще спре да топли или няма да гори кой знае колко повече ...шанса да гори повече е с кюмюр....ма с тази печка малко или много ще смърди....просто дръвца регулярно и регулуране доколкото е възможно на входа и изхода...
съб дек 31, 2022 1:44 pmsilent написа:
Май повечето сте виждали подобна печа само в гугъл...печката е с несъизмеримо по-малка камера от чудото...удуши ли се за да и се вдигне автономноста или ще спре да топли или няма да гори кой знае колко повече ...шанса да гори повече е с кюмюр....ма с тази печка малко или много ще смърди....просто дръвца регулярно и регулуране доколкото е възможно на входа и изхода...
Силенцио, 67ма съм, "брат". На такава имам майсторски разряд. Историята е от 86та. Светът не предполагаше Гугъла, ти да видиш. Тогава пишехме историята, както се оказва сега.
Р-ка Петков си припичаше ардата, на КППто в Разлог. Ставаше барут- дръпнеш, отива до половината. Никви амфетамини не моат я стигнат. КППто още седи, макар зад него да е автогара.
Лъвовете са преместени на пазаре. Беха от двете страни...

https://www.google.bg/maps/@41.8826468, ... authuser=0

Гугъла, ний и такива като нас, са го писали, че да може да се прочете някой ден.
Сега, у дома, имам печка, с още по малка камера и съвсем (според теб) непригодна, за горно горене.
Амбицира ме да си я пална. След като приготвя баницата, обаче.
Ще покажа, верваш ли?!

пп. Да пишеш (оспорваш, в подобна тема) след мен, е меко казано глупаво. Дори ми е смешно, за толкова прости неща да се обясняваме. Да ти запаля огън, да ти Огася пожара......еша ми няма.
Пък за "нарижи- налей......"
Започва се приготовлението, поради което е запалена и горната печка.

https://photos.app.goo.gl/t2Xzz576frnDEwBL7

https://photos.app.goo.gl/n7sbCgszp5KS3RZS8

Тема "Как по-ефективно се ползва печка Перникъ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: