Най - вълнуващия въпрос зимно време.
brum - майстор
Търси се климатик за инцидентно затопляне на работилницата. Площ - около 25-28м2. Топлоизолация няма. Две стени граничат с почва (гаража е полу-вкопан). Третата е бетон 25см, четвъртата е тухла с 3см стиропор. Тавана - бетонна плоча под навес. Дограма и врата - ПВЦ.

Търси се нещо да затопля помещението до поносими за работа температури. Ще се ползва инцидентно - 20-30 пъти в годината. Пускам го за 3-4 часа и от 5-6 трябва да е качило на 15-16 градуса. Повече не ми трябва.

Можете ли да препоръчате нещо на приемливи цени? Ще съм благодарен и за насоки за мощността на климатика.

Има ли смисъл от инверторна машина при това ползване?

Знам, че при това ползване може и проста печка да се бъде по-доброто решение, но искам да видя първо препоръките за климатик и после ще видя как се съпоставя с печка при 100-200 работни часа на година.
пишман_майстор - майстор
Моя го топля с ученически калорифер , трифазен. Не го знам колко квт е, но е с девет "пръчки" . Имам и една духалка "профисионална" дет се казва , към 3.5квт монофазна, нея я мушкам в канала и си бачкам и в най-лютия студ , ако се наложи де. Моя е към 70кв.м. бетон и тухла ,, едната стена + вратите външни.
Последно такива комбинации съм ползвал преди около три години и за месеците съм се ръсвал макс 45-50лв за отоплението и консумацията на инструментите . И това с около час, час и половина на макс да затопли, после 3 до 6 часа да поддържа топлото на 1/2 до 1/3 степен. Да речем 3 пъти в седмицата .
Климатик за гараж и инцидентно ползване... Няма ли се напълни с фин прах, боклуци питата?
Моето мнение е, че ще е грешка инвестицията и няма да има "избиване" , дори и в по-дългосрочен план.
Знам, че имаше една фирма, ( ще се сетя коя беше) китайка, но по-читава и наистина върши работа на половин цена на дженерал със същите показатели . Но дори и тя да е, пак... не знам, всеки башка.
На другия гараж ( над 130 квадрата) преди време шях да слагам маслена печка , работеща с отработено масло , заводски продукт разбира се, засега се отлага, падна работата и не виждам смисъл в момента от инвестицията.
MamaMy - майстор
Ползвам мобилен климатик за един гараж. Държа да ти кажа, че в големите жеги не е достатъчен. Условията са почти същите като при теб. Зимата го отоплявам с газова печка. В големите студове паля и трите пити и пак стоя с яке. Гаража си е студено нещо и си иска или мощен уред или добра изолация. Ако е мой ще налепя стените и тавана поне с 10 см стиропор от вътре.
gnt69 - майстор
Едно ариели 12 ка от Метро за 600лв и си ти. Има WIFI, палиш дистанционно без да ходиш и след 1-2 часа топло. :partyman:
nork - специалист
А да си се замислял за газов калорифер щом ще е толкова инцидентно?
Топли много и бързо когато трябва, а газта не е кой знае какъв разход - я издумкаш 3 бутилки, я не.
brum - майстор
Газовата печка нали отделя CO. Удачна ли е за 3-4 часа употреба в затворено помещение? Не е гараж, а подгаражно. Вратата и прозореца са ПВЦ и е доста плътно затворен.
съб дек 31, 2022 7:17 pmbrum написа:
Газовата печка нали отделя CO. Удачна ли е за 3-4 часа употреба в затворено помещение? Не е гараж, а подгаражно. Вратата и прозореца са ПВЦ и е доста плътно затворен.
Подсигури свеж въздух!
Все пак, в каравани и кемпери, се ползва като основно отопление. Има си тънкости.
nikolson - майстор
+1 за газов калорифер. Климатикът не е подходящ за запрашено помещение, каквото може да е работилницата.
brum - майстор
250лв газов калорифер. 37лв за 10кг газ (26ст/кВч). За по-евтина газ (15ст/кВч) трябва скъпа бутилка и отивам над цената на евтин климатик.

Какви освен максималната мощност какви са предимствата на газовият калорифер?
Последна промяна от brum на съб дек 31, 2022 11:30 pm, променено общо 1 път.

Тема "Климатик за инцидентно ползване?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: