Много интересна и все по-често дискутирана тема.
Здравейте,
Ще дам информация за апартамента. Правим ремонт на апартамент на партера, който е старо строителство. Мазетата са в съседство на апартамента и отдолу няма помещения. След махането в помещенията на дюшемето и гредите се оказа, че пода на места е с дълбочина от 18 до 25 см. Но тъй като събаряме и някои тухлени стени мислим да подредим отдолу тухли, отгоре не знам точно дали пясък, филц или нещо друго и да се хване някакво ниво и да се трамбова. След това замаска 3-4см., хидроизолация не знам точно каква, фибран 5 см., замаска армирана 4-5 см. и върху нея да се реди ламинат, гранитогрес и така да се достигне първоначалното ниво. Ще съм благодарен ако споделите дали така е правилно да се изпълни, а също ако имате и други идеи.
jimmy_bar - специалист
Мисля че сух под ще ти свърши идеална работа,с пълнеж перлит.Ще стане доста по бързо,лесно и ще имаш страхотна изолация.
Takezo Sensey - модератор
jimmy_bar написа:
Мисля че сух под ще ти свърши идеална работа,с пълнеж перлит.Ще стане доста по бързо,лесно и ще имаш страхотна изолация.
Сух под = на много пари .
По темата и аз правих замаска средно 20 санта ....за 16 двадрата метнах 10 чувала цимент и незнам си колко пясък и перлит.

Сега ми предстои пак същото но в хола , там и аз мисля да направя като теб , ще наредя стари тухли и после ще залея с бетон . По малко хамалогия е . :wink:
Тани - модератор
Лично аз бих наблъскал поне 10 см изолация над нея вече "замазка" с армираща мрежа.
jimmy_bar - специалист
takezo написа:
jimmy_bar написа:
Сух под = на много пари .
По темата и аз правих замаска средно 20 санта ....за 16 двадрата метнах 10 чувала цимент и незнам си колко пясък и перлит.

Сега ми предстои пак същото но в хола , там и аз мисля да направя като теб , ще наредя стари тухли и после ще залея с бетон . По малко хамалогия е . :wink:
Всъщност 100 литра перлит е 10 лв,за плоскости използваш гипсофазер,който също не беше мн скъп и си готов.Перлита е страхотна изолация,моя под дори е направен от гипсокартон защото имах в излишък и досега не е поддал,получи се доста бързо и практично.
vesel - специалист
Ситуацията при мен беше същата, апартамента е над мазите. След махането на стария паркет и гредите в пода лъсна чуден кратер запълнен със сгурия и боклуци :? Първата стая я направихме с 50 мм фибран и замазка ( мъкене, бъркане, съхнене). Втората стая реших да е "сух" под след като изчетох всичко тук и в сайта на Кнауф. От стария под остана единствено сгурията (просто не си струва дишането на тая мизерия докато се изнася). Сгурията я разстлахме и отгоре положихме плоскости 2 см XPS (някакъв много прост и евтин). Последва правенето на сух под с перлит и гипсфазерни плоскости.
В крайна сметка резултата е следния: стаята със замазка е с осезаемо по-студен под от тази с фазера. Лично за мен сухия под е идеално решение за постигане на добра изолация

Извинете ме за кофти снимките, ама са от телефон :roll:

Прикачен файл

Novoto5.jpg
Тука има и ламинат вече
Novoto5.jpg (37.93 KиБ) Видяна 7427 пъти

Прикачен файл

poda1.jpg
poda1.jpg (39.72 KиБ) Видяна 7427 пъти

Прикачен файл

poda4.jpg
poda4.jpg (49.31 KиБ) Видяна 7427 пъти

Прикачен файл

Pic(12).jpg
Чудех се от това дали ще стане някога пак стая :)
Pic(12).jpg (68.34 KиБ) Видяна 7427 пъти

Прикачен файл

Pic(10).jpg
Мизерия
Pic(10).jpg (74.56 KиБ) Видяна 7427 пъти
Последна промяна от vesel на съб яну 17, 2009 7:08 pm, променено общо 2 пъти.
Тани - модератор
Забравих да спомена , че горното ми мнение е в сила , ако по някаква причина не може да се направи сух под!
solo5 - майстор
jimmy_bar написа:
за плоскости използваш гипсофазер,който също не беше мн скъп
:? май не е от евтините :roll:
още повече, че се прави на 2 слоя :wink:
jimmy_bar - специалист
solo5 написа:
jimmy_bar написа:
за плоскости използваш гипсофазер,който също не беше мн скъп
:? май не е от евтините :roll:
още повече, че се прави на 2 слоя :wink:
аз го напражих с 1 слой и то гипсокартон,но зелен,защото е доста по импрегниран от другия. :)
solo5 - майстор
гипсокартона май не е толкова устойчив на натиск както гипсофазера
... чудех се дали не може да се ползва OSB, вместо гипсофазер :?
ако се слага ламинат после не би трябвало да има проблем
но ако се лепят плочки не знам :?

Тема "до 25 см. запълване на под" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: