• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 9
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
jjsar - напреднал
ОК. Мерси!
За достъпа си прав, но помещението е преходно към други, в които са разположени и други системи, изискващи поддръжка. Виждал съм по-нови, където машинното е отделено с метални плоскости и врата, която се заключва. Тук не е така тъй като няма достатъчно място.
П. Петков - специалист
Асансьорът не е стар. В Хюлет и Пакард и досега има струг от 1898 година, който си работи прекрасно!
По–старите асансьори са на "Шиндлер" в централната част на София и прочее.
За общообразователни цели, (Включително проектиране и изчисления), много добра е тази книга:

Прикачен файл:
IMG_4316[1].JPG

Автори са Хубенов, Павлов и Батанов.
Аналитична геометрия, интегрално и диференциално смятане няма!
Тук–там има несложни изчисления и емпирични формули от съпромата.

Прикачен файл:
IMG_4317[1].JPG

Прикачен файл:
IMG_4319[1].JPG

Издадена е, когато мнозинството от пишещите не са били родени (1969 година), но от нея може да се започне.
Обяснено е всичко:
Повдигателни механизми;
Конструктивни елементи;
Електрическо задвижване;
Електрически апарати и съоръжения;
Електрически схеми на лицензните нявга асансьори на ASEA-GRAHAM
Монтаж;
Експлоатация и ремонт;
И в детайли:
Какво е ЦЕП – централен етажен превключвател; – (Заменен впоследствие с релеен копирапарат)
РАУ – реле асансьорно универсално;
Какво е "Отбивачка";
Етажни превключватели;
Крайни прекъсвачи;
Апарти за повикване и управление;
Механизъм за задействане на бремзата (Центробежен или изтласкващ. Центробежните са едностъпални или двустъпални и т.н.)
Най–добрите някога хващачни механизми (спирачки) са били на Уестингхаус.
По спомен, те са въвели първи в асансьорите и глобоидните червячни редуктори.
Не знам дали и сега в България някой може да направи такива редуктори. Трикоординатна точност на изработка!!!
Хващачен механизъм (Клинов, ролков екстрентриков);
Противотежести;
Ездач на Галовата верига, – (Такива вече отдавна няма.)
Има и много ел. схеми като приложения, по които може да се лази:

Прикачен файл:
IMG_4318[1].JPG

Но, четейки коментарите, мисля че най–важните неща в епистоларния диалог са добрият тон и толерантността!
Назидателни, снизходителни, саркастични и векторно–поучителни коментари, демонстриращи техническо превъзходство и свръхкомпетентност, не са полезни никому! (Иди там! Намери и плати на техник! и т.н.)
От всеки може да се научи по нещо смислено.
Andri01 - майстор
Хубава книга. И после? Какво предлагаш? Автора на темата да я намери ,прочете и ...да почне да бърника,така ли? По същата логика има учебници и по хирургия,нали? Защо някой да слуша съвети от рода : " иди на лекар..."!? :? :lol: :lol:
jjsar - напреднал
Благодаря, Петков!
Ще я потърся. Определено ще е интересно и обогатяващо.
И не, няма да бърникам, защото просто не ми се рискува нито с моята, нито с чуждата сигурност.
П. Петков - специалист
Познавам рентгенолог, който не прави разлика между dextra и sinistra! Имам доказателство! Също така има и "лекари", които, ако ги попитате къде
се намира Arteria carotis comunis dextra, ще се хвант за лявата буза на задника! Да не говори за инженери, които не могат да напишат закона на Ом в диференциална форма, теоремата на Тевенен или Нортън! Свят като цвят! Изкачването на Еверест не носи нищо друго, освен гледката на разширения хоризонт. В далечината на погледа е смисълът. По–добре е човек да изглежда невежа от любопитство, отколкото, както е писал поетът: "С ученым видом знатока хранить молчанье в важном споре. И возбуждать улыбку дам огнем нежданных эпиграмм." Не разбирам от асансьори, но винаги ми е интересно да науча нещо ново. А иначе, навремето, имаше един асансьорен "техник", който крадеше хардуера на клиентите и се беше назначил за "Министър на пешеходците". Окошариха го! За да се оправи държавата, трябва да се отвори отново свинарникът на остров Персин! Не съм привърженик на крайните методи и носителите им, но все пак, как говорил товарищ Сталин, " - У каждой ошибки, есть имя и фамилия." Ама може и да греша!
вт яну 03, 2023 5:21 pmП. Петков написа:
... У каждой ошибки, есть имя и фамилия." Ама може и да греша!
Не, не грешиш, П. Петков!
jjsar - напреднал
Съгласен.
Бях започнал да съжалявам, че пуснах темата. Но вече не.
Благодаря!
П. Петков - специалист
Старичко е, но смехът е със сълзи:
https://www.youtube.com/watch?v=ei_dztACr14&t=2s
"Ние Ви разбрахме. Колелата Вие не сте ги получили. Изпращам Ви сто хиляди бройки ролки за коса." (бигуди – ролки за коса)
Куры передохли! Высылайте новый телескоп!
silent - майстор
вт яну 03, 2023 5:21 pmП. Петков написа:
Познавам рентгенолог, който не прави разлика между dextra и sinistra! Имам доказателство! Също така има и "лекари", които, ако ги попитате къде
се намира Arteria carotis comunis dextra, ще се хвант за лявата буза на задника! Да не говори за инженери, които не могат да напишат закона на Ом в диференциална форма, теоремата на Тевенен или Нортън! Свят като цвят! Изкачването на Еверест не носи нищо друго, освен гледката на разширения хоризонт. В далечината на погледа е смисълът. По–добре е човек да изглежда невежа от любопитство, отколкото, както е писал поетът: "С ученым видом знатока хранить молчанье в важном споре. И возбуждать улыбку дам огнем нежданных эпиграмм." Не разбирам от асансьори, но винаги ми е интересно да науча нещо ново. А иначе, навремето, имаше един асансьорен "техник", който крадеше хардуера на клиентите и се беше назначил за "Министър на пешеходците". Окошариха го! За да се оправи държавата, трябва да се отвори отново свинарникът на остров Персин! Не съм привърженик на крайните методи и носителите им, но все пак, как говорил товарищ Сталин, " - У каждой ошибки, есть имя и фамилия." Ама може и да греша!
Аз съм инженер и не мога да напиша закона на ом в диференциална форма, теремите на Тевенен или Нортън нищо не ми говорят .....отивам да се самоубия.....пътьом се моля инженерите с теоремите дето идват на смяна.... да могат поне с шублер да мерят.... :-D :-D :-D
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 9

Тема "Стар асансьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: