Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
DMN - майстор
dimitrovs написа:
Някой ако иска да обясни това с "кривите", че иначе трябва да се чете на друго място!
Моето обяснение на тия криви е, че на теория май е едно, а на практика друго.
Различни производители, различни произведения.
А при късо съединение си е руска рулетка, кой с коя крива ще изключи пръв или всички :-D .
kozl - майстор
чет яну 05, 2023 3:43 pmbrum написа:
Б крива е рядко срещана и по-скъпа.
Не бъди сигурен в това. Скоро пазарувах NOARK и бях изненадан :shock:
Защото мислех като теб :roll:
iliya_i - майстор
Каквато и крива да се сложи, докато се опитва да черпи ток надвишаващ номинала на бушона, все ще се къпе със студена вода и натъмно.

Та истинското решение е или обемен бойлер 2-3 kW или печка на твърдо гориво.

Пълно щастие не съществува! :-D
Avas_co - майстор
чет яну 05, 2023 3:43 pmbrum написа:
Б крива е рядко срещана и по-скъпа.

Това което мислех навремето като смислена практика беше базирано на това което ЧЕЗ сложи в главното табло. Там има 63А/D, при мен е 63А/C. B крива имам само на някой определени кръгове. Примерно фурната и котлона са на по 25A/B.
Май моташ кривите.
Крива D ти е за консуматори с голям пусков ток, като електродвигатели.
Което, не е много за битови потребители.
brum - майстор
Прав си, объркал съм ги. Главният ми е 63B, а техният сигурно е 63С.
kozl - майстор
чет яну 05, 2023 4:04 pmdimitrovs написа:
Някой ако иска да обясни това с "кривите", че иначе трябва да се чете на друго място! :)
Аз шъ се опитам по лаишки.
През предпазителя преминава ел.енергията към консуматорите, но част от нея умишлено остава в АП-то. Тази енергия участва в изключване на предпазителя. Само че конструкциятя на предпазителя е такава, че той едновременно задържа и разсейва част от преминаващата през него енергия и когато задържаната стане по-голяма от разсейваната то тази разлика изключва предпазителя.
Конструкцията на предпазителя позволява да се правят предпазители със необходимата за нуждите пропорционалност м-у задържаната и разсейвана енергия, както и да се правят предпазители, които да изключват при зададена енергия.
И като се има в предвид, че пада на напрежението в предпазителя може да се изрази с тока и константното съпротивлението на предпазителя, което е със заложена величина, то енергията като съставена от произведението на тока, напрежението и времето (некви величини използвани от човеците, за да пресмятат ел.процеси) необходима за изключване на предпазителя, зависи от тока който протича през предпазителя и от времето, за което е протекъл.
Така примерно предпазители с различни показатели, включени последователно във верига ще провеждат един и същ ток. И когато тока плавно достигне прага на изключване за предпазителя то вече времето става определящо за изключване на предпазителя и по такъв начин се залага бързодействието на предпазителя.
Тези с крива В са предвидени като за по-бързодействащи от крива С. И така се разчита ако са в една верига и предвиден ток да изключи първо този с кривата В.
Е да ама като стане късо, тока на късото зависи от съпротивлението по веригата и от напрежението на захранването и в повечето случаи този ток е много по-голям от тока предвиден за изключване за всеки предпазител във веригата и предпазителите във въригата с късо са получили достатъчно енергия да изключат, та падат всите независимо от тока им и бързодействието им.
brum - майстор
Това не ми се класира за просто обяснение. Ако имаш два предпазителя по 63 ампера с криви B и C, и пуснеш един и същи ток през тях (който е по-голям от 63 ампера) първо ще изключи този с крива B, после този с крива C.

Кривите са в този ред A е по-бързо от B, B е по-бързо от C, C е по-бързо от D. Като тука не става дума за време, а за толерантност към претоварване.

Като сложиш в главното табло предпазител с крива C, а при теб с крива B, то твоят ще изключва при претоварване по-бърз от този дето е в главното табло и няма да се налага да се разхождаш. Или поне така трябва да е според книгите. Ако в главното табло е бесен китаец може и да не отговаря на спецификациите и да се получат разни аномалии.
iliya_i - майстор
Колеги, отплеснахте се от темата с тези криви на бушоните!
Ама те нямат нищо общо с питането му.

Като си сложи крива B в апартамента бушона пак ще изключва, щото консумацията е надхвърля.
Е вярно, няма да излиза гол от банята на стълбите да си пуска тока, ама ще излиза по-често, щото крива В търпи по-малко претоварване.

Остана сега да предложите, направо да си тури главния бушон крива В в банята, та да си го включва докато се къпе. :-D

Пак казвам - консумацията трябва да се съобрази с партидата.
Като надхвърля партидата и крива А да сложи, само ще си увеличи страданията.
dimitrovs - напреднал
Доста полезни неща се научават тук, за което благодаря на всички!
Само да вметна, че на таблото на стълбите няма АП а е бушоните са от старите - кръглите от по 63А.
krasi92 - майстор
Като изгърми няколо пъти и основата ще трябва да се подмени. Почти с гаранция кабела до апартамента е 6 квадрата и е започнал и той да се предава. За проточния отделна партида решава уравнението

Тема "Гърмене на централен бушон" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: