Имам инсталация с обем около 60-70литра. Стандартна камина със стандартен разширителен съд. Принципно я карам на един бар обаче рещих да вдигна на 1,2 бара и се оказа че на 75градуса налягането се е вдигнало на 2,5бара и започва да капе от предпазния клапан който в банята е на видимо място. Свалих две десети и спря. Мисълта ми е следната при подобен обем при стандартен вграден разширителен съд и налягане от 1,5бара на студено дали не прокапва и губи вода от предпазния клапан на самата камина който обикновенно не е на чак толкова видимо място. Ако е така в комбинация с някой не особено читав обезвъздушител и или неособено добри връзки по системата да засмуква въздух при изтиване. Само хипотетично предположение.
Няма как да засмуква, при положително налягане в система, над налягането което може да направи монтирана помпа.
Всички (почти) знаем колко е то на една обикновена циркулационна помпа, в домашна отоплителна система. Като наместим числата в математиката, просто ...
За въпросно засмукване, при близки стойности, могат да помогнат завинтените секретни вентили, които така упорито се набеждават за образуване на шум, при по свободна настройка. Така съм съгласен, че зад помпата може да има подналягане.