• 1
  • 52
  • 53
  • 54
  • 55
  • 56
  • 97
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Dessie - специалист
Грубовато сметнато май излиза около 30 лв/м2 ако е една и съща цената за труд на двата вида тухли….разпитвам те, за да сравня на моите дали им е адекватна цената :-) първоначално от подизпълнителя на строителя имах 35 лв/м2 без ДДС, после получих от друг втора оферта на 36 лв/без ДДС, дойде и трети с цена леко под 30 с ДДС. Важно се оказа и подзида/надзида около прозорци/врати дали се смята на м2 или на линеен. Дали се вадят отворите….
kivanov - специалист
ср яну 11, 2023 11:56 amDessie написа:
Грубовато сметнато май излиза около 30 лв/м2 ако е една и съща цената за труд на двата вида тухли….разпитвам те, за да сравня на моите дали им е адекватна цената :-) първоначално от подизпълнителя на строителя имах 35 лв/м2 без ДДС, после получих от друг втора оферта на 36 лв/без ДДС, дойде и трети с цена леко под 30 с ДДС. Важно се оказа и подзида/надзида около прозорци/врати дали се смята на м2 или на линеен. Дали се вадят отворите….
Ще пиша с точност като свършат работата, но преди като сравнявах беше ок. ДДС-то го пазари.
resistbody - майстор
ср яну 11, 2023 11:56 amDessie написа:
Моят пазърлък беше да влизат отворите, но съм с нормални прозорци... няма разлика във вида тухли и цената... тесните са пипкави за зидане защото са по високи и малко са паянтови... при тях задлжително закрепване в колоните.. гледайте ако имате пресичащи се зидове да ги преврзват с тхлите...
Това за зъбчета на врати и прозорци е интересно... чакам снимки да ги видя..
kivanov - специалист
ср яну 11, 2023 12:43 pmresistbody написа:
Моят пазърлък беше да влизат отворите, но съм с нормални прозорци... няма разлика във вида тухли и цената... тесните са пипкави за зидане защото са по високи и малко са паянтови... при тях задлжително закрепване в колоните.. гледайте ако имате пресичащи се зидове да ги преврзват с тхлите...
Това за зъбчета на врати и прозорци е интересно... чакам снимки да ги видя..
Превръзките си ги правят :)
Иначе зъбчета и т.н. не е нещо кой знае какво, а просто чертеж къде покрай вратите/дограмите трябва да стеснят отвора и т.н.
kivanov - специалист
Ето го "План на зидарии"(почти финална версия)

Изображение

Зидат с Баумит ММ 50.
На всеки 3 ред арматура в бетона и материал по цялата повърхност, а на останалите в двата края само.
Dessie - специалист
Да запитам - защо се слага арматура? Каква е дебелината на пръчката и колко дълга трябва да е? Мяркала съм го в клипове, но не съм намирала обяснение…
nork - специалист
пет яну 13, 2023 7:29 pmDessie написа:
Да запитам - защо се слага арматура? Каква е дебелината на пръчката и колко дълга трябва да е? Мяркала съм го в клипове, но не съм намирала обяснение…
Да не се гътне стената като се подпреш :lol:
Това най просто казано
шоп - майстор
пет яну 13, 2023 8:21 pmnork написа:
Това най просто казано
Не мога да разбера тенденциите!
Преди години, когато строих зидах стената и после отливах колоните. Елементарен кофраж само от плоскости и шпилки.
Няма такива глупости като арматурки на всеки 3 реда. Бетона яко обхваща тухлите и стената не се гъта.
Бързо и евтино.
resistbody - майстор
пет яну 13, 2023 7:29 pmDessie написа:
Това най просто казано
Само паянтите(12см) се прихващат по принцип...
шоп написа:
Това най просто казано
Не мога да разбера тенденциите!
Преди години, когато строих зидах стената и после отливах колоните. Елементарен кофраж само от плоскости и шпилки.
Няма такива глупости като арматурки на всеки 3 реда. Бетона яко обхваща тухлите и стената не се гъта.
Бързо и евтино.

НАРЕДБА №2
от23 юли2007 г.
за проектиране на сгради и съоръжения в земетръсни райони

Чл. 71.(1) При скелетни сгради зидарията на самоносещите стени се
свързва със скелета на сградата посредством еластични връзки.
(2) Между самоносещите стени и колоните на скелета се предвижда фуга
(междина) не по-малка от20 mm, която се запълва с нискоякостни материали
(като клас на якост на натиск на вароциментов разтвор М1 N/mm
2
и др.).
(3) По цялата дължина на самоносещите стени на нивата на етажните
конструкции се предвиждат земетръсни пояси, свързани със скелета на
сградата.
шоп - майстор
Абе наредбата е ясна, обаче дали е икономически обоснована?

Ще зидам носещи стени от плътни тухли или итонг с висока плътност и ще е по-евтино, здраво и бързо.
Мое мнение. Предстои ми строеж и това за мен е начина.
С 2 листа кофражен шперлат ще отлея всички колони.
  • 1
  • 52
  • 53
  • 54
  • 55
  • 56
  • 97

Тема "Парцел -> Къща -> Дом" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: