• 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 55
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
kozl - майстор
чет яну 19, 2023 12:44 amresistbody написа:
Малко ОФФ... и тема за размисъл по тема на проектите....
Имота който аз строя има партида ВиК и т.н. има канализация от 30++ години... и OMG моя проект е с ЯМА ???? Реално никой няма да знае къде е тая яма(дето я няма) и ако реша да защитя проекта, няма да плащам канал + пречистване на общината защото по проект съм на яма и не изливам в градската канализация ;) Видях го като ми дадоха папката с плановте, ама ми беше писнало от чакане и викам всичко е ОК.. то и ЕЛ е тотал щета, но аз държах само на конструкция да е с акъла си...
То зависи от това какви документи си предал на проектанта. Вероятно за ВиК или нищо не си приложил и имаш кладенец или канала е незаконен и не е отразен в предварителния договор (становището) на ВиК. Та за това проекта ти не е с външна канализац.връзка, а е с изгребна яма.
Са дали ще плащаш за пречистване, оно зависи от ВиК дружеството. Ако съдя по Софийска вода ке плащаш на принципа на товарното магаре :-D
Dessie - специалист
@resistbody - твоето е случайност, но е супер. Нашият имот преди 30 години е бил нива. Нвма канализация в радиус от километър - старите строежи са на септични ями, новите уж на изгребни, а всъщност май ще се слагат пречиствателни

@skostadinov - питай ги и ако става, давай контакти на ЛС. По план ще е за средата на февруари дейността им.

Търсих в темата, но не намерих отговор… по план в къщата постоянно ще сме 3-ма, а една от фирмите ми предлага ПС с капацитет 8, при положение, че в продуктовата им листа има 4 и 6. По спецификация пише, че пречиства до 0,9 м3/ден. Ние обаче нямаме такава консумация - общо взето по водомер плащаме 12-15 м3 вода месечно и неизменно възникна въпроса дали ще работи нормално това чудо, ако не го пълним адекватно? Ценово разликата е около 2 хиляди и разсъждавам търговски трик ли е или наистина е необходимост големия капацитет? Случайно получих офертата от познат и все още не съм говорила с представители на други ПС….
resistbody - майстор
чет яну 19, 2023 8:40 amkozl написа:
То зависи от това какви документи си предал на проектанта.
Приложил съм платена сметка за вода и канал.. което уж било достатчно...

@Деси имам стара къща в имота, което ми спести доста ходене по институциите защото ползвам нейните партиди.. е неудобството е че после трябва да се бута, но сега я използвам за склад...
Dessie - специалист
@resistbody - останал си в някакво висящо положение, което е ок в момента. Общината е видяла, че имаш партиди, но не знае дали може да влязат в употреба, защото не си им приложил ново съгласуване - затова са ти разписали изгребната яма. Предполагам, че при актуването ще искат всичката документация

Преди хилядолетие, когато съгласувах със Софийска вода, се оказа, че на 50 м от мен имат водопровод с отклонение, но диаметъра на тръбата е малък и според тях нямало да има капацитет за водоподаване към мен, затова ме пратиха да правя 250 м водопровод през 9 частни имота, а аз ги пратих да берат ягоди…. Чакам съседа през улицата да си актува водопровода на комплекса, ще му дам някой лев и ще се закача там. Другият ми вариант е сондаж, но честно казано не ми се занимава с копаене, помпи, буферни съдове и прочее екстри, но все пак е някакъв много краен вариант
rook - специалист
чет яну 19, 2023 12:33 amskostadinov написа:
Браво Dessie Напредваш...

За пречиствателните станции съм ровил доста и накрая стигнах само до 2 марки за които до сега не съм открил негативно мнение. Едниите са на GRAF - Германия, а другите са чешки HG & Sons Ltd - Технология BIO CLEANER.
По принцип аз се бях насочил към чешките. Дори оферта имах от тях (доста стара вече), но все повече обмислям да заложа на GRAF.
Краси от форума ме насочи към фирмата Pi Trade, които ги предлагат тук в БГ. Имат и доста други интересни неща. Съседа до мен също е с GRAF и каза, че е много доволен. Няма миризми, няма изпомване, няма купуване и зареждане на бактерии и т.н. Общо взето каквото и да гледаш, търси анаеробни ПС. При тях бактериите се завъждат сами и бързо правят огромни колонии, които изяждат почти всичко. Много са устойчиви и дори да няма приток на отходни води за известен период от време, при първото постъпване и процеса започва доста бързо отново. И 2-те марки ПС зкарват 98-99% пречистена вода, годна за поливане и т.н.
Анаеробните мисля, че са по-лошия вариант от към пречистване и миризми. Ако не си объркал аеробните с анаеробните, може ли да обясниш с какво са по-добри ПС с анаеробни бактерии?
kozl - майстор
One2clean на GRAF e аеробна и работи с компресор, който осигурява аерация и еърлифт изпомпване на водата.
skostadinov - специалист
чет яну 19, 2023 3:55 pmrook написа:
Анаеробните мисля, че са по-лошия вариант от към пречистване и миризми. Ако не си объркал аеробните с анаеробните, може ли да обясниш с какво са по-добри ПС с анаеробни бактерии?
чет яну 19, 2023 4:17 pmkozl написа:
One2clean на GRAF e аеробна и работи с компресор, който осигурява аерация и еърлифт изпомпване на водата.
Правилно сте ме поправили и 2-мата. Грешка на езика/пръстите :D
Да, определено аеробните са за предпочитане. I 2-те споменати по-горе ПС са аеробни.

Dessie Извинявам се за подвеждането.
Пускам ти контакти на мои приятели за ВиК/Полични с-ми и ЕЛ. Ако решиш, обади им се и си говорете директно. Може да им кажеш, че Стоил Костадинов ти е дал контактите.
Dessie - специалист
@skostadinov - не съм се подвела, споко! Още като видях Граф ми стана ясно, че е клавиатурна грешка, ама май забравих да напиша. Благодаря за контактите, утре ще ги прозвъня и ако се харесаме, ще имам да те черпавам :partyman:
skostadinov - специалист
чет яну 19, 2023 5:46 pmDessie написа:
@skostadinov - не съм се подвела, споко! Още като видях Граф ми стана ясно, че е клавиатурна грешка, ама май забравих да напиша. Благодаря за контактите, утре ще ги прозвъня и ако се харесаме, ще имам да те черпавам :partyman:
От черпавки няма нужда. Важното е да сме си полезни и да се свърши качествено работата.
Dessie - специалист
чет яну 19, 2023 5:53 pmskostadinov написа:
От черпавки няма нужда. Важното е да сме си полезни и да се свърши качествено работата.
Като цяло си прав и съм благодарна, на всеки, който дава акъл и знание във форума! Но есе пак пък трябва и да се съчетава полезното с приятното :-)
  • 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 55

Тема "Моето пътешествие “Да построим къща”" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: