• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
brum - майстор
Тука е направи сам форум, но има разни неща дето не е удачно да се правят от хора без познания. Когато говорим за високо напрежение има реален риск за живота. За това те насочват да търсиш някой да го направи.

Иначе от таблото фазата трябва да ходи САМО до ключа. От ключа има изходяща фаза която е прекъсната през ключа и отива до крушката. На другият извод на крушката отива нулата.

Идеята е да нямаш фаза горе при крушката. Без постоянна фаза горе е по-безопастно е за потребителят.
Ал_ - специалист
чет яну 26, 2023 9:34 ambrum написа:
Идеята е да нямаш фаза горе при крушката. Без постоянна фаза горе е по-безопасно е за потребителят.
Потвърждавам. Аз го научих по болезнен начин :-D Неграмотникът, който преди 30 години е правил ремонт на една вила беще прекъснал нулата на всички лампи. Така едно безобидно сменяне на крушка стигна до падане от стълбата и много от "мамата" :-D
kozl - майстор
чет яну 26, 2023 9:41 amАл_ написа:
чет яну 26, 2023 9:34 ambrum написа:
Идеята е да нямаш фаза горе при крушката. Без постоянна фаза горе е по-безопасно е за потребителят.
Потвърждавам. Аз го научих по болезнен начин :-D Неграмотникът, който преди 30 години е правил ремонт на една вила беще прекъснал нулата на всички лампи. Така едно безобидно сменяне на крушка стигна до падане от стълбата и много от "мамата" :-D
Имаш още да учиш, дано не е по болезнения начин. :roll:
CYPER - специалист
чет яну 26, 2023 8:15 amkozl написа:
Захранващите проводници, тези към ключа и тези към осветителните тела трябва да са свързани в РК, но ако инсталацията я е правил некой като теб мое да се случи и като това на картинката ти :lachtot:
Някой като мен? Такъв, който се интересува, проверява, учи се? Със сигурност не пипам кабели, за които не съм се убедил на 100% че няма фаза и мога да падна от стълба.
Предполагам си чел из форума, че преди 50-60 години изискванията са били различни и е било практика да се прекъсва нулата в ключа?
И аз не знаех, но добре че са форумите за да разбера.
Прочетох и друг съвет: да се обърне фазата и нулата в ел таблото за осветлението, но това вероятно не бих го пробвал, понеже не знам в стените кое къде отива и какво може да стане.

Да се върнем към въпроса с димерите: какво би работило в тази ситуация? Димиране на E27 крушки в 2 осветителни тела?
Не разбирам какво толкова ти е чудно, макар да го изразяваш с въпросителни.
Особено, като се вземе предвид въпросът по темата, а именно- не можеш да разбереш, че това, което се опитваш да разплетеш, е дело на някой, който е леко по в час. Нищо, че го е направил по най селския начин- така му било по лесно.
Схема на сериен прекъсвач!!! Чудо голямо. Какво обръщане в таблото, след като тази част от осветителния кръг не ти е ясна? А какво ще стане в останалата?!!
Димирането може да ти е по лесно.
kozl - майстор
чет яну 26, 2023 6:40 pmCYPER написа:
Да се върнем към въпроса с димерите: какво би работило в тази ситуация? Димиране на E27 крушки в 2 осветителни тела?

Изображение

В коя ситуация? Тази на снимката или неква друга с крушки Е27 неясно какви. Е 27 е цокъл. Може да са с НЖ, може да са с газова тръба, може да са LED.
Задаваш неточни въпроси, а очакваш точни отговори.
CYPER - специалист
чет яну 26, 2023 7:35 pmkozl написа:

Изображение

В коя ситуация? Тази на снимката или неква друга с крушки Е27 неясно какви. Е 27 е цокъл. Може да са с НЖ, може да са с газова тръба, може да са LED.
Задаваш неточни въпроси, а очакваш точни отговори.
Предположих, че се подразбира. Извинявам се.
Нови осветителни тела с димируеми E27 LED крушки. Телата са поръчани. Крушките още не са. Ето даже точна снимка на тялото:

Изображение

След кратко четене попаднах на този димер, който мисля че може да се монтира директно в осветителното тяло: RF TRIAC, PUSH ДИМЕР ЗА КОНЗОЛА 350VA, 1.5A, 220-240V AC + подходящо дистанционно (има няколко варианта).

Предполагам Димер ключ на стената няма как да стане само с нула?
Lutchezar - майстор
В описанието на ключа пише: подходящ за управление на димиращи драйвъри по преден и заден фронт. Значи трябва LED крушката да е с вграден димиращ драйвър по преден или заден фронт.
Предполагам си наясно че повечето от тези димирания са на степени и трудно се цели това което искаш. Крушката трябва да се избира по CRI и по lux параметри съобразно помещението което ще се осветява. Хубаво е и да няма пулсаций.
Ал_ - специалист
Със сигурност не пипам кабели, за които не съм се убедил на 100% че няма фаза и мога да падна от стълба.
Ти това ли разбра от цялата приказка? Наистина намери някой, който да ти го направи. Ще е по-добре от това да дадеш 100 лв за пробата с легранда
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10

Тема "Как точно са свързани тези лампи и може ли да се добави димиращ модул?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: