• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 175
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
romanpm - майстор
:cold: :furz: :butthead: :lol: Добре че още нямаме газ :?
ror - специалист
..и аз тва щех да питам от ония дена, ама забравих :? , викам да не са го объркали с водомера.(тва е за по-предния пост)

takezo, по твойта логика, ако си карам колата на 1 и 2 скорост, ша ми арчи по-малко и ша дига над 100 :lol: , аре моляти се.

joropet, ако още не си разбрал, котела ти е като за три такива апартамента като твоя, за тебе има котел 3.2-15кВ
EmoZ - специалист
ror написа:
Абе, не занимавайте човека с глупости. Да си изчислява глидери с една камара формоли, пълни глупости. Единствено му трябват топлинните загуби на помещенията според проекта. А вече как ще ги получава тези ватове е отделен въпрос, дали с панелни или ал.радиатори, вент. конвектори или климатици, като за всеки от тези има спесификация за топлоотдаване най-често при 55*С и 70*С, а тук http://www.ruvex.bg/data/docs/211_documentation.pdf на 50*С и 60*С. Та според проектната мощ. и темп. на инсталацията си взима и радиатори, елементарно.
Нема нужда да ни се демонстрират знания на 2-3 формолки, я па не се впечатлих. :ugly:

Апа ако 65В/м3 ти се виждат много, щи кажа че аз имам стая със проектни 79В, ама има 3 външни стени..., та така.

Откъде налете, ти въобще прочете ли к'во са надращили Рувекс по таблиците си за тия 60 и 55С и на ясно ли си точно к'во означават тез градуси - и от кои по колко да си 'земе без 'формoлки', кай ни бе невпечатлителния?

Въпроса не е как се прави (той вече е решен), въпроса е колко. Така, че не ме цитирай в обвивката на един тон глупости (тъпа стратегия), ами казвай колко глидера да слага човека.

п.п. Т'ва за проекта е ясно и го натривам от началото, начи ме четеш, но с частично разбиране.
Takezo Sensey - модератор
ror написа:
..takezo, по твойта логика, ако си карам колата на 1 и 2 скорост, ша ми арчи по-малко и ша дига над 100 :lol: , аре моляти се.
... ами палиш , включваш пета и тръгваш Изображение
....и се чудиш защо неще да върви , 'арчи повече , и не ,може да 'дигнеш 100 ...Изображение
LazarGanev - "Велик майстор"
kireto1 написа:
Колега това сметка за ток ли е или за газ 38 и 50 лв
Това са сметки за газ - 38лв е за втората половина на декеври. И съм сигурен, че няма грешка в отчитането, защото той си наблюдава разходомера, но ще видим за януари - ще ги питам пак и тримата. Вчера ходих при първия клиент - младото момче, който се похвали, че е платил и декемврийската сметка - 96лв и е много доволен.
2v6 - майстор
joropet написа:
Привет 2v6,

Отговарям и питам:

1. Има ли смисъл от термостат при положение, че температурата в помещенията не може да достигне и 20 гр?
Здрасти Жоро,

Май седиш повече, отколкото трябва на компютъра :!:
Температурата в стаите не може да стигне 20 гр., когато системата е сбъркана - като я оправиш ще стига колкото искаш.
2. ОК, но ако го направя няма ли да вдигна разхода?
В твоя случай - не.
3. Днес чакам човека да дойде и ще говоря и за това с него. При минимална мощност 9 - на колко да го намали според вас? Вчера не ми отговори никой за максималната-ще съм ви благодарен ако ми кажете и за нея на колко да се намали/.
За максималната ще бъбрим, когато оправиш останалите неща. Минималната мощност имаш ли представа колко е (била)? Това, че в ръководството пише 9 нищо не значи! На моя пишеше 8, но "майсторчетата" от газификацията го бяха нагласили на 12 и се получаваше проблем като при теб - пали, прехвърля зададената температура след 1-2 минути, гасне, чака 2.5 минути, пали...
Намали минималната мощност до стабилно горене.
4. Имам наблюдения, че котела не работи непрекъсното 10,15 мин, а най много 2,3 и после изключва.След около 30 секунди се включва и т.н. Направи ми впечатление също, че някои радиатори са различно топли при оставен кран на 4, това обаче май се оправи след като ги врътнах на 5. Бях се заблудил :x , че като вдигна глидерите едва ли не ще стане Африка и сложих крановете на 4.
Не беше споменал в началото за термостатни глави... Сложи ги на максимум или най-сигурно ги свали всичките за да не стават грешки :idea: Дебита се регулира със секретни вентили на изход на радиаторите или с вентили на колекторите.
...
В момента котела работи непрекъснато , това ли е режима на модулация или не му стига мощност?...
Това е нормалния режим.
fbr - майстор
Чудя се и се мая ,как по сметката за газ се прави оценка на качеството на отоплителните системи на различни обекти.Много често виждам въпроси от рода на: колко ще ми гори този котел или климатик на месец.А отговора на този въпрос зависи в по-голяма степен от условията при които ще работи ,и от там трябва да се започне.При изгарянето на 1 м3 газ се получава хикс количество енергия(освен в случая да се изхвърля в атмосферата без да се изгаря).С подобрено управление или разпределение, разхода на енергия може да се намали с 15-20 процента,но да го намалите с пъти, е откровенна лъжа .Та на задалия въпроса бих му препоръчал да си направи оценка, защо толкова много енергия се губи в този апартамент , и да действа в посока намаляване на загубите на енергия.
LazarGanev - "Велик майстор"
fbr, споделям мнението ти, че от котела много не зависи, но това при положение, че насреща му има съответстваща нему отоплителна инсталация, защото един котел не работи сам за себе си
При изгарянето на 1 м3 газ се получава хикс количество енергия(освен в случая да се изхвърля в атмосферата без да се изгаря)
- ти сам си го казал, но явно не обръщаш внимание на текста, който съм почернил. Точно това е главния проблем при отоплението с газ - при неправилна настройка на системата голяма част, а дори и по-голямата част понякога от газа се изхвърля в атмосферата в цикъла гасене/палене. Виждал съм много котли, които вместо да работят, цъкат като светофари. Някои дори не работят и минута.
Както виждаш от първия пост:
Живея в София, в тристаен апартамент , ново строителство 2007 година, с изложение юг-запад. Имам поставена ПВЦ дограма, както и външни ПВЦ щори.
тук става въпрос за ново строителство с добра изолация и дограма и големия разход в никакъв случай не може да се дължи на топлинни загуби. Аз още в първия пост съм казал, че котелът е хубав, а по-надолу уточних, че е малко големичък, но не е това проблема, а че имаше несъответствие между него и системата - минималната му мощност беше два пъти по-голяма от мощността на системата. След добавянето на още глидери разбираме, че вече започва да влиза в по-нормален работен режим.А нормалния режим е да работи без да гасне - да си модулира мощността в зависимост от нуждите на системата, а системата иска от него толкова, колкото са топлинните загуби на помещенията. Ако топлинните загуби в даден момент са по-малки от минималната мощност на котела(при топло време навън), той разбира се ще изключи, но след като е достигнал зададената температура в помещението, а не преди това, както става в случая. За да изключва предварително, значи има проблем в системата, с търсенето на който си чешем езиците(клавиатурите) в момента :) .
joropet - напреднал
Драги fbr,

Не разбирам раздразнението ти.

2v6,

Явно системата хептем не е в ред, защото при добавянето на тези глидери при зададени 60 гр, температурата, която се достига е 20.8. не знам това нормално ли е или не но, когато се зададе температура над 60 градуса, котела започва да харчи, като луд! Минималната мощност на която нагласиха котела е под 9 кв. Човека пробва още надолу и котела започна да гасне.

Приключвам писането по този проблем, явно дистанционно не става работата. Имам си добри климатици и ще се оправям с тях. Явно от голямо значение си е и това че нямам много съседи около мен. Айде със здраве на всички.

Поздрави,
Бат ви Жоро
fbr - майстор
joropet написа:
Драги fbr,

Не разбирам раздразнението ти.
Провокира ме факта ,че манипулативно бяха споменати сметки за газ ,които могат да породят у Вас неоправдани очаквания.
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 175

Тема "Проблем при отопление на газ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: