Най - вълнуващия въпрос зимно време.
hristo_qn - специалист
ср яну 30, 2019 3:23 pmшоп написа:
ср яну 30, 2019 2:56 pmjabata написа:

За поцинковани, въобще и не искам да мисля...
Пак помислете.

Аз лично работя и с неръждаеми гофрета и с поц. тръби. Имам рула 1'' , 1 1/4 и 1 1/2 гофрета. Буквално километри тръби. За съжаление още не са ми доставили запресоващите глави за цол и четвър и цол и половина.

Имам и черни и поцинковани тръби на отоплителната ми система изградена 1981. В нея няма нито един теч.
Резба+ кълчища+ грунд за черни метали. Монолит е! Няма развиване без горелка с мап газ.

Проблема на гофретата са челните гумени или клингеритови уплътения. Не бих се доверил ако са скрито положени.

Самото гофре е " почти " безпроблемно. Монтирал съм километри и досега имаче само един пробив. Дължи се на така наречената точкова или питингова корозия.
Успехи!
Имам проблем точно с гофрите. Два пъти ги монтирам и демонтирам и при въздушна проба холендрите пропускат. Специалист ми каза, че трябва да не се стягат силно холендрите - но късно, вече ги бях стягал и то два пъти. Според него трябва наново да се запресоват гофрите, но нямам такава глава. Според друг специалист трябва да сменя клингеритовите уплътнения с тефлонови, и в никакъв случай да не слагам гумени. Даде ми тефлонови уплътнения, но не съм ги тествал.

Аз се сещам за други 2 решения:
- мога да сложа обсадно 20 см парче тръба върху холендрите, които са 1 и 1/4. Диаметърът на това обсадно парче ще е Ф-90. Стягам холендрите, опушвам със силикон от двете страни обсадното парче и заливам вече опакования холендер с епуксидна смола. Как във времето ще оцелее спойката метал-смола ???
- втори вариант в краищата на гофрите заварявам парче тръба с резба и вече ползвам: от едната страна истински холендър, а от другата завивам резбата. Заварките ще бъдат направени с аргонов апарат.

Прилагам няколко снимки и видео за по-добро "светване" в проблема:

https://www.youtube.com/shorts/RhnnaJJLkqQ
Прикачен файл:
IMG_20230119_142645.jpg
IMG_20230119_142645.jpg (44.24 KиБ) Видяна 377 пъти
Прикачен файл:
IMG_20221221_101559.jpg
IMG_20221221_101559.jpg (107.6 KиБ) Видяна 377 пъти

Следващо питане:

Преди около 5-6 години ми монтираха на първия етаж водно подово - тръбичка pvc с алуминиева вложка. Заредихме системата с пропилен глюкол и я напомпихме на 2.5 атмосфери, сложихме и манометър. Скоро забелязах, че манометъра клони към 0. Свалих го и констатирах, че гуменото уплатнение беше поддало. Изтече вода в приличен цвят, но с ужасна миризма. Споделих това с майстора и според него причината е бактерия.

- Може ли тази бактерия да е компроментирала подовата серпентина, като до момента в серпентината не е преминавала топла вода.

Тема "Гъвкава неръждаема тръба за парно" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: