• 1
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 55
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
MamaMy - майстор
Чета и ви се чудя. Защо давате луди пари за термостатни батерии? Вярно, по този начин топлата вода ще се регулира във всяка точка по отделно, но според собствения ми опит това е напълно излишно. Сложил съм един централен термостатен вентил още на самия бойлер. Настроен е на малко по-топла вода от тази с която се къпя. По този начин докато дойде водата до душа и става идеална. Това ми позволи цялата система за топлата вода да е по-нискотемпературна. Което от своя страна доведе до естественото решение да вържа директно на топлата вода както пералнята , така и съдомиялната машина. Лятото когато топлата вода е от слънцето този вентил също работи и реалната икономия на енергия ми е повече отколкото ако бях със слънчеви панели. Проучете си въпроса. Все пак вече има всичко в интернет. Добре, че беше една мацка да ни светне на тази далавера :) :-D
viewtopic.php?f=19&t=20226&hilit=%D1%85 ... 0%BD%D0%B0
Последна промяна от MamaMy на съб фев 11, 2023 11:36 am, променено общо 1 път.
шоп - майстор
съб фев 11, 2023 11:19 amMamaMy написа:
Настроен е на малко по-топла вода от тази с която се къпя.
Тук е разковничето. Всеки човек е различен.
Аз се къпя с хладка вода, съпругата с вряла. Няма как да има централен термосмесител, защото всичко е индивидуално.
Dessie - специалист
Аз грам не държа на термостата, обаче любимия е прочел, че само ще врътва и ще потича точната Т за къпане и много държи на него. Опитах се да дам доводите на @шоп, обаче няма разубеждаване :-) пък и няма особен смисъл.

@MamaMy - идеята с термостата на бойлера не е лоша, но ми се струва неприложима при 200 л бойлер, а по-голям ще ми изяде много пространство от мокрото помещение…
MamaMy - майстор
Това е само оправдание. Пробвах да я наглася по-топла и всеки път да пускам по малко студена. Става. За семейства с повече членове се подбира най-топлата търпима. По този начин дори първоначално да не пуснеш студена да не можеш да се опариш, но всичкото това няма смисъл. Всичко е до навик. На запад по обществените бани всичко е направено с автоматични термостати. И да искаш да се ощавиш не можеш. Тук какви са тези капризи :-D

ПП Няма значение какъв е бойлера. Той си се нагрява до 80 градуса. Термостата се слага на изхода на бойлера като в него има вход и от студената вода. Когато някой пусне топла вода термостата освен нея добавя и студена и я наглася на колкото е настроен от врътката. Елементарно!
skostadinov - специалист
съб фев 11, 2023 11:41 amMamaMy написа:
Това е само оправдание. Пробвах да я наглася по-топла и всеки път да пускам по малко студена. Става. За семейства с повече членове се подбира най-топлата търпима. По този начин дори първоначално да не пуснеш студена да не можеш да се опариш, но всичкото това няма смисъл. Всичко е до навик. На запад по обществените бани всичко е направено с автоматични термостати. И да искаш да се ощавиш не можеш. Тук какви са тези капризи :-D

ПП Няма значение какъв е бойлера. Той си се нагрява до 80 градуса. Термостата се слага на изхода на бойлера като в него има вход и от студената вода. Когато някой пусне топла вода термостата освен нея добавя и студена и я наглася на колкото е настроен от врътката. Елементарно!
Това с централен термостат е твърде ограничаващо. Какво става ако ти потрябва вряла вода да накиснеш(може да ти потрябва както в кухнята, така и в банята) нещо? Ходиш в гаража/мазето да врътнеш термостата? И ако е докато някой се къпе тъжна му майка :)
Dessie - специалист
@МамаМу - под неприложимо за 200 л бойлер имах в предвид захранване на пералня и миална. Струва ми се, че ще е нон-стоп подгряващ при 2-3 перални дневно, а у дома са най-малко 2 за деня :-)
nork - специалист
Шопа го каза - всичко е индивидуално!
И аз се бях засилил за централен смесител и се отказах при нанасяне в апартамента. Оказа се ледена водата тук от което пък макар и 3м от бойлера до душа и мивката пак чакам топлата вода :rolleyes: Няма по голям кеф от термостатна батерия на душа, за мивка лично за мен не е оправдана инвестиция.
Деси, чудесно е да имаш прозорец в банята, но помисли как да го запазиш сух, иначе ще пада голямо бърсане, а ще трябва и полагане на хидро около него щом ще се мокри дирекно.
Dessie - специалист
Прозореца няма никакъв шанс няма да остава сух, просто и той ще бъде бърсан с перото за паравана. По-скоро ме притесняваше увреда на уплътненията или боята на профила. Иначе е с размери 60/255, като е разцепен през средата по височина за да се отваря. Второто стъкло е с химически мат, та притеснения от видимост нямам, а пък все пак ще влиза добро количество естествена светлина и ми е важно ;-)
MamaMy - майстор
съб фев 11, 2023 11:50 amskostadinov написа:
Това с централен термостат е твърде ограничаващо. Какво става ако ти потрябва вряла вода да накиснеш(може да ти потрябва както в кухнята, така и в банята) нещо? Ходиш в гаража/мазето да врътнеш термостата? И ако е докато някой се къпе тъжна му майка :)
Това, че се казва централен термостат, не означава, че трябва да управлява всичко след бойлера. Може да го сложиш само на тръбата за банята ако позволява. Може да се слага на щранговете или пред самите уреди. При положение, че намерих в Алиекспрес термостати на 1/2 по 23 лв парчето, купих само 5 да си имам. В апартамента в града ги наслагах няколко. Един веднага след газовия бойлер. Настроен е на максимума, някъде на 60 градуса. На отклонението за душа съм сложил един който е на 45-46 градуса и един на пералнята на 40. Всичко работи няколко години без да се пипа. Там самото разположение на тръбите и връзките не ми позволиха да се развихря повече. За толкова години до сега не ми се е налагало да ползвам вряла вода. Отделно, че той газовия бойлер едва ли ще позволи да извадя 80 градуса от него.

ПП Цените са леко нагоре, но пак си заслужават
https://www.aliexpress.com/item/3280128 ... AsIypjClIn
Последна промяна от MamaMy на съб фев 11, 2023 1:54 pm, променено общо 2 пъти.
skostadinov - специалист
съб фев 11, 2023 1:43 pmMamaMy написа:
съб фев 11, 2023 11:50 amskostadinov написа:
Това, че се казва централен термостат, не означава, че трябва да управлява всичко след бойлера. Може да го сложиш само на тръбата за банята ако позволява. Може да се слага на щранговете или пред самите уреди. При положение, че намерих в Алиекспрес термостати на 1/2 по 23 лв парчето, купих само 5 да си имам. В апартамента в града ги наслагах няколко. Един веднага след газовия бойлер. Настроен е на максимума, някъде на 60 градуса. На отклонението за душа съм сложил един който е на 45-46 градуса и един на пералнята на 40. Всичко работи няколко години без да се пипа. Там самото разположение на тръбите и връзките не ми позволиха да се развихря повече. За толкова години до сега не ми се е налагало да ползвам вряла вода. Отделно, че той газовия бойлер едва ли ще позволи да извадя 80 градуса от него.
На ясно съм какво представлява и какви са възможностите за монтаж. Но да и аз подкрепям шоп, че нуждите и разбиранията на всички са различни. Щом работи за вас, това е супер. За мен лично контрола от батерията на местата където е нужен е дава много повече гъвкавкавост.
  • 1
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 55

Тема "Моето пътешествие “Да построим къща”" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: