Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Детето - специалист
Аз имам наблюдения, че мощността зависи от деня. Явно си има нещо което оказва влияние на мощността.
Слънчев и ясен ден, повече от 1800w не мога да получа от панелите. Същите условия някой друг ден и достигам почти до макс. инсталираната мощност на панелите.
Не знам каква точно е причината, според някой хора е колко е мръсен въздуха. Като това нещо го наблюдавам на панели които не са с точният ъгъл спрямо сезона, така да кажем.
brum - майстор
Атмосферните условия имат определено влияние. Има една история дето след дъжд рязко като пекне и си прехвърлят максимума на мощността за кратко. Това само съм го слушал обаче :) .
juvesan - специалист
Аз разпитвам точно затова... при мен потребяваната енергия е непостоянна ( много нелинейно присъствие и потребление) и даже бих казал алогична. Отделно двата стринга са с разлина насоченост и разлина инсталирана мощност, Лимитера играе своята роля ...и като отчетем наличието на сезони, време , температура и още няколко фактори ...задачата става като за елементи на Висшата математика :x . Явно е , че ще провеждам лабораторни упражнения :drinkers:
Детето - специалист
пон фев 13, 2023 2:46 pmbrum написа:
Атмосферните условия имат определено влияние. Има една история дето след дъжд рязко като пекне и си прехвърлят максимума на мощността за кратко. Това само съм го слушал обаче :) .
Аз съм наблюдавал нещо подобно, но в момент на дъжд. Беше облачно и имаше нещо от сорта на 500w от централата. Заваля дъжд и скочи на около 900w не е от охлаждане защото си беше около 15*С температурата на въздуха.
Същото го забелязах в момент когато започва да прехвърча сняг, започне да прехвърча и добива се увеличава.
hidrazin - майстор
Идват месеците когато може да бъде наблюдаван този "феномен" - произвежданата мощност на надхвърли инсталираната.
Наблюдавано многократно. Максимума над инсталираната мощност който съм виждал е около 7% отгоре.
И няколко пъти под 5% - това не при инвертора а в точката на търговско измерване. Демек след всички загуби по трасето.
Трае няколко минути, под 10 минути.
Месеците са март и април.
Условията - кучешки студ, вятър и разкъсана купеста облачност.
Разбира се и чисти панели (поне след скорошен дъжд ако не са мити).
:partyman:
Детето - специалист
пон фев 13, 2023 7:36 pmhidrazin написа:

Условията - кучешки студ, вятър и разкъсана купеста облачност.
Тази сутрин докато пътувах към бачкането и ми направи впечатление, че въздуха над София е чист и Витоша се вижда прекрасно.
Сега предполагам причината е вятъра който духа, затова и отново предполагам, че вятъра оказва влияние на чистотата на въздуха и от там идва повечето добив.
Онзи ден на западните панели които се огряват и от задната страна, но не са БИ. В десет сутринта имах добив от 500 вата при положение, че до към обяд докато не се завърти слънцето не вдигат повече от 200 вата. Странни неща се наблюдават.

Прикачен файл

Screenshot 2023-02-20 13.26.05.png

Прикачен файл

Screenshot 2023-02-20 13.25.52.png

Прикачен файл

Screenshot 2023-02-20 13.25.46.png
hidrazin - майстор
пон фев 20, 2023 1:26 pmДетето написа:
Сега предполагам причината е вятъра който духа, затова и отново предполагам, че вятъра оказва влияние на чистотата на въздуха и от там идва повечето добив.
Вятъра оказва влияние на панелите - охлажда ги. Не че оказва влияние на чистотата на въздуха.
Изобщо не са странни неща а закономерни. Над 10 години ги наблюдавам...
:partyman:
brum - майстор
И при мен е така днес - условно слънчево е, пък тока е леко над максимума.
Детето - специалист
пон фев 20, 2023 2:15 pmbrum написа:
И при мен е така днес - условно слънчево е, пък тока е леко над максимума.
Лошото е, че ако температурите са задържат такива ще има пропуснати ползи. Консумацията на ел. енергия в последните дни ми падна рязко. Спокойно зареждам батерията, топла вода, готвене, пране и т.н и остават още пропуснати ползи. Ще трябва да пълня басейна през март, миналата година го напълних през май :-D
вт фев 21, 2023 5:09 pmДетето написа:
...:-D
Да не ти пука за Мечо и здраве да е!

Тема "Характеристики нa DC входа на инвертор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: