Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Chefo77 - майстор
В първия ни апартамент (панелка) всички ключове се включваха "нагоре". След това, години наред мислех, че включването надолу, е грешно (като сме ходили в други жилища). Във втория и третия, бяха надолу - което ми помогна да разбера, че всъщност включване "надолу" е много по-удобно. В резултат, и в къщата всички са ми надолу.
За контактите - и на мен би ми било интересно да разбера дали има стандарт ляво - фаза. Зная, че синия кабел задължително е нула, но от коя страна се монтира ....
Lutchezar - майстор
А преди въпросът е бил по часовниковата стрелка или наопаки...
Относно контактите, където се налага да ги свързвам си слагам фаза отляво. Но точно срещу мен сега има един с фаза вдясно и червена лепенка до фазата, защо съм го направил така преди години и аз не знам...
Прикачен файл:
vidove-klyuchove-za-osvetlenie-1.jpg
Chefo77 - майстор
За да не включиш в грешната посока щепсела на уред, който бие ток като е "обърнат" :)
brum - майстор
За такива ситуации се слага белег на щепсела и белег на контакта.

Иначе стадарт е писано, че няма. И на мен ми е такова разбирането. Първо фаза (ляво), после нула (дясно) гледам да е. А за ключовете - тия на Легранд дето ползвам си имат посока на монтиране. Като е натиснато от горе - свети. Като е натиснато от долу - не свети.

Ония ден детето на 6 години фокусирало ключа на едната баня и вика тук нещо не е наред. Защо тате - ми този ключ е на обратно на другите. И права беше - обърнал съм го някак си. Представям си като осъзнае девиаторният как работи колко ще я тормози :) .
Lutchezar - майстор
пет фев 24, 2023 7:24 pmChefo77 написа:
За да не включиш в грешната посока щепсела на уред, който бие ток като е "обърнат" :)
Това е ясно, ама се чудя защо не съм преместил фазата?

И да, Brum е прав, новите ключове си имат посока на монтаж. Мисля че дори и контактите имаха.
hidrazin - майстор
Това с бележенето на щепсели, използването им обърнати в точна посока е ПЪЛНА ПРОСТОТИЯ.
Граничещо е с престъпление.
Никой потребител не трябва да се съобразява с посоката на включване!
Уред от който “бие ток” не трябва да се използва.
Маха му се щепсела или му се реже кабела от дъно (по-доброто).
Освен ако веднага не е даден за ремонт.
Или по друг начин направено така, че някой да не се опита да го използва.
Всичко останало са брътвежи и приказки от 1001 нощ.
:partyman:
hidrazin - майстор
К’во бе? Що ръкопляскаш и се гъзиш в стойка партер? :-D
:partyman:
petromaniq66 - специалист
Бъзикаш се с форума що непитяш другаде..??може да ти излезв късметя
Lisko - майстор
При нас дупките са различно големи и няма как да пъхнеш щепсела наобратно (дори и да е без "земя" пин).

Изображение

Тема "Какъв е стандартът за фаза-нула при контактите" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: