• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
bonjyr89 - специалист
Лазаре, относно първия ти въпрос за 3-те тона говежда тор."Та така,имам големи количества,овчи,кози в скоро време и говежди тор"
Пропуснах да спомена,че имаме 150кози и 300овце и техните приплоди съответно 200 ярета и 300-380агнета (но те са временно в стадото около 4-5 месеца после от тях за разплод остават около 30 % другите се продават) от тук става ясно,че освен говеждата тор която е около 15-35кг (твърд отпадък) и 15-20л.течен тор на животно има и солидни количества тор от дребния добитък ( около 3-6кг. твърд отпадък и 2-6л. течен тор.
2.Значи доскоро баща ми управляваше фермата и съответно той ми отпускаше бюджет за дадено нещо което му предлагах да реализирам,ако имаш идея какво можеш да направиш по-добро с 200 лв. и подръчни материали (няма пари както и смисъл да се дават едни си там 40-50 000лв. за чилъри конвектори и тем подобни работи за помещение като това ). Естествено,че няма да го споменавам,просто ви го дадох като идея която е реализирана и действа в реда на мисли (НАПРАВИ САМ!!!) все пак това е идеята на форума на да се изтъкваме какви големи специалисти сме и колко много по-хубаво нещо можем да направим когато недаваме пари от собствения си джоб а някой инвеститор плаща! А и проекта ми ще бъде за изграждане на биогаз инсталация и нейната автоматизация, едва след това ще разработя проект за оранжериите.
3.В момента чета една книга и се запознавам по-сериозно но ако не се лъжа е около 40-45KW (не съм сигурен за данните ще бъда по-компетентен след около седмица,защото зависи от много фактори:с какво е покрита оранжерията средната температура през зимния сезон и тн.)

ААА и да! топлотехниката не ми е за гордост,аз съм аматьор през лятото се занимавам с изграждане на локално парно ВиК Ел. слънчеви колектори и в един случай с фотоволтаици, така,че в никакъв случай не искам да се налагам като експерт но имам някакви познания в областа които след около половин година че са по-задълбочени защото сега имам Хидро и Топлотехника I :); С мен по-сериозно може да се разговаря за животновъдство,механизацията и автоматизацията в него :) и тук е мястото да се похваля :razz: подадох заявление за патент на моя разработка на електронна автоматична поилка за овце :) стискайте палци :razz:
filmatoplo - майстор
Температурата за нагласяне на вентилконвектора е до 30 градуса - няма на къде да нагласяш повече :) затова се сваля сензора на по ниско ниво .
LazarGanev - "Велик майстор"
Стискаме палци тогава! :2thumbs:
2v6 - майстор
bonjyr89 написа:
... говеждата тор която е около 15-35кг (твърд отпадък) и 15-20л.течен тор на животно...
В крайна сметка колко биогаз може да се получи от една крава за денонощие?
По твоите данни е 1.6-3.3 м3 или от 7 до 25 кВч.
Излиза, че минимума "продукция" от една крава може да сгрее един бойлер 100 литра от 10 до 60 градуса :o
filmatoplo - майстор
Някъде някой топли ли се по този начин .
montoya - майстор
Имаше преди 2 - 3 може и повече години на Стройко някаква такава инсталация за производство на енергия от кравешките отпадъци, мисля обаче цената някъде от 60 до 100 хиляди евро. Най - малката инсталация работеше с минимум 30 крави или нещо такова. Трябва да видя тук един приятел който се занимава с крави и беше ходил да го гледа.
П.С Може и да не е било на Стройко а на Пловдиския панаир
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Отопление на оранжерия" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: