Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Niki72 - специалист
нед апр 09, 2023 9:21 amrickk написа:
Каква мощност на квадрат гониш при най - ниски температури. Примерно да кажем за -10.Тази температура е характерна за всяко населено място ( написах примерна стойност от -10, защото може да не я знаете ) и се нарича външна изчислителна температура и при нея се пресмятат топлинните загуби.
При минус 15 гр. сметнах топлозагубите за 70кв.м излязоха около 4000 W.
Смятах по формулите от този блог https://www.termosilikat.com/%D0%B1%D0% ... 1%81%D1%82
rickk - специалист
нед апр 09, 2023 2:10 pmNiki72 написа:

Да сложим малко запас от 10 процента. Получава се около 63 вата на квадрат - да го зкръглим на 65. Хубаво щеше да е стая по стая за да се види най - натоварения кръг, но .... и така ще е ориентир. Та за 65 вата, стъпка 10 и плчки за -15 ще ви трябва 35 градуса подаваща вода. Топлинния поток надолу за 2 см фибран и отдолу отопляемо ще е 12 вата на квадрат. Ако направите кръг с площ 8 квадрата - картинката, всички данни са там.
За -5 ще ви е необходим топлинен поток от 46 вата и подаваща вода от 31 градуса.
За 0 градуса ще е около 37 вата а температурата - 29 градуса.

Прикачен файл

12.png
brum - майстор
Аз имам по всички помещения. Цялото ми управление е самоделна. Включително и термостатите.

Иначе има теория, че можеш да държиш всичко отворено (без задвижки) и да регулираш по температурата на подаване на водата. На мен не ми харесва този подход. Особено за голяма къща. Където искаш хола да е топъл денем и спалните нощем. Това с всичките кръгове отворени няма как да се случи.

Та варианти всякакви. Трябва да прецениш предимствата и недостатъците, и да си харесаш.
А със задвижките и твоят контрол какво правиш?
Една голяма и инертна система, опитваш да разбалансираш, с идеята през денят да пестиш енергия от спалните, а нощем от хола. Водно подово срещу ел конвектор.
Дали не е по добре при постоянно поддържани температури на комфорт, както и от финансова гледна точка, евентуално ще бъде?!
Кое от двете се гони, къде е компромисът между двете, при положение, че водно подово отопление е скъпо удоволствие?
Niki72 - специалист
нед апр 09, 2023 3:35 pmrickk написа:
нед апр 09, 2023 2:10 pmNiki72 написа:

Да сложим малко запас от 10 процента. Получава се около 63 вата на квадрат - да го зкръглим на 65. Хубаво щеше да е стая по стая за да се види най - натоварения кръг, но .... и така ще е ориентир. Та за 65 вата, стъпка 10 и плчки за -15 ще ви трябва 35 градуса подаваща вода. Топлинния поток надолу за 2 см фибран и отдолу отопляемо ще е 12 вата на квадрат. Ако направите кръг с площ 8 квадрата - картинката, всички данни са там.
За -5 ще ви е необходим топлинен поток от 46 вата и подаваща вода от 31 градуса.
За 0 градуса ще е около 37 вата а температурата - 29 градуса.
По стаи са така, като коридора и дневната са заедно - между тях е отворено 160см. Изчислено е с коеф. на топлопреминаване 1.4 W/m²K на прозорците. Реално мисля, че е по-малко ,може би 1W/m²K, но разликата е много малка. Мисля ламиниран паркет да слагам

Изображение

Всъщност ако се преоразмери подовото проблем ли е - в смисъл повече кръгове и метри тръба на стъпка 10см и 5см покрай външните стени, вместо на стъпка 15 см и 10см покрай външните стени ?
brum - майстор
нед апр 09, 2023 7:37 pmТрифон П.Трифонов написа:
А със задвижките и твоят контрол какво правиш?
Една голяма и инертна система, опитваш да разбалансираш, с идеята през денят да пестиш енергия от спалните, а нощем от хола. Водно подово срещу ел конвектор.
Дали не е по добре при постоянно поддържани температури на комфорт, както и от финансова гледна точка, евентуално ще бъде?!
Кое от двете се гони, къде е компромисът между двете, при положение, че водно подово отопление е скъпо удоволствие?
Икономия правя. Системата работи добре. Два цикъла на отопление на ден има. Сутрин за няколко часа топли дневните стаи, вечер за няколко часа нощните стаи. Гарантирам си минимален товар и държа термопомпата в режимите на висок КОП. С постоянно поддържане на температурата колко цикъла ще има? Кое е по-добро - 2 цикъла по 200 минути или 20 цикъла по 20 минути?

Сметките са показателното. Харча по-малко енергия в къщата отколкото преди в апартамента.

Комфорта не страда. Освен ако не станеш в 4 сутринта за тайна вечеря.
nelina_london - специалист
Brum,ще ме прощаваш ,но пусто любопитство :)
При споделения, от теб , график на работа , приблизително колко часа трябва да работи ТП за сутрешното подгряване на дневната и при каква Т на водата ? Да приемем ,че навън е 0° ,каквато Т бе честа тази година .И от каква вътрешна Т през нощта в хола се достига до каква след въпросните часове работа ?
Винаги съм смятала ,че подовото бавно вдига вътрешната Т - в Англия съм ползвала такова на газ в кухнята и не съм го спирала ,защото после отнема доста докато загрее .
Ще предположа, докато се включи. За няколко часа приемам.....3-4 или 5? Да речем 4!
Колко градуса набира тоя локомотив подовото, докато достигне заданието? 1 или 2? Ако са 2 градусите, за мен не е оферта. А, ако е само 1? Значи къщата е нискоенергийна, според мен.
Как се постига такава амплитуда- разлика в температурите (2гр)и то два пъти в денонощието, при инертна система като подовото отопление?
В такъв случай, щом машината цикли, при външни температури предполагащи работа на номинал 0-7гр, то тя е преоразмерена.
Значи, щом правим икономии, загърбили сме комфорта, в случая.
Не го вярвам, но как е възможно само за 4ч работа, в следващите 8 температурата да падне само с градус? Каква е мощността на ТП?

При мен климите започват да циклят при 11-12 външна. Сметките са повече от прилични, при не особено добра топлоизолация.
brum - майстор
Ей ви две картинки от последните 48 часа. В хола влиза много слънце и затова прехвърля до 25 градуса. Жълтото е целевата температура, зеленото е температурата. Синьото показва кога стаята се е отоплявала.

Термопомпата е 9 киловата. Къщата е 230 кв.м. Далеч е от пасивна. Последните 120 дни най-ниската температура на хола е била 19.5 градуса.

Управлението е умно и коригира хем търсената крива, хем температурата на топлоносителят при по-ниски външни температури. Целта е да стопли хола в 8 сутринта до поне половин градус под търсената температура.

Топлоносителите са два - термопомпа и газ. За да избирам между двата топлоносителя само въвеждам цената на газта за следващият месец и се опитвам да налучкам колко ще е цената на тока. При температури под -3 -4 градуса минавам на газ, че е по-изгодно (още не съм на битов ток)

Термопомпата е 9 киловата. LG, не е нещо лъскаво. Температурата на топлоносителят я държа по-висока (37 градуса), защото подовото ми е като за газ (голяма стъпка). При ниска (32 градуса) влиза в режим на ниска мощност (400 вата консумация), работи доста повече време и накрая и комфорта, и КОПа са по-зле.

И нещата (умното управление) не са пипани последните няколко месеца. Септември месец миналата година добавиха термопомпата. Два-три месеца отне докато я вкарам в системата и след това не съм и поглеждал какво се случва. Сега виждам, че в хола може да се търси още оптимизация.

2 цикъла на отопление на ден е леко прехвалено. Сега гледам, че са били 8 цикъла на термопомпата за последните 48 часа. От тях два са за бойлера. Или 3 цикъла на ден прави за отоплението на къщата. Има 9 помещения на които контролирам температурата - 4 спални, кабинет, хол и 3 бани.

Прикачен файл

detski.jpg
detski.jpg (40 KиБ) Видяна 503 пъти

Прикачен файл

hol.jpg
hol.jpg (22.23 KиБ) Видяна 503 пъти
rickk - специалист
нед апр 09, 2023 8:56 pmNiki72 написа:

Всъщност ако се преоразмери подовото проблем ли е - в смисъл повече кръгове и метри тръба на стъпка 10см и 5см покрай външните стени, вместо на стъпка 15 см и 10см покрай външните стени ?
Няма да има проблем. Само повече тръба. Може леко да се прегрява пода, но няма да е фатално. За вашия апартамент 70 квадрата и плочки, няма какво да се обърка.
Тази температура от 25 градуса в дневната е много висока. Не мисля, че ще можете да я постигнете без да се прегрее значително пода.
Успех.

Тема "Водно подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: