Най - вълнуващия въпрос зимно време.
вт апр 11, 2023 7:04 pmnelina_london написа:
...При нас ,няма как пода да стане с по-ниска температура ,защото отоплението не работи по график и се поддържа еднаква Т навсякъде .
Дааа, "По график" не си кореспондира особено с комфорт.
Впечатления от първо лице, а не предположения.
nelina_london - специалист
вт апр 11, 2023 7:21 pmnork написа:
вт апр 11, 2023 7:04 pmHursa написа:
и след като пода е с добра топлоизолация -
Да попитаме 100 човека :lol:
Колко от тях са сложили повече от 3 или 5мм изолация на пода :? :? :axe:
Личното не е общо - демек частен случай да потвърди правилото :idea:
Не е много редно да сравняваме подово с изолация под него ,с друг вид отопление ,без изолация на пода .Не отричам комфорта от топлия под ,просто не се съгласявам ,че усещането с 25° под и 22° въздух е по-приятно от 24° на всички повърхности .
brum - майстор
Мислех да не се обаждам, ама сравнение тук може да прави някой дето е живял и при двата вида отопление.

Апартамента, топлеше се до 23-24 градуса зададени на климатика. Подовете бяха на 20-21 градуса. Тавана на 25-26 градуса. Под нас - неотопляем апартамент с температури около 18-19 градуса (блока беше с топлоизолация).

Сега в къщата с подовото - 22 градуса на въздуха, 25 на пода, 22 на таваните.

Като комфорт - в къщата е по-приятно отколкото в апартамента. Въпреки по-ниските температури на въздуха. Въпреки отоплението по график. Въпреки кофти направеното подово със стъпки 15 или 20 сантиметра.

24 градуса на всички повърхности може да докара само някой с пасивна къща. Там ако всичко е на 24 градуса не виждам защо да не е комфортно. Ама пасивните къщи са рядкост.
LazarGanev - "Велик майстор"
Еднаква температура на всички повърхности може да стане единствено с подово :cool:
Brum,твоята графика си е много добре ,нищо че е "по график " .Дори падовете в Т за 24 часа са доста ниски .Знам какво е да си на промишлен ток и ни най-малко не упреквам почасовото ти решение .В случая ,обаче ти сравняваш апартамент с неотопляващи се съседи ,с изолирана къща .
В Англия живеехме в къща с подово в кухнята и с радиатори в стаите .За мен ,разлика нямаше по простата причина ,че кухнята бе с плочки ,а останалите стаи на гредоред .Ако кухнята бе с плочки и радиатор ,щеше да ми е по-студено ,определено .
brum - майстор
Нелина, и при теб температурите са 24 градуса на въздуха. При мен са 22, а от както съм се прибрал от работа съм бос.

Очевидно има разлика и при подово можеш да поддържаш по-ниска температура на въздуха. Това е и твърдението което си шири в мрежата за подово. Че комфорта го докарваш при по-ниска температура на въздуха. Покрива се с моите наблюдения.
Hursa - майстор
Каква пасивна къща - достатъчни са 10-12 сантиметра изолация и 6-8 на пода. С радиатори. И разликата между температурата на въздуха и повърхностите ще е под 1 градус при 25 градуса в помещенията и 0 навън.
А с подовото - много "еднаква" ще е температурата - особено като се сравни температурата на повърхността на пода с температурата на прозорците и около тях.
И какво като е по-ниска температурата на въздуха с подово (при условие, че средната температура в помещенията при сравнението е еднаква) - ако на стените е по-висока - ще има по големи загуби. Както през стените, така и през пода. Дори през тавана - нали споменавахте за излъчваното от пода - поглъща се основно от тавана.
вт апр 11, 2023 9:43 pmbrum написа:
Нелина, и при теб температурите са 24 градуса на въздуха. При мен са 22, а от както съм се прибрал от работа съм бос.
24° е по две причини :
-защото съм змия и дори на 25° (считай ,че и пода е със същата Т) спя с дълъг ръкав и олекотена завивка
-защото ми е евтино .Досега ,този отоплителен сезон ми струва 180лв за 260 м2 .
Просто едни парични средства при теб са отишли в подово ,при мен в изолация .И на двамата ни е комфортно :wink:
D.Kalchev - специалист
вт апр 11, 2023 10:57 pmnelina_london написа:
...
...
:? :shock: :?

И... Като как се постигат такЪви успехи?
вт апр 11, 2023 11:13 pmD.Kalchev написа:
вт апр 11, 2023 10:57 pmnelina_london написа:
...
...
:? :shock: :?

И... Като как се постигат такЪви успехи?
Споделяла съм детайлно в раздела за Пасивни къщи .Тази тема е за водно подово и вече доста се отклонихме .

Тема "Водно подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: