Най - вълнуващия въпрос зимно време.
D.Kalchev - специалист
вт апр 11, 2023 11:20 pmnelina_london написа:

Споделяла съм детайлно в раздела за Пасивни къщи .Тази тема е за водно подово и вече доста се отклонихме .
Извинявам се ако питането ми не звучи съвсем на място. Ще поразровя в раздела за Пасивни къщи. Благодаря!
Аз съм още на етап груба идея за къща. В момента тече процедура за смяна на статута.
Niki72 - специалист
вт апр 11, 2023 6:09 pmnork написа:
@Niki72 някой от специалистите да ти обясни, че при теб освен всичко друго ще трябва да имаш и връзка към студената вода? Или ще пуснеш 60+° вода в пода да се върти докато се охлади? Колекторна кутия извън апартамента?!?!!!! И не го мисли толкова за изолацията, ако не си на 1я етаж - ти топлиш съседи, те топлят теб. Първата зима ще е малко по криво докато се затопли сградата, после всичко си е наред. По писанията разбирам, че става дума за нова сграда.
Фирми занимаващи се с проектиране и изграждане на подово нищо не ми казаха за студена вода. Сигурно първо подовото ще си остане пълно с вода след 72 часов тест и когато завършат сградата и има ТЕЦ след година или повече ще се смеси или пък пак ще се пълни със студена- може да греша, ако някой знае точно как е да сподели . Също е изрязано място от строителя за колекторна кутия на стената на апартамента ,но отвън (така е новото строителство) и там казаха ще се събере всичко, евентуално може да се разшири за по-голяма кутия. Не съм на 1 етаж Понеже различни фирми ми правят различни сметки с 5, 8, 9,10, 11 кръга и съответно стъпки 15 и 10 см и тръба от 500-800 метра за 70кв.м. се допитвам тук, за да намеря оптималния вариант.
LazarGanev - "Велик майстор"
Добре де Niki72, след толкова страници писаници, дай да видим скицата на жилището, за да обсъдим оптималната схема за подово :)
Niki72 - специалист
ср апр 12, 2023 12:29 amLazarGanev написа:
Добре де Niki72, след толкова страници писаници, дай да видим скицата на жилището, за да обсъдим оптималната схема за подово :)
Бях е сложил по-назад, ето я:
Изображение

Също смятах и топлозагуби при -15 градуса по формули от тук https://www.termosilikat.com/%D0%B1%D0% ... 1%81%D1%82
Закръглявам ги на 4000 вата,че за коеф. прозорци сложих 0.9, може да е 1 или1.2, (троен 44мм Ка-бяло-мулти с алуминиеви дистанционери)-нямам сертификат . Тъмносините вдясно са +10% заради северни стени. Може би коридора и дневната трябва да сметна като едно помещение?

Изображение
nelina_london - специалист
Ако остъкляванията не са големи ,с алуминиев дистанционер и монтаж в средата на зида ,ги смятай на поне 1,4 .
вт апр 11, 2023 11:13 pmD.Kalchev написа:
вт апр 11, 2023 10:57 pmnelina_london написа:
...
-защото ми е евтино .Досега ,този отоплителен сезон ми струва 180лв за 260 м2 .
...
:? :shock: :?

И... Като как се постигат такЪви успехи?
Преди това е похарчила колкото и където трябва, за да може сега да сподели подобен рахат.
Много далеч съм от неният разход, но зная защо. Нямам никаква изолация на подовете, на тавана е недостатъчна, а стените частично.
Много хора пренебрегват изолазията на подовете.
Доста учуден останах от въпрос на колега къде изтичала топлината от къщата и защо, след като веднъж се затоплела, трябвало постоянно да гори котелът.
Hursa - майстор
Niki72 написа:
Закръглявам ги на 4000 вата
Мисля, че имате грешки в изчисленията. Например изчислените топлозагуби през вътрешните стени. Вероятно и през тавана. (Около прозорците и в ъглите има допълнителни загуби.) Как сте изчислили топлозагубите през пода при подово - отчитате ли, че топлоотдаването е в самия под. Има загуби от подовото и по периферията - към балконите (както и към стените), те не са пренебрежими, особено при тънка топлоизолация под подовото, но трудно се изчисляват.
Niki72 - специалист
Сметнато е според формулите и примерите в цитирания блог. Като се сложи 2см изолация на пода ще намалее още топлозагубата.
За стъклата:
И на мен много оптимистично ми се струва 0.9. Те и тези Ка стъкла казват след 3 години вече са като бели, за мулти не знам срока на ефективността колко е. С 1.4 си става почти 4000 вата загуби. Направо бих приел 4500 като по-реално, да не кажа 5000. Всички сметки са при -15 и външни стени с коеф. 0.35 (тухла 4-ка и 7см стиропор), а ще е с 10см. Вътрешни стени са смятани като към неотоплени помещения.
В крайна сметка средно 4800 вата при -15 гр навън в сграда с изолация и ТЕЦ, ми се струва реално.
nelina_london - специалист
0.9 е Uw (коефициент на готов ,но не монтиран прозорец )на стандартен прозорец ,но с топъл дистанционер .
Смятай ,че при мен средно аритметично на всички прозорци това число е 0,8 и с монтаж на външен ръб на зида ,върху подложка от Итонг ,с обработен прозорец с фибран ,със залепена мембрана за въздухотепроницаемост отива на 1,1 .
По кооперациите качеството на монтаж на дограма е меко казано под средното ниво .
В тези формули няма изчисление на термомостове от тераси ,изложения на стените както и загуби от вентилация .Поне аз не видях при бърз преглед .
Hursa - майстор
ср апр 12, 2023 12:44 pmNiki72 написа:
Сметнато е според формулите и примерите в цитирания блог. Като се сложи 2см изолация на пода ще намалее още топлозагубата.
Не са тези формули ("граничните" условия са различни) при подово (за загубите през пода) - при подово имате директни загуби на топлина отдавана от тръбите, загубите в този случай не са от помещението. А за загубите през вътрешните стени - какви температури поставихте в помещенията от двете им страни.

Тема "Водно подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: