Най - вълнуващия въпрос зимно време.
rickk - специалист
ср апр 12, 2023 12:44 pmNiki72 написа:
Сметнато е според формулите и примерите в цитирания блог. Като се сложи 2см изолация на пода ще намалее още топлозагубата.
Малко по - горе ви посочих какви ще са загубите през пода за конкретен топлинен поток от 65 вата с изолация 2 см фибран и отопляемо помещение отдолу на 20 градуса.
D.Kalchev - специалист
ср апр 12, 2023 11:36 amТрифон П.Трифонов написа:
Преди това е похарчила колкото и където трябва, за да може сега да сподели подобен рахат.
Много далеч съм от неният разход, но зная защо. Нямам никаква изолация на подовете, на тавана е недостатъчна, а стените частично.
Много хора пренебрегват изолазията на подовете.
Доста учуден останах от въпрос на колега къде изтичала топлината от къщата и защо, след като веднъж се затоплела, трябвало постоянно да гори котелът.
Естествено. Няма как да имаш икономично отопление (тоест ниски загуби) без да си вложил достатъчно.
Все сещам, как преди повече от 20 години гледах като индианец в германско градче изолацията на бетонна основа на къща. Тук не бяхме чували за такива неща...
От известно време чета и се ровя по такива теми. Приятно е да гледаш добре направеното. И да четеш смислени коментари и предложения.
nelina_london - специалист
Niki,погледнах бегло изчисленията ти и със сигурност не са акуратни .Сравних спалнята от 14 м2 с нашата спалня на първи етаж ,която е същата квадратура с външни стени юг(прозорец) и изток ,другите 2 вътрешни -към хол и коридор/баня .
Емиии ..ние имаме 738 kWh отоплителен товар за нея ,като отдолу има 12 см фибран ,дограмата е с по-добър коефициент ,стените са с 20см изолация ,няма термомостове от тераси и т.н. Без загуби през таван и вътрешни стени ,защото цялата къща се отоплява .Сметнато при -15° външна ,22° вътрешна ,и вентилация с рекуператор ,т.е прозорци не се отварят .
Изобщо неразбрах какви са тези загуби през вътрешните ти стени .Със съседен апартамент, считан за неотопляем ОК ,ама през твоите си вътрешни стени ..? :?
Niki72 - специалист
[/quote]

Малко по - горе ви посочих какви ще са загубите през пода за конкретен топлинен поток от 65 вата с изолация 2 см фибран и отопляемо помещение отдолу на 20 градуса.
[/quote]

Става въпрос за топлинен поток надолу при изолация xps 2cm и това е 17.8w/m2 ? Почти 18 вата на кв.м?
Niki72 - специалист
ср апр 12, 2023 6:27 pmnelina_london написа:
Niki,погледнах бегло изчисленията ти и със сигурност не са акуратни .Сравних спалнята от 14 м2 с нашата спалня на първи етаж ,която е същата квадратура с външни стени юг(прозорец) и изток ,другите 2 вътрешни -към хол и коридор/баня .
Емиии ..ние имаме 738 kWh отоплителен товар за нея ,като отдолу има 12 см фибран ,дограмата е с по-добър коефициент ,стените са с 20см изолация ,няма термомостове от тераси и т.н. Без загуби през таван и вътрешни стени ,защото цялата къща се отоплява .Сметнато при -15° външна ,22° вътрешна ,и вентилация с рекуператор ,т.е прозорци не се отварят .
Изобщо неразбрах какви са тези загуби през вътрешните ти стени .Със съседен апартамент, считан за неотопляем ОК ,ама през твоите си вътрешни стени ..? :?
Nelina, такива формули съм ползвал. С тях спалня 16.8кв север, запад изложение я изкарва инженера там няма и 835 вата...и то с 7см стиропор външна, двоен стъклопакет,за пода нищо... Ето тук:
https://www.termosilikat.com/%D0%B1%D0% ... 1%81%D1%82
Явно не е както трябва...
Твоята спалня съм сигурен,че е вярно сметната, но не знам точно формулата по която се получава.
rickk - специалист
ср апр 12, 2023 6:49 pmNiki72 написа:
[/quote]

Става въпрос за топлинен поток надолу при изолация xps 2cm и това е 17.8w/m2 ? Почти 18 вата на кв.м?
[/quote]

Да става въпрос за подаваща вода от 40,5 градуса, топлинен поток 65 вата, подово покритие паркет и стъпка 10 см- естествено за максималната темперарура - 15 . Тогава това ще отива към съседите.За температури приближаваща се към положителните този топлинен поток ще намалява, както й температурата на подаване.
LazarGanev - "Велик майстор"
ср апр 12, 2023 9:49 amNiki72 написа:
Бях е сложил по-назад, ето я:
Аз бих заложил 9 контура и тръба 500-600м. Не виждам какво толкова се задълбавате в тези топлозагуби - за мен те нямат никакво, ама никакво значение за проектирането на подовото отопление! Имат значение единствено за месечните сметки.
nelina_london - специалист
ср апр 12, 2023 7:17 pmNiki72 написа:
ср апр 12, 2023 6:27 pmnelina_london написа:
Nelina, такива формули съм ползвал. С тях спалня 16.8кв север, запад изложение я изкарва инженера там няма и 835 вата...и то с 7см стиропор външна, двоен стъклопакет,за пода нищо... Ето тук:
https://www.termosilikat.com/%D0%B1%D0% ... 1%81%D1%82
Явно не е както трябва...
Твоята спалня съм сигурен,че е вярно сметната, но не знам точно формулата по която се получава.
Нашето е смятано от ОВК проектанта и както по-горе казах топлозагубите се определят и от изложението та стената ,но няма как във въпросната спалня да смяташ топлозагуби на стената ,която е обща с хола .Ако всичко се отоплява ,тази стена не трябва да фигурира в сметките .Липсват загуби от вентилация ,а те са над 50% ,ако де проветрява както трябва .
Затова върху тези изчисления бих добавила едни 30% .
Niki72 - специалист
ср апр 12, 2023 8:41 pmLazarGanev написа:
ср апр 12, 2023 9:49 amNiki72 написа:
Бях е сложил по-назад, ето я:
Аз бих заложил 9 контура и тръба 500-600м. Не виждам какво толкова се задълбавате в тези топлозагуби - за мен те нямат никакво, ама никакво значение за проектирането на подовото отопление! Имат значение единствено за месечните сметки.
Благодаря Лазар, а как е добре да са разпределени по помещенията и къде е нужно да има термостати ? Трябва ли да има постоянно циркулация през даден кръг - примерно банята?
LazarGanev - "Велик майстор"
ср апр 12, 2023 9:08 pmNiki72 написа:
как е добре да са разпределени по помещенията и къде е нужно да има термостати ? Трябва ли да има постоянно циркулация през даден кръг - примерно банята?
Три в дневната, по 2 в спалните и по 1 в баните, коридора се топли от трасетата. Стайни термостати и задвижки само в спалните, а в дневната - стаен датчик на термопомпата, евентуално да модулира по стайна температура, но дали ще модулира - зависи от от термопомпата, дали има тази възможност, всяка марка е различна. Например Бош не тръгват, ако няма стаен термостат - поне CR10 или друг техен (вече и СТ200, което е супер!).

Тема "Водно подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: