Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
Soviet_Soldier - специалист
вт апр 11, 2023 10:20 amемовлаха написа:
Коя коса ще се охлажда адекватно според теб и коя ще оплете крачолите ? :)
Защо трябва някоя да "оплете крачолите" преди да се окосят 6 декара? И двете ще си свършат работата. Вероятно не те разбирам накъде биеш.
Написаното от мен в предишния ми пост е, как аз си обяснявам, защо майсторите твърдят, че 43 са по-ресурсни. Все пак през ръцете им са минали стотици, а може би и хиляди такива коси.

Вчера пак я гледах и ми текаха лигите.

Купувам лидълската и я предоставям за експеримента.
Айде, мъжаги! С такива клипчанца и приказки, ще стигнем до гушите пак.
За кой ли път го предлагам. Смятам това за най справедливо.
Също и машините трябва да са при еднакви условия- един косач, еднакъв режим, масло, корда...
Времето е подходящо както за форумна среща, така и за занятието. Трева да искаш.
  Indianec 2 - специалист
42сс 1.5мм. 52сс 2мм Разликата е 0.5 за по-дебелите сегменти на 52сс. Така, всичко е еднакво включително и предпазителя за косене 42см или там колкото е диаметър на косене. Заставаме със теб Боец на равен старт температура на въздух над +30градуса, новобранци сме и по препоръка на Цветомир най добрата корда е кръглата мели тревата. Хванали сме клиент примерно Трифон ни е наел . Тревата е зелена, сочна, плътна и височина 30см като терен 6 декара. Желанието му е да е смляна тревата за което ще ползваме 3мм кръгла корда. Твоята 42сс коса работи със 2т Ултра аз нямам финансова възможност и моята 52сс коса със червеното НР наливно което имам. Ти ги разбираш нещата догодил си оборотите и на 2-те коси в нормата. Коя коса ще се охлажда адекватно според теб и коя ще оплете крачолите ? :)
Китайските коси не знам на коя марка и модел са копие, най-вече с каква кубатура.
Ако оригинал са 50и няколко кубика не виждам проблем, възли като съединител, вал и редуктор ще държат, просто с двигател 43 кубика са по-презапасени.
Иначе с охлаждането Soviet Soldier мисля, че е прав, но пък големия двигател би трябвало да работи по-разтоварен и да не вижда зор като 43 ката.
емовлаха - специалист
Това за ресурса е мн. относително. 1 място е Търговеца той ти дава избора взема ти парите. 2 място сервизния техник който се бори с проблемите и му е писнало от производителя, търговеца и потребителя. Тегли им майната на ставане продължава през целия ден до лягане, м/и и на сън го прави но и той ти взема парите. 3 място е потребителя. Едва ли някой от първите може да даде отговор колко е ресурса на дадените мотори, дори и производителя, със какви масла се тестват и в каква пропорция едва ли някой може да каже, на какви сертификати отговарят машините като цяло само на безопасност м/и . Еколгогичния го покрива 1/25. Елементарното е защо се купуват въпросните 52сс модели от Руснаци и т.н освен за комерсиална цел няма за какво друго или за лично 4-5 декара. Ще дам прост пример- 50 мото часа ресурс на 52сс за лично ползване 1 декар. Ресурса е 60лв като цена на ЦПГ или там колкото е. разход 1л на м.ч/ декар = 50 декара живот на двигателя= 10г ползване х 5 пъти косене на сезон. Нали като техниката се подържа. Евентуален проблем, карбуратор бобина, семеринги, маркучи, каквото може да се случи през годините.Тези 50 декара може да се направят и за седмица, но, едва ли някой знае колко мото часа е навъртял цилиндъра, може да е навъртял и 150м.ч и сегментите да са смъкнали покритието, за няма и месец работа заминава. 52сс ще даде нужната Китайска мощност с която да се коси прилично, двигатяля ще работи във високите обороти адекватно, изгарянето и продухване ще е добре. Освен маховика и постъпващия въздух през филтъра охлажда мотора. Съединителя е разтоварен, е, редуктора да му мисли но 2 хубави няма. Ето го и най ресурсния мотор по-логиката на специалисти, майстори и т.д само, че този е със 2 сегмента ако не бъркам. Само от разликата в маслата... е, пропорциата е прилична в сравнение 1/25. Тревата като височина и гъстота не я коментирам Колко е склонен да приключи ресурса си в тази работна среда най ресурсния мотор :) Не ангажирам никой със мнението си. Това са мой расъждения може да са грешни :) за косене със корда трябва тяга.
ср апр 12, 2023 12:43 pmемовлаха написа:
Гледам имаш време, писател ще ставаш и ти. Тоя интернет ще ни изкриви съвсем, меко казано.
Да разбирам, че на практика няма как да разберем какво ще се случи, по предният ти въпрос?!
...Коя коса ще се охлажда адекватно според теб и коя ще оплете крачолите ? :)
Виждам, че не те разбират добре, но то е разбираемо, хаха.
Знаем много, но само виртуално.
ср апр 12, 2023 12:43 pmемовлаха написа:
....
Тая коса на видеото, или е с ниско качество на двигателя, или с производствен дефект, пък може и до настройки да е. При китайките серия 43/52, даже в заводските характеристики имат разлики, защото качеството на изготовката на една и съща конструкция, дава и разлика в отдаваната мощност. Ето ти приличен китаец от серията 43:

Не дотягат по мощност до професионалните маркови мотокоси, но със сигурност са по-бодри от евтините маркови модели, от сорта на FS-55, 128R, Sparta 25. Който смята да вземе 52-ка, вместо 43-ка, и очаква да има голяма разлика ще е разочарован. По данни на завода производител разликата им е едва 150 вата.
https://www.zomaxtool.com/product/detail/id/94
https://www.zomaxtool.com/product/detail/id/95
Да, 1350W за 43 кубика не звучат много и впечатляващо, но на фона на 700-800W в битовите маркови модели е доста добре, почти 2 пъти по-мощни са.

Що се отнася до ресурсът - съгласен съм, че факторите са много, и за да се докаже убедително си трябват лабораторни тестове при равни условия.
Майсторите едва ли правят такива тестове, тяхното мнение се гради най-вече върху възрастта на дадения инструмент, примерно им прави впечатление, че 43-ките идват масово след 5-тата година, а 52 след година - две. А за това колко е ползвана, може да се съди по състоянието на други компоненти. Вероятно и това е причината да си позволяват да утвърждават, че едните са по-ресупсни от другите.
емовлаха - специалист
Днес тествах някой неща, съборих и около 3 декара. Тримерна глава Т45 имах останала корда кръгла 3-ка ужас... Косата има тяга но производителност тц. Смених кръглата корда със осукана бива усети се разликата но, монтирах Т55х отново кръгла корда 3мм промени се звуковия ефект на кръглата корда започна да бучи, със Т45 свистеше. Тежката глава със по-големия диаметър ми даде прозводителност която надмина осуканата корда и отупах мястото. Тревата ужас пълна със вода , на кратунята шлем със мрежа, очила и бива . Боец, марковата 43 много серта, нещо косача не подава що тей :) каквото кажеш съгласен съм с теб :) На Трифон предложението, ако ми се отвори прозорец + от мен :partyman:
ср апр 12, 2023 11:58 pmемовлаха написа:
Боец, марковата 43 много серта, нещо косача не подава що тей :)
Не знам, кой, какво подава, мен лично мощността на 43-ката ме устройва напълно. Все пак това е бюджетен инструмент за битова експлоатация, макар да ги ползват и професионално. Явно се справят с задачите си прилично.

Що се отнася до мощните професионални мотокоси, дето няма какво да им се опре - косач професионален да ставам не възнамерявам, колекционерски наклонности нямам в сферата, така че близо 2000лв за мотокоса е изключено да дам. Ако ме бие чак толкова парата отзад, просто ще хвана да си плащам някой да ми коси. Все пак има доста по-приятни варианти за прекарване на свободното време, от блъскането в жегата с косата, вдишвайки гадостите излизащи ауспуха.
чет апр 13, 2023 12:47 amSoviet_Soldier написа:
... ще хвана да си плащам някой да ми коси. Все пак има доста по-приятни варианти за прекарване на свободното време, от блъскането в жегата с косата, вдишвайки гадостите излизащи ауспуха.
И най безопасен вариант да се докажеш, вместо да се изложиш наяве.
Как само скокна цената на "мощен китаец"- от 269 на 2000.
Нямам подобни притеснение, макар да съм жващал такова чудо толька два раза в жизнь.

Освен Емо и вероятно Цвето, другите яко отмятаме форумни декари.
емовлаха - специалист
Никакъв проблем няма, дали моторната коса е от 160лв или 3000лв и двете ще свършат работа. Всеки човек си има бюджет. Трябва да лиши от нещо семейството си за дадена придобивка. Някой все още се мъчат със ръчните коси и като си закупи една моторна коса буквално се преражда, за някой и 160лв са проблем няма как да ги отдели дори няма възможност да си плати някой да изкоси терена му, друг, няма и физическата възможност да коси със ръчната коса . Не гледам само от моята камбанария. Това е реалния живот. Цвето само си трайка и пердаши декари :)

Тема "Моторна коса тример каква ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: