Най - вълнуващия въпрос зимно време.
nelina_london - специалист
Сметките ще се подобрят основно от изолацията на тавана, по-малко от тази на пода и най-малко от тази на стените .
Не знам какво се залага при басейна и как стоят там нещата с топлозагубите ,но ми се струва ,че от там изскача по-голямата цифра .
Оптимално при такава квадратура с посочената изолация ,аз виждам.около 17- 18 kW загуби .Съмнявам де да падне повече .
При добре изолирани сгради с големи южни прозорци ,зимата ,се получава така че топлозагубите от преминаване се уравновесяват с приходите от слънце .Като баланс остават разходите от вентилация, но това при -15° .При зима като тази ,слънцето излиза на плюс и загубите са само част от вентилацията .Това е груба сметка ,при условие ,че е помислено за всеки термомост .
На еркерите ,ако имаш възможност(ако прозорците позволяват) ,сложи над 20 см изолация ,т.е да се третира като таван .
Последна промяна от nelina_london на съб апр 15, 2023 10:18 am, променено общо 1 път.
За втори път се обяснява, а разсъжденията отново са в обратна посока- отзад напред.

Какво означава- "Ще му трябва по малко тръба" ?!
Залагаш тръба според джоба. Не ми ли стигат, няма да правя сега.
Стремя се към най ниска възможна температура, която би затоплила къщата при -15, ако ще и на пара да се топля или пелетен котел.

Нелина ме изпревари.
kivanov - специалист
съб апр 15, 2023 9:59 amnelina_london написа:
Сметките ще се подобрят основно от изолацията на тавана, по-малко от тази на пода и най-малко от тази на стените .
Не знам какво се залага при басейна и как стоят там нещата с топлозагубите ,но ми се струва ,че от там изскача по-голямата цифра .
Оптимално при такава квадратура с посочената изолация ,аз виждам.около 17- 18 kW загуби .Съмнявам де да падне повече .
При добре изолирани сгради с големи южни прозорци ,зимата ,се получава така че топлозагубите от преминаване се уравновесяват с приходите от слънце .Като баланс остават разходите от вентилация, но това при -15° .При зима като тази ,слънцето излиза на плюс и загубите са само част от вентилацията .Това е груба сметка ,при условие ,че е помислено за всеки гермомост .
На еркерите ,ако имаш възможност(ако прозорците позволяват) ,сложи над 20 см изолация ,т.е да се третира като таван .
Еркерите ще са със същата изолация като покриваа. Басейна (помещението) яде едни 5 kW и реално за къщата остават 18 kW, ако махнем 15% заради по-добрата изолация и по-добрите дограми и нещата си идват на мястото мисля.
Ще се увеличи изолацията на стените на басейна (ще стане като покрива) + още 10см XPS на покрива му (10см термомапанел + допълнителни 6см PIR).

При мен соларния фактор на стъклата е 0.35 заради лятото и няма да има голяма файда там май.

съб апр 15, 2023 10:01 amТрифон П.Трифонов написа:
За втори път се обяснява, а разсъжденията отново са в обратна посока- отзад напред.

Какво означава- "Ще му трябва по малко тръба" ?!
Залагаш тръба според джоба. Не ми ли стигат, няма да правя сега.
Стремя се към най ниска възможна температура, която би затоплила къщата при -15, ако ще и на пара да се топля или пелетен котел.

Нелина ме изпревари.
Ами точно затова питам. Как се подхожда. Дали ще сложи 1км тръба или 2км ми е абсолютно все тая финансово (на фона на всичко е някаква малка капка). Само, че имам нужда да натрупам аргументи и да разбера дали концепцията на Мечо Пух е валидна и правилна :) Аз лично бих предпочел тръба със стъпка 10 см и най-ниската температура на водата, но това не значи, че съм прав.
Последна промяна от kivanov на съб апр 15, 2023 10:27 am, променено общо 1 път.
съб апр 15, 2023 10:20 amkivanov написа:
...Аз лично бих предпочел тръба със стъпка 10 см и най-ниската температура на водата, но това не значи, че съм прав.
Мисля, че Лазар на два пъти каза точно това- най ниската достатъчна Т на топлоносител.
Независимо дали правилно съм разбрал, той е единият на когото да вярваш със сигурност.
kivanov - специалист
съб апр 15, 2023 10:27 amТрифон П.Трифонов написа:
съб апр 15, 2023 10:20 amkivanov написа:
...Аз лично бих предпочел тръба със стъпка 10 см и най-ниската температура на водата, но това не значи, че съм прав.
Мисля, че Лазар на два пъти каза точно това- най ниската достатъчна Т на топлоносител.
Независимо дали правилно съм разбрал, той е единият на когото да вярваш със сигурност.
Принципно и аз бях стигнал до този извод и това май е първата стъпка. С изключение на това как ви изглежда проектът? Има ли тъпотии или мога да се доверя на същия проектант?
съб апр 15, 2023 10:27 amkivanov написа:
Не съм проектант, не съм изпълнител, нито имам опит с изграждането, за да дам мнение.
Смятал съм си нискотемпературна инсталация- перфектно работи. Смятал съм и подово, но не съм видял резултат. Бих се доверил на Лазар за мнение, както и на syncho.
nelina_london - специалист
Писах ,преди да видя твоя пост със сметките .
Видях басейна ,еми при тази желана температура няма как ...ще иска повече мощност .
Холовете ни са с еднаква квадратура -61м2 с отворено стълбище .При нас ,загубите са изчислени на 1245 kW при 22° ,като половината от тях са от вентилация .Да кажем ,че стигнат 2000kW при 24° ,при теб пак са с 50%отгоре ,така че могат да бъдат свалени още .
Лятното слънце нагрява по друг начин .Идея си нямам как го изчислява ОВК то при големи прозорци,но винаги стига до много голяма цифра ,която не е реална ,щом през прозореца не влиза слънце .
Пак ще погледна 3Dто ти ,но първи етаж ти е покрит от голям еркер ,няма как да дойдат тези 7 Kw за охлаждане там .
За цяло лято имаме между 200 и 300 KWh за охлаждане .Вярно ,често е 26° ,не 25° ,но все пак сме и в Пловдив .Нямаме външни щори и каквото и да е било .Само еркери ,стреха и отваряне на прозорци през нощта .Абсолютно бих игнорирала лятната мощност и бих избрала само по необходимата зимата .
Лятното слънце е високо- не влиза през прозорците. През зимата е съвсем друго.
LazarGanev - "Велик майстор"
Сега погледнах проекта - 440м2 отоплителна площ, заедно с басейна и гаража, от които около 280м2 жилищна. Втори газов котел със същата мощност е впрегнат за БГВ и да топли водата в басейна. Отделно 6 панела Vitosol F200, които топлят бойлера и подпомагат басейна, 2 соларни помпени групи. Проектантът е дал воля на въображението си и ако това всичко се материализира качествено - евалла и на него, и на инсталатора, и на инвеститора. Аз такъв обект нямам - почти бях на ръба да реализирам подобен, но в последния момент инвеститора реши "да слуша здравия разум :-D ) и се отказа от 10 от панелите за подгряване на басейна и останаха само 2 за бойлера. Басейна реши да се грее само на газ. Като видя, че за една седмица басейна вдигна 3 градуса, се отказа да го топли :-D . Иначе нямам много претенции към проектанта. В повечето помещения стъпката е 10см, няма накъде повече да се намалява. При преминаване към ТП, аз бих заложил на 2бр. по 17-18кВт в общ буфер, като едната е достатъчна за отопление, а другата да се включва само когато (ако) ще се топли басейна, както и за БГВ, но бойлерът не трябва да е този
kivanov - специалист
съб апр 15, 2023 12:37 pmLazarGanev написа:
Сега погледнах проекта - 440м2 отоплителна площ, заедно с басейна и гаража, от които около 280м2 жилищна. Втори газов котел със същата мощност е впрегнат за БГВ и да топли водата в басейна. Отделно 6 панела Vitosol F200, които топлят бойлера и подпомагат басейна, 2 соларни помпени групи. Проектантът е дал воля на въображението си и ако това всичко се материализира качествено - евалла и на него, и на инсталатора, и на инвеститора. Аз такъв обект нямам - почти бях на ръба да реализирам подобен, но в последния момент инвеститора реши "да слуша здравия разум :-D ) и се отказа от 10 от панелите за подгряване на басейна и останаха само 2 за бойлера. Басейна реши да се грее само на газ. Като видя, че за една седмица басейна вдигна 3 градуса, се отказа да го топли :-D . Иначе нямам много претенции към проектанта. В повечето помещения стъпката е 10см, няма накъде повече да се намалява. При преминаване към ТП, аз бих заложил на 2бр. по 17-18кВт в общ буфер, като едната е достатъчна за отопление, а другата да се включва само когато (ако) ще се топли басейна, както и за БГВ, но бойлерът не трябва да е този
Моят басейн е закрит и да слушам здравия разум значи да сложа панелите :) Много ми се иска да мина с една термопопма, защото 2х17 отиват на едни там 30-35хил. лв. Гледам едно мицубиши 23kw беше към 25 хил. лв. Като цяло мисля, че никога няма да са 30 дни - 12 градуса, а и при сметките винаги вземат съседното помещение с 0 градуса, а то не е така.
Звучи ми като да не сменяме проектанта? Ще му предам идеите от resistbody + стъпка 10 см навсякъде и май това е.

Обмислях да взема някакво мицубиши 16-17kW за къщата без помещението и водата на басейна, а за тях някоя 8kW машинка(може и нещо евтино ей така да видя за какво става дума)

Ако се занимаваш с обекти в София коя част от проекта би реализирал? :-D

Тема "Водно подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: