Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Има термопомпи 18кВт и по 7К, които пак ще ти вършат работа, а може да сложиш една скъпа и една евтина за басейна, която ще ти е резерва за отопление. При евтините марки големите мощности са много изгодни, с малка разлика в цената от малките модели. Няма как да минеш с една, тъй като ти сега имаш по проект два газови котела по 26кВтВ момента има много добра промоция на 18-ка Тошиба с бойлер, буфер и магнитен филтър за 18К, т.е. само термопомпата излиза под 15К. Много ме блазни идеята да поема обекта, но ми идва далеч и е трудно с организацията.
kivanov - специалист
съб апр 15, 2023 4:02 pmLazarGanev написа:
Има термопомпи 18кВт и по 7К, които пак ще ти вършат работа, а може да сложиш една скъпа и една евтина за басейна, която ще ти е резерва за отопление. При евтините марки големите мощности са много изгодни, с малка разлика в цената от малките модели. Няма как да минеш с една, тъй като ти сега имаш по проект два газови котела по 26кВтВ момента има много добра промоция на 18-ка Тошиба с бойлер, буфер и магнитен филтър за 18К, т.е. само термопомпата излиза под 15К. Много ме блазни идеята да поема обекта, но ми идва далеч и е трудно с организацията.
Благодаря за съветите и цялата информация. В началото на май ще започна с обновяването на проекта и ще търся изпълнители. Разбирам те напълно за организацията. Би ли препоръчал някой за изпълнението в София (ако прецениш може и на лично, че да не се приеме като реклама).

По темата с марките четох доста и сравнявах и се чудя вече каква е генералната разлика между Gree/Mitsubishi/LG/Samsung/и т.н. Блазнят ме евтините марки(Gree), защото при моите мощности излиза грубо 50% по-евтино и не ме притеснява, че като си изкара гаранцията може да умре. От друга страна не искам да стоя на студено щото съм спестил пари Х и да се ядосвам. Според мен ел. консумация не е много различна. Не вярвам 50% по-скъпа термопомпа да харчи 50% повече ел. енергия. Търся някаквъв баланс между цена/ремонтопригодност/кадри дето ги разбират/софтуерна поддръжка и т.н. Гледах и VRF системите на LG и Samsung. Мисля, че това ми е най-големия проблем (защото се оказва, че проектантът май е читав).
Разходът се определя от СОР, можеш да сравняваш на различните модели. Аз затова ти предложиш един скъп и един евтин модел, така ще имаш дубъл и ще си подсигурен на 100% при евентуална авария на първата ТП. Може и 2 евтини да сложиш, пак ще си подсигурен. Разгледай и Clivet (италианска марка с участието на Мидея), моделът е от 2021г и за парите си предлага много повече от други марки, има заводски вграден магнитен филтър, СОР-а стига дори над 5 за някои модели
kivanov - специалист
съб апр 15, 2023 6:44 pmLazarGanev написа:
Разходът се определя от СОР, можеш да сравняваш на различните модели. Аз затова ти предложиш един скъп и един евтин модел, така ще имаш дубъл и ще си подсигурен на 100% при евентуална авария на първата ТП. Може и 2 евтини да сложиш, пак ще си подсигурен. Разгледай и Clivet (италианска марка с участието на Мидея), моделът е от 2021г и за парите си предлага много повече от други марки, има заводски вграден магнитен филтър, СОР-а стига дори над 5 за някои модели
Само ме притеснява, че тоя COP е едно число, което (дори и с много стандарти и документи) всеки може да си напише и толкова. Ще разгледам сега. Ще се образовам и какво е магнитен филтър. Явно ще са 2. Идеята с 1 "маркова" и една по-евтина ми се вижда добра. Само ме притеснява кой и как ще успее да ги настрои да работят добре в синхрон и т.н. ама да видим.
съб апр 15, 2023 6:49 pmkivanov написа:
Само ме притеснява, че тоя COP е едно число, което (дори и с много стандарти и документи) всеки може да си напише и толкова.
Е, изобщо не е така. Щом има Евровент сертификат, не може да има съмнение в истинността на данните. Колкото до настройките - като се хванеш със сериозна фирма, няма да има проблеми
Наблюдавам две ТП въздух-въздух, т.е климатици. Еднакви по мощ, на пръв поглед, в различен клас- начален и висок.
Онзи, който е значително по скъп, топли като Змей, а и е по икономичен.
Машините са Дайкин и Митсубиши Хеви. Външно тяло 23кг на първият, 43 на вторият!!!
Сложил съм по един монитор, като имам данни за работата им за една пълна година вече.
Скъпият си заслужава парите изцяло.

Имам и един друг, който бе ремонтиран 2 пъти гаранционно, някога.
Техникът ми рече- Климатик си купуваш от 500 или от 2500, средно положение няма.
От тази марка телефон или телевизор, но климатик никога. Ще се сетиш.

Има значение кой ще продаде, монтира, сервизира.
За едната машина платих 200 пари повече, вместо да късам нерви, евентуално.
Само ме притеснява, че тоя COP е едно число, което...
kivanov - специалист
съб апр 15, 2023 7:11 pmLazarGanev написа:
Само ме притеснява, че тоя COP е едно число, което (дори и с много стандарти и документи) всеки може да си напише и толкова.
Е, изобщо не е така. Щом има Евровент сертификат, не може да има съмнение в истинността на данните. Колкото до настройките - като се хванеш със сериозна фирма, няма да има проблеми
Ще разгледам марките още. А какво имаше предвид с "но бойлерът не трябва да е този" :) За бойлер си мислех от тези на Шишков. Колко голям буферен съд е оптимателн при мен? :)
съб апр 15, 2023 7:18 pmТрифон П.Трифонов написа:
Наблюдавам две ТП въздух-въздух, т.е климатици. Еднакви по мощ, на пръв поглед, в различен клас- начален и висок.
Онзи, който е значително по скъп, топли като Змей, а и е по икономичен.
Машините са Дайкин и Митсубиши Хеви. Външно тяло 23кг на първият, 43 на вторият!!!
Сложил съм по един монитор, като имам данни за работата им за една пълна година вече.
Скъпият си заслужава парите изцяло.

Имам и един друг, който бе ремонтиран 2 пъти гаранционно, някога.
Техникът ми рече- Климатик си купуваш от 500 или от 2500, средно положение няма.
От тази марка телефон или телевизор, но климатик никога. Ще се сетиш.

Има значение кой ще продаде, монтира, сервизира.
За едната машина платих 200 пари повече, вместо да късам нерви, евентуално.
Samsung? :)
За бойлер имах предвид, че трябва да е специално изпълнение за ТП с увеличени серпентини, цените почват от 2500лв за Теси и Елдом, Шишков го забрави. Буфер 120л е добре
kivanov - специалист
съб апр 15, 2023 8:15 pmLazarGanev написа:
За бойлер имах предвид, че трябва да е специално изпълнение за ТП с увеличени серпентини, цените почват от 2500лв за Теси и Елдом, Шишков го забрави. Буфер 120л е добре
Какво му е на Шишков? Има ли смисъл ТП да топли водата, ако според симулацията 80% от водата идва от слънчевите панели. Не е ли по-добре просто да сложа нагревател за останалите 20%?

Мислех си за по-голям буфер, защото ще слагам фотоволтаици и ми се искаше през деня да го загрявам за да мога вечер да го ползвам за отопелние.
има много добра промоция на 18-ка Тошиба с бойлер, буфер и магнитен филтър за 18К
къде е това? :-D
съб апр 15, 2023 10:56 pmkivanov написа:
Симулацията дава ли графика на добива по месеци, от които да се види колко такъв има през зимата? Точно тогава почти няма.
Подходящият за ТП бойлер е с по голям обем и с още по големи серпентини, както беше казано.
Това е продиктувано от температурата на която работи ТП, а тя е ниска. Следователно, за да има достатъчен топлообмен, при малки температурни разлики, се вгражда по голяма серпентина.
От там идва обемът. Едно е да имаш 200 литра на 65 градуса, съвсем друго ако са само 40. При тази ситуация, адекватният обем е 300.
Всъщност, наистина не било съвсем икономически обосновано да се топли БГВ от ТП. Въпреки това, аз бих монтирал такъв бойлер.
Фотоволтаиците променят малко картината, но и те искат слънце.

Тема "Водно подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: