Има термопомпи 18кВт и по 7К, които пак ще ти вършат работа, а може да сложиш една скъпа и една евтина за басейна, която ще ти е резерва за отопление. При евтините марки големите мощности са много изгодни, с малка разлика в цената от малките модели. Няма как да минеш с една, тъй като ти сега имаш по проект два газови котела по 26кВтВ момента има много добра промоция на 18-ка Тошиба с бойлер, буфер и магнитен филтър за 18К, т.е. само термопомпата излиза под 15К. Много ме блазни идеята да поема обекта, но ми идва далеч и е трудно с организацията.
съб апр 15, 2023 4:02 pmLazarGanev написа: Има термопомпи 18кВт и по 7К, които пак ще ти вършат работа, а може да сложиш една скъпа и една евтина за басейна, която ще ти е резерва за отопление. При евтините марки големите мощности са много изгодни, с малка разлика в цената от малките модели. Няма как да минеш с една, тъй като ти сега имаш по проект два газови котела по 26кВтВ момента има много добра промоция на 18-ка Тошиба с бойлер, буфер и магнитен филтър за 18К, т.е. само термопомпата излиза под 15К. Много ме блазни идеята да поема обекта, но ми идва далеч и е трудно с организацията.Благодаря за съветите и цялата информация. В началото на май ще започна с обновяването на проекта и ще търся изпълнители. Разбирам те напълно за организацията. Би ли препоръчал някой за изпълнението в София (ако прецениш може и на лично, че да не се приеме като реклама).
По темата с марките четох доста и сравнявах и се чудя вече каква е генералната разлика между Gree/Mitsubishi/LG/Samsung/и т.н. Блазнят ме евтините марки(Gree), защото при моите мощности излиза грубо 50% по-евтино и не ме притеснява, че като си изкара гаранцията може да умре. От друга страна не искам да стоя на студено щото съм спестил пари Х и да се ядосвам. Според мен ел. консумация не е много различна. Не вярвам 50% по-скъпа термопомпа да харчи 50% повече ел. енергия. Търся някаквъв баланс между цена/ремонтопригодност/кадри дето ги разбират/софтуерна поддръжка и т.н. Гледах и VRF системите на LG и Samsung. Мисля, че това ми е най-големия проблем (защото се оказва, че проектантът май е читав).