• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
brum - майстор
ср апр 19, 2023 8:14 amТрифон П.Трифонов написа:
Ако един контакт е енигма за някого, най добре да намери подходящ специалист. Вече бе споменато.
За това съм абсолютно съгласен. С тока шега не бива.
antonioven - специалист
вт апр 18, 2023 11:29 pmbrum написа:
Контакт дето да идва от магазина с връзка между земята и единият извод не съм виждал. Очаква се този който го инсталира да се оправи с това.

Прави го така, както трябва да се прави. Пускаш мост от единият извод до пластината за заземяване. Към болтовете за натягане към стената не връзвай нищо. Не са свързани с зануляващите пластини. Или ако са е по-скоро случайно.

Ползвал съм двойни контакти на Легранд и нямам спомен да е имало драма със свързването на земята.
Има един такъв троен контакт, там клемата на нулевият проводник е свързана със защитните пластини.
http://kvazer.com/extension-cords/49175 ... black.html
iliya_i - майстор
вт апр 18, 2023 10:52 pmDIY2023 написа:
Здравейте,

Купувам вече втори контакт (двоен) на който пише, че е "заземен". До тук добре, прибирам се отварям го и гледам, че няма нищо заземено ....
Човеко, не знам с какъв акъл купуваш "заземен" контакт от магазина, ама ако там наистина продават заземени контакти, както очакваш и си кръстил темата, то със заземителния кол ли ще си го носиш в къщи?

За да е заземен един контакт, той се свързва към 3 проводника - фаза, нула и земя. Ама тези проводници ако ги няма у вас, няма как да си ги прекараш от магазина.

Контакта може и да е занулен. Тогава се слага мост от нулата към защитните клеми.

Та какво всъщност очакваш?

Ще перефразирам един виц:
- Може ли един контакт?
- Какво да може контакта?
petromaniq66 - специалист
Аз мисля че третия елемент се свързва с ДТЗ. Земята все повече се отдалечава :-D- иначе какъв е смисъла от трипроводна? Нулата се заземява възможно най - близо до таблото, от там нататък си "космонавт".
Последна промяна от petromaniq66 на ср апр 19, 2023 9:32 pm, променено общо 1 път.
fbr - майстор
Неразборията идва от буквалния превод (най-вероятно транслирано през Гугъл) от турски на наименованието на въпросните пластини за предпазно зануляване.
MamaMy - майстор
ср апр 19, 2023 9:24 pmpetromaniq66 написа:
Аз мисля че третия елемент се свързва с ДТЗ. Земята все повече се отдалечава :-D- иначе какъв е смисъла от трипроводна? Нулата се заземява възможно най - близо до таблото, от там нататък си "космонавт".
Света не започва и не завършва с Вас. Заземени контакти имаше много преди ДТЗ и дори при двупроводна инсталация. Междувпрочем същата като на питащия. :cool:
  • 1
  • 2

Тема ""Заземен контакт" от магазина" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: