Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Милен - майстор
Изхождайки от твоята картинка ти дорисувах схемата. Забележката ми е че расъжденията по надолу са верни ако и твоята картинка е вярна.

Взимаш мултицет и определяш двете намотки като номерираш изводите на двигателя. По първата схема 2 и 3 е работната намотка, а 1 и 4 дефазираща намотка. В този случай токовете текат от от 2 към 3 и от 1 към 4.

За да реверсираш двигателя трябва да смениш посоката на тока през една от намотките. На втората схема съм избрал да сменя посоката на намотката без кондензатора. Сменят се местата на клеми 2 и 3 като 3 отива на фаза, а 2 на нула. Тогава тока ще тече от 3 към 2 и моторчето ще се реверсира.

Сигурен ли си че параметрите му са същите. Основен параметър на вентилаторите е куб.метри/час прекаран въздух. Мотора може да е същия но ако единия е с турбина а другия с перка разликата ще е огромна. Преди време правех експерименти с такова вентилаторче от трифазен калорифер и ми се стори че много слабо духа.

Прикачен файл

1f_revers.GIF
Сменат се местата на клеми 2 и 3
1f_revers.GIF (4.36 KиБ) Видяна 15297 пъти

Прикачен файл

1f.GIF
1 намотка 2-3
Кондензаторна намотка 1- 4
1f.GIF (4.35 KиБ) Видяна 15297 пъти
Savov - специалист
Милене, благодаря за отговора. Написано е много ясно и подробно. Утре ще опитам. Има само един проблем - за да идентифицирам 3 от 4 трябва да разглобя половината котел /там е кондензатора/. Затова ще опитам всички възможни комбинации. Вентилаторите бяха еднакви като мощност и фаради; само удължих оста и приспособих оригиналната перка. Новия вентилатор определено тегли по-слабо. Обърнах вчера перката, но като че ли няма голямо подобрение.
Благодаря още веднъж за помощта.
Милен - майстор
Ти си свършил половината работа, разделил си фазата и нулата. Сега го правиш по намотки. Разкачаш фазите и мериш коя идва на нулата без кондензатора. Това ти е работната намотка, а другата кондензаторната.
Успех.
Savov - специалист
Днес беше един лош ден за моя вентилатор. Прибирам се от работа, парното загаснало, вентилатора блокирал. Поразглобих, позачистих, размених 3 и 4 от схемата на Милен - резултат никакъв. Пак го разглобих основно - оказа се че е блокирал напълно единия лагер на оста. До преди малко съм го раздвижвал. Утре опитите продължават.
Поздрави.
mirk - майстор
Сигурно е изгорял.
Savov - специалист
Не беше изгорял, но днес след като го включих изпуши. Утре на майстор. Стига експерименти.
Поздрави!
Милен - майстор
Тази веялка не си струва да я ремонтираш. По добре си оправи оригиналния вентилатор.
Savov - специалист
Оказа се, че оригиналния мотор не може да се пренавие - много тънка била жичката и се късала. Вчера пристигна новия оригинален /309 лв/, комплект с перка и монтажна плоча. Тегли, та се къса. Даже прекалено. Оказа се, че комина не може да изтегли нагнетения от вентилатора дим и пуши отвсякъде. Чаках около час, с надеждата, че като се разгори ще спре пушенето, но не. По спешност се метнах на покрива, изчистих комина. Той всъщност си беше чист /чистил съм го пролетта/. Но така или иначе, пушенето спря междувременно. Тази сутрин запалвам парното, пак същия чад. Изключих вентилатора, нямах време да се занимавам. След час се върнах с нова идея - смених новата перка със старата, която изглежда малко по-малка. Включих вентилатора, парното се разгоря без излишен дим. Ако и утре мъката продължи, нямам повече идеи. Новия вентилатор е с идентични на стария параметри - 400 V, 1 мФ. Защо е по-мощен?
Милен - майстор
По-добре си му сложи неговата перка, да не прецакаш и тоя.

За регулиране на дебита може да се направи дроселна клапа. Т.е. правиш от външната страна на въздуховода нещо като подвижна вратичка с която намаляваш механично подавания въздух. Вратичката ти има две крайни положения - отворено и затворено. Започваш леко да я затваряш докато намериш оптималното положение на горене на печката и я фиксираш в това положение.

Това е принципа на регулиране на горелки и вентилатори за комини от най малките до най големите.
milanovs - специалист
Пич викни некои жичкаджия,каде разбира.Да не испушиш заедно с вентилатора.С тока шега не бива :roll:

Тема "Смяна посоката на въртене на асинхронен ел мотор?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: