• 1
  • 40
  • 41
  • 42
  • 43
  • 44
  • 55
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
resistbody - майстор
Освен това липсват конзолните кутии за контакти и ключове, това с после мазилката ще ги сложите го остави...
Аз съм е се разбрал с мазачте сега да ги фиксирам всички кутии на 1.5см... да преценят и нивото на замаската... на мен миналия ден един ми вика тея кутии що са толкова високо, викам защото +15см повдигане..
v1lead - помощник
Бих искал да помоля ако е възможно да поправите снимките или да ги качите на ново с по-голяма резолюция.
И въпреки всички критики не спирайте да качвате, темата е изключително полезна.
Благодаря!
Dessie - специалист
@iliya_i - явно си запознат по специалността, но аз не съм и леко ми влизаш рязко……нито спестявам, нито се хваля…
Този е третия човек, който работи по инсталацията и нещата му са идентични на предходните двама - не разбирам какво толкова ще се мести из тия кутии, че да се отвори три сантиметрова оплетка. Щом не мърда по стената, на къде ще мърда в кутията? Къде се очаква да останат разпределителните кутии - в/у мазилката ли?

@resistbody - конзолите за ключове и контакти наистина ще се слагат след мазилката, защото при тия кривотии за обиране, няма как да бъде предвидено на каква дълбочина ще бъдат. Пълненето им с мазилка пък е друга пречка ( може би ) . Височините обаче са предвидени.

@v1lead - качвам снимки от телефона и ги качвам в минимален размер, с идеята да са кликабъл и да се отварят с по-добра резолюция. Ще пробвам утре да ги оправя
iliya_i - майстор
съб апр 29, 2023 9:38 pmDessie написа:
@iliya_i - явно си запознат по специалността, но аз не съм и леко ми влизаш рязко……нито спестявам, нито се хваля…
Този е третия човек, който работи по инсталацията и нещата му са идентични на предходните двама - не разбирам какво толкова ще се мести из тия кутии, че да се отвори три сантиметрова оплетка. Щом не мърда по стената, на къде ще мърда в кутията? Къде се очаква да останат разпределителните кутии - в/у мазилката ли?
Май нищо не разбрахте. Мърдане с милиметър и по-малко е пагубно за спайката. Разхлабва се. А там се разчита само на стягането между жиците. Не е достатъчно жиците просто да се допират една до друга, а трябва да са здраво стегнати.

Прави се така:
1. Полагат се кабелите и се вкарват в разклонителната кутия. Оставят се да стърчат напред.
2. Кутията се гипсира от външна страна към тухлата. Там където е изкопано. Заедно с това се гипсират и кабелите на входовете и.
3. След стягане на гипса се правят връзките в кутията.

Докато не се фиксира кутията, дори полагането на мазилката ще я мести. Нали си представяте, че мазилката се полага в кръг около кутията.

Все още не е късно да се поправи. Гипсирайте кутиите и притегнете наново спайките. После мажете каквото и както искате.

Но да замажете кутии със съмнителни спайки.... вие си решавате.
Dessie - специалист
Може и да е лаишко, но не виждам проблем при текущата последователност. Още повече, че никъде не съм казала, че е готово. В крайна сметка преди мазилка се прозвънява инсталацията, след мазилка също ( възможно е да чукнат някой кабел). Не виждам фатализъм в това, че евентуално, при еди-какви-си обстоятелства можела да се размине 3 см спайка. Ако е 1 см, валидно, може и да се разплете. В крайна сметка никой не очаква, че тая къща ще се клати като стара пералня с аванс от 5-10 см в посока, та да се забочат навсякъде по още 15 см за резерва. По тая логика ВиК-то какво го правим?
schuldiner - майстор
Dessie, за покрива и терасите дай приблизителен детайл /може и да си показвала, ама не ми се рови/. Цена 300 лв./м2 да си я товари на голфа "известният в средите". Ако става дума за паромембрана, топлоизолация, замазка и два пласта хидро, цената е до 100 лв./м2 плюс стойността на фибрана/стиропора, че варира дебелината. Терасите, поради малката площ и по-голямата трудност са с някакъв коефициент, но не по-голям от 1,2-1,3. Това за топ изпълнение с качествени материали.

ПП Тук, във Варна, когато познати ми се оплачат от надути цени, правя конкурентна оферта - да има на какво да се облегнат, като се пазарят. Случвало се е по 5-6 х. лв. да смъкнат от кандидата... Уговорката е, че ако пазарлъкът не мине, ще го правя аз на предложената от мен цена /което по една или друга причина в дадения момент не искам/. Въобще не ми пречи да ти пратя такава отрезвяваща оферта, ама отсега ти казвам, лятото не мърдам от морето :-D :-D :-D
Dessie - специалист
@shuldiner - сутринта ще пусна детайл и количества, че окъснях и сънчо че вика зад ъгъла :-)
radius - майстор
Илия , нищо не каза за спойките след спайките, не са ли достатъчни да фиксират и държат кабелите?! Според мен са достатъчни, но може да не съм прав.
А Деси не разбира , че не говорим за мм мърдане, а за десети и стотни, и че прозвъняването ще го хване, когато Сузанита прослуша Бурзум.
iliya_i - майстор
нед апр 30, 2023 1:06 amradius написа:
Илия , нищо не каза за спойките след спайките, не са ли достатъчни да фиксират и държат кабелите?! Според мен са достатъчни, но може да не съм прав.
Нищо не се каза за спойки да има тук. Класическата спайка е достатъчно надеждна, ако се прави както трябва. Но тук се опитват да съчетават технологии от миналото (спайките), които сами по себе си са достатъчно надеждни, със технологии от настоящето - машинните мазилки. Само дето пропускат етапи и има опасност да установят проблема чак след като се нанесат и заживеят там.

Споменава "прозвъняване". Зумер звъни при мижав ток. Ако се включи 2 - 3 kW товар в контакта тогава ще се покаже проблема за който говоря. Не на зумер.

М-у другото има и едни шапчици за спайки, които тук също не се ползват, а могат да помогнат. Даже и зместват изолирбанда.
Изображение
BLUEPUPIL - майстор
След мазилката, сложи по една
лустер клема на всяка връзка
16мм2, 63А+. Поставят се така,
че след стягането на винтовете
не се местят

https://vikiwat.com/luster-terminal-pol ... 2-76a-250v

Освен споменатото разхлабване
е налице и опасност от поява на
микропукнатини при усукването,
затова предпочитам многожилни