• 1
  • 47
  • 48
  • 49
  • 50
  • 51
  • 69
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hidrazin - майстор
нед май 21, 2023 8:53 amДетето написа:
И какво ме интересува мен каква е цената ден напред. И какво общо има това с темата.Тези цени ме интересуват в работата, където харчим по 3MW на час.
Мен ме интересува, че за дата 20 съм изхарчил 8Kw от мрежата и 30 от ФЕЦ.
Дори да се опитам да ти го обясня - няма да ме разбереш.
Кауза пердута.
:partyman:
brum - майстор
нед май 21, 2023 7:26 amшоп написа:
Няма да се изненадам ако панели и инвертори почнат да се " движат " из БГ когато трябва да мине "приемателната" комисия:-)
Няма да е новост. Мен ми предложиха висока дървесна растителност под наем за Х време.

А дали цените ще вървят нагоре или надолу - и двете опции ги има. Турция е пример за спад на цените. ЕС е пример за ръст на цените. Унгарния е изключение, но там е (беше) по обясними причини. За цифри - сайта на НСИ.
Бръме, помня още как обясняваха възвръщане с бързи темпове на инвестицията с нарастващите цени на електроенергията. Колкото повече се вдигала, толкова по бързо, и едвали не в аритметична прогресия, се изплащала всека система.

Във връзка с технологията- защо не разбрахте с Детето, че батерията, каквато и да била тя, е "слабото" място във финансово отношение?
С колко процента се е увеличила цената на електроенергията през последните 5 години, примерно?
С колко процента е нарастнала средната покупателна способност на българина, примерно?
Докато съседът, който проектира и изгражда такива инсталации, не си монтира собствена, аз също няма да го направя, при положение, че имаме жица до имота.
Баръма - напреднал
нед май 21, 2023 11:28 amТрифон П.Трифонов написа:
.....
Докато съседът, който проектира и изгражда такива инсталации, не си монтира собствена, аз също няма да го направя, при положение, че имаме жица до имота.
Както писах на друго място моята фец-ка излезе 4000 лв за 3,270 kWp. Това без конструкцията.
Без да съм оптимизирал потреблението си изкарвам около 45-50 лева на месец, демек ще се изплати за около 7-8 години.
Ако нещо не се повреди междувременно.
При оптимизиране на потреблението, с малко автоматики е възможно, то срока на възвръщането може да се съкрати значително.
Да отбележа, че съм убеден противник на всякакви зелени/екологични простотии. За мен зелените са съвремените комунисти - искат да принудят хората да живеят както те си въобразяват, че е най-правилно и засега успяват.
Но това не пречи да потвърдя, че за собствени нужди и без батерии малка фец-ка за собствени нужди е изгодна. инвестиция.
brum - майстор
нед май 21, 2023 11:28 amТрифон П.Трифонов написа:
Във връзка с технологията- защо не разбрахте с Детето, че батерията, каквато и да била тя, е "слабото" място във финансово отношение?
Трифоне, абсолютно съм съгласен, че батерията е лоша инвестиция.
Детето - специалист
Трифон П.Трифонов няколко поста по нагоре го написаха за бизнеса как стоят нещата, преди време нещата бяха едни а сега съвсем други, какво странно има в това и защо се впрягате толкова. Съвсем нормално е когато почне да има повече ФЕЦ и то домашни нещата да се обърнат за тези които са решили те първа да правят бизнес с това. Съвсем нормално е когато предлагането е по голямо от търсенето и цената да отива към нулата та дори и с минус отпред. Но това няма нищо общо с темата, както казах.
Някъде там по напред съм писал защо съм купил батерия, първо оловна и след това lifepo4. Не виждам смисъл отново да го повтарям.
Както казах с 2.6Kw инсталирана мощност и 15Kw батерия излизам офф грид. Батерията е добра комбинация с малко на брой панели и при мен нещата се случват.
нед май 21, 2023 1:20 pmБаръма написа:
Както писах на друго място моята фец-ка...
Теб (твоят случай) те признах още тогава, в твоята тема. Така съм напълно съгласен.
нед май 21, 2023 2:20 pmДетето написа:
Трифон............
........при мен нещата се случват.
Ок, нека, за каквито успехи никому не бих завидял. Темата е полезна, единствено според технологичните въпроси и на онези, на които подобна инсталация е нужна- места без електричество. В такъв случай, със сигурност ще я препрочитам, наложи ли ми се да градя.

Математиката, поне засега, дори при тези цени, казва друго за урбанизираните територии.
шоп - майстор
нед май 21, 2023 10:20 ambrum написа:
Няма да е новост. Мен ми предложиха висока дървесна растителност под наем за Х време.
Има и още по-фрапиращи схеми за вземане на акт 16.

Когато по проект трябва да има N на брой паркоместа се инсталират хидравлични подемници за двуетажно паркиране. Така се презастроява обекта, продават се апартаментите, взима се акт 16 и чисто новите подемници "изчезват" за нови подвизи. Фирмата инвеститор фалира или се продава на безимотен.

Ако акт 16 е в сезон, когато дърветата нямат листа се практикува друго. Буквално на един гол прав клон, без корен, отгоре с ярко тиксо и овощарска замазка се присажда силно окастрена коронка.

Всеки ден минавам покрай едни такива фалшиви дървета и понеже явно и друг е забелязал измамата, един ден всички стволове бяха пречупени на около 1 м височина. На следващият ден ги шинираха пак с тиксо:-)))

Та измамата по програмата за ФВ е в ход и се търсят бракувани панели с цел измама. Във ФБ групите има много запитвания:-)
Lutchezar - майстор
Не сме само ние. При гърците има маслинени насаждения под наем.
Въпреки всичко ако се изгради инсталация само с бракувани панели, при подмяната им с изправени има шанс. Но предполагам че в такъв случай всичко ще е тотална бутафория. А като се замисля за батериите направо лошо ми става.
  • 1
  • 47
  • 48
  • 49
  • 50
  • 51
  • 69

Тема "3kW фотоволтаична инсталация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: